Blog > Komentarze do wpisu

Szyszki z kaszy jaglanej

szyszki_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

szyszki_z_kaszy_jaglanej_20_of_1

Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)

 

Szyszki z kaszy jaglanej

Składniki:

350 g masy krówkowej

100 g gorzkiej czekolady

120 g ekspandowanej kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia.

Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. 

Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. 

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia. 

szyszki_z_kaszy_jaglanej_14_of_1 szyszki_z_kaszy_jaglanej_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

sobota, 09 kwietnia 2016, bernadettap
Komentarze
Gość: Beata, *.internetia.net.pl
2017/04/04 17:28:01
A do czego ta woda?
-
2017/04/05 17:37:51
Beata, do moczenia rąk.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi