Blog > Komentarze do wpisu

Makaron somen z warzywami i orzechami nerkowca

makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_3_of_1

makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_4_of_1

Kreatywne gotowanie nie polega na odtworzeniu najbardziej wymyślnego przepisu z książki kucharskiej czy programu kulinarnego, a na przygotowaniu "czegoś z niczego". Oczywiście nie byle czego, ale czegoś ekstra, co będziecie mieli przygotować jeszcze raz i raz. Często twierdziłam, że nie stanowi dla mnie problemu przygotowanie kawałka mięsa, który domownicy zjedzą ze smakiem. To dania wegańskie (nawet nie wegetariańskie) stanowiły jednak zawsze dosyć ciężkie pole do popisu. 

Jeśli jednak obserwujecie mnie na facebooku lub instagramie, z pewnością odkryliście, że praktycznie nie jem teraz mięsa, a i mocno ograniczyłam produkty pochodzenia zwierzęcego. I naprawdę dobrze mi z tym. Praktycznie każdego dnia wpadam na jakiś nowy pomysł, który okazuje się bardzo smaczny. A jak dodamy do tego próbę opróżnienia szafek przed nadchodzącą jedną z większych zmian w życiu, to wychodzi kuchnia pełna niespodzianek. 

Tak, jak choćby dzisiejszy przepis na makaron somen z warzywami i orzechami nerkowca. Okazało się, że w lodówce od kilku dni "zalegała" mi duża sałata rzymska. Pomyślałam, że część zrobię na ciepło i jakoś tak idealnie mi się skomponowała z papryką, marchewką i czerwoną cebulą. Do tego dorzuciłam papryczkę chili, imbir i czosnek. W towarzystwie makaronu somen wszystko świetnie się komponowało, ale prawdziwą "kropką nad i" okazały się orzechy nerkowca i szczypior. 

 

 

 Makaron somen z warzywami i orzechami nerkowca

 

Składniki na 2-3 porcje:

150 g makaronu somen

6-7 dużych liści sałaty rzymskiej

1/2 czerwonej papryki

1 średnia czerwona cebula

1 marchewka

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

6-7 łyżek oleju rzepakowego

3 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki mirinu

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

sól

pieprz

orzechy nerkowca 

gruby szczypior

 

Przygotowanie:

Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki o długości około 2 cm, podobnie jak czerwoną paprykę. Obrany czosnek i imbir siekamy w drobniutką kostkę. Usuwamy ziarenka z papryczki chili i siekamy ją w cienkie paseczki. 

Makaron somen wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minut, lekko solimy. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Obraną cebulę kroimy w piórka. Olej sezamowy mieszamy z mirinem i sosem sojowym.

Sałatę płuczemy, kroimy w cienkie paski.

W woku lub na innej dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy chili, imbir i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy około 30 sekund. Dodajemy cebulę, marchew i czerwoną paprykę. Mniej więcej po 2 minutach wrzucamy sałatę rzymską i wlewamy około 50 ml wody. Mieszając, smażymy aż sałata lekko straci objętość. Wrzucamy makaron, ponownie dobrze łączymy składniki.

Ściągamy patelnię z ognia. Wlewamy olej sezamowy z mirinem i sosem sojowym, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron nakładamy na talerze. Posypujemy pokrojonym na skos szczypiorem oraz lekko posiekanymi orzechami nerkowca.

 makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_6_of_1

makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_10_of_1

makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_14_of_1

 makaron_somen_z_warzywami_i_orzechami_nerkowca_17_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

sobota, 14 maja 2016, bernadettap
Komentarze
2016/05/24 11:18:33
Świetnie wygląda :)
-
2016/05/25 13:15:30
Nie tylko wyglada ale smakuje żona wczoraj na podstawie przepisu przygotowała właśnie taki makaron rewelacja pozdrawiam świetny pomysł
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi