Blog > Komentarze do wpisu

Zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami i jabłkiem

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_14_of_1

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_16_of_1

Panie i Panowie, przed Wami fantastyczna zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami, chrupkami z ciecierzycy i chipsami z parmezanu. Gdyby nie parmezanowe chipsy, byłaby wegańska, a tak jest wegetariańska, ale oczywiście z tego jednego składnika możecie zrezygnować, jeśli nie jecie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może Wam się wydawać, że jest z nią sporo pracy, ale tak naprawdę nie jest. To bardzo prosta zupa, która odwdzięczy się feerią smaków i kremową, gęstą konsystencją.

Bakłażan, seler korzeniowy, młody czosnek, papryka, pomidory z puszki oraz świeże jabłko. A do tego chrupki z cieciorki i chips z parmezanu. Muszę przyznać, że jestem z siebie bardzo zadowolona, bo tzw. "czyszczenie lodówki" tym razem wyszło fantastycznie. 

 

 Zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami i jabłkiem

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego

600 g pomidorów z puszki

300 g bakłażana

200 g słodkiego soczystego jabłka

100 g obranego selera

1 żółta papryka

1/2 czerwonej papryki

3-4 nieduże ząbki młodego czosnku

1 łyżka słodkiej suszonej papryki

1/2 łyżeczki chili

sól

natka pietruszki

 

Chrupki z ciecierzycy:

250 g ugotowanej ciecierzycy lub cieciorki z puszki

2-3 łyżki oleju

szczypta soli

łyżeczka słodkiej papryki

 

Parmezanowe chipsy:

50 g startego na drobnych oczkach parmezanu

 

Przygotowanie:

Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nakładamy po łyżce sera, formując okręgi. Pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do przestudzenia. Gdy chipsy stwardnieją, ściągamy je z papieru przy pomocy płaskiej łopatki.

Ciecierzycę polewamy olejem, posypujemy papryką i dokładnie mieszamy. Rozsypujemy na papierze. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach, kilka razy w tym czasie mieszając.

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry. Posypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. 

Czosnek obieramy. Seler kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Paprykę myjemy.

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy bakłażana, seler, czosnek oraz czerwoną i żółtą paprykę. Oprószamy odrobiną soli. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obie papryki od razu wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. 

Pieczone warzywa przekładamy do garnka. Wlewamy wywar warzywny. Gotujemy przez 5-10 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.

Dodajemy pomidory z puszki, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę ściągamy z ognia, dokładnie miksujemy.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do gorącej zupy. Po 3-4 minutach ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryką.

Zupę nalewamy na talerze. Posypujemy chrupkami z ciecierzycy i natką pietruszki. Przybieramy chipsami z parmezanu.

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_15_of_1 zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_19_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

sobota, 30 kwietnia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/05/11 11:59:40
Ta zupa jest fenomenalna! Robiłam ją kilka dni temu i dziś znowu gotuję, bo rodzina mi wierci dziurę w brzuchu :) Dziękuję za przepis!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi