Blog > Komentarze do wpisu

Czerwone curry z batatem i ciecierzycą (wegańskie)

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_1_of_11

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_4_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_9_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_12_of_1

Moi Drodzy, dziś zapraszam Wam na absolutnie fantastyczne czerwone curry z batatem i ciecierzycą. Wegańskie, z dużą ilością warzyw, bardzo pożywne i przede wszystkim niesamowicie smaczne. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a feeria smaków, którą otrzymacie, na pewno Was zachwyci tak, jak nas.

Mamy tutaj chrupiącą ciecierzycę, miękką cukinię i czerwoną paprykę, słodką marchewkę i batata, ostrą papryczkę i imbir. A także słodycz mleka kokosowego i aromat czosnku. Jeśli dodamy do tego świeżą kolendrę, to już naprawdę niewiele potrzeba do szczęścia. 

Do podania najlepszy będzie ryż jaśminowy, ale jeśli nie macie takiego, użyjcie zwykłego długoziarnistego. Curry jest świetne także po podgrzaniu, więc nie martwcie się, że wyjdzie go za dużo. 

Doskonale rozgrzewa, a co najważniejsze dzięki aromatycznym przyprawom pozwala też efektywnie wrócić do formy po zimie ;)

 

Czerwone curry z batatem i ciecierzycą

(wegańskie)

 

Składniki:

500-600 ml wywaru warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

2 szklanki ugotowanej al dente ciecierzycy

2 średnie marchewki

1 średnia cukinia

300 g batatów

1/2 dużej czerwonej papryki

2 średnie ząbki czosnku

ok. 4 cm kawałek imbiru

1/2 ostrej czerwonej papryczki

30 g czerwonej pasty curry

50 ml oleju rzepakowego

sól

ryż jaśminowy do podania

 

Przygotowanie:

Marchewkę i batata obieramy, myjemy. Batata kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchew siekamy w talarki. Obrany czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

Usuwamy ziarenka z ostrej papryki i kroimy ją w cienkie talarki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchew i bataty. Kilka razy mieszając, smażymy około 3-4 minut. Dodajemy imbir, czosnek i ostrą paprykę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. 

Warzywa przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy około 150 ml wywaru i zeskrobujemy z dna czosnek i imbir. Przelewamy do warzyw. Dodajemy resztę wywaru, mleko kokosowe i ugotowaną al dente ciecierzycę.  

Mniej więcej 80-100 ml gorącego płynu wlewamy do szklanki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Wlewamy do warzyw.

Czerwoną paprykę i cukinię myjemy. Paprykę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Cukinię przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy na cienkie talarki. Dodajemy do pozostałych warzyw z ciecierzycą. Gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą.

Czerwone curry podajemy z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą.

 czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_3_of_11

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_7_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_11_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_16_of_1

czerwone_curry_z_batatem_i_ciecierzyca_18_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego, 

Bernadetta

 

piątek, 13 maja 2016, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi