Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z selera z grzybami

pasztet_z_selera_z_grzybami_13_of_1

pasztet_z_selera_z_grzybami_9_of_1

Do Świąt zostały niespełna 3 tygodnie, więc pora podzielić się z Wami nowymi przepisami, które możecie z tej okazji wypróbować. Dziś przyszła pora na pasztet z selera z grzybami, który można rozsmarować na pieczywie, albo pokroić w plastry i zaserwować na talerzu wędlin. Taki pasztet z selera to świetna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale i dla wszystkich mięsożerców. Dodatkowo dzięki dodatkowi suszonych grzybów pasztet traci drażniący wiele osób aromat selera i wielu degustatorów ma problem z rozszyfrowaniem z czego pasztet jest przygotowany.

To jeden z moich ulubionych pasztetów bez mięsa, ale już mogę Wam powiedzieć, że przed Świętami pojawi się jeszcze co najmniej 1 (a planuję więcej) przepis na wegetariański, a nawet wegański pasztet.

 

 Pasztet z selera z grzybami

Składniki:

550 g selera (waga po obraniu)

320 ml wody

10 średnich kapeluszy suszonych podgrzybków (ok. 40-50 g)

130 g cebuli (waga obranej)

3 jajka

1 ząbek czosnku

70 ml oleju rzepakowego

60 g bułki tartej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Obranego selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka. Dodajemy kapelusze grzybów i wodę. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut, kilka razy w tym czasie ugniatając składniki, aby grzyby były przykryte płynem o dobrze się ugotowały.

Po tym czasie odkrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu do chwili aż cały płyn odparuje. Studzimy, wyciągamy grzyby i drobno je kroimy. 

Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na 3-4 łyżkach oleju.

Dodajemy do selera wraz z posiekanymi grzybami. Gdy składniki przestygną, dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, pozostały olej i wszystkie przyprawy. Wyrabiamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy w foremce do ostudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 5-6 godzin.

pasztet_z_selera_z_grzybami_11_of_1

pasztet_z_selera_z_grzybami_5_of_1 pasztet_z_selera_z_grzybami_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 08 marca 2016, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi