Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet pieczarkowy

pasztet_z_pieczarek_16_of_1

pasztet_z_pieczarek_3_of_1

Wege pasztet pieczarkowy z kaszą jaglaną to moja kolejna propozycja dla wegan, wegetarian, ale i miłośników mięsa. Kremowy, bardzo prosty do przygotowania, choć nieco czasochłonny. Można go rozsmarować na chlebie, albo pokroić w grube plastry i zaserwować z ulubionym sosem musztardowym, chrzanowym lub musztardowo- chrzanowym. 

Na blogu znajdziecie także inne pasztety bez mięsa, w tym pasztet warzywny z orzechami oraz pasztet z selera.

 

 Pasztet pieczarkowy

Składniki:

750 g pieczarek

500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)

150 g cebuli

3-4 średnie ząbki polskiego czosnku

3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2 duże łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub 2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonej bazylii

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy pieczarki i smażymy bez przykrywki na średnim ogniu przez około 10 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy syrop z mniszka lekarskiego lub cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. 

Przez maszynkę o drobnych oczkach mielimy dwukrotnie pieczarki z ugotowaną kaszą oraz podsmażoną cebulą i czoskiem.

Dodajemy sos sojowy, szczypiorek, rozmaryn i bazylię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę pieczarkowo- jaglaną, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 60-70 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce.

pasztet_z_pieczarek_5_of_1

pasztet_z_pieczarek_9_of_1 pasztet_z_pieczarek_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 30 marca 2016, bernadettap
Komentarze
Gość: Madzik, 195.94.193.*
2016/04/05 08:22:44
Super przepis :)
Możesz mi powiedzieć tylko ile tej kaszy na sucho ugotować, żeby pół kilo po ugotowaniu się pojawiło? ;)
Z góry dziękuję za pomoc :)
-
2016/04/05 10:16:15
Madzik, suchej to będzie ok. 200 g, ale ja zawsze gotuję więcej i robię przy okazji jakąś sałatkę lub koktajl, więc dokładnie nie wiem.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi