Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie "śledzie" z bakłażana z olejem rzepakowym

sledz_z_baklazana_2_of_1

sledz_z_baklazana_5_of_1

Mamy to ! Zrobiłam wegańskie "śledzie" z bakłażana. Największy problem jest z utrafieniem z twardością bakłażana, ale smak jest tak zbliżony do prawdziwych śledzi, że jeśli Wam się to uda, to możecie nieźle nabrać miłośników ryb. 

Popularne są śledzie z boczniaków, czy jak kto woli boczniaki a'la śledzie, ale mnie się od dawna marzyły takie bakłażanowe śledzie. I wyszły fantastyczne. Za pierwszym razem, gdy je zrobiłam, nie zdążyłam nawet jednego zdjęcia zrobić. Teraz, w ciągu tygodnia, goszczą u mnie już 3 raz. I smak i struktura są iście śledziowe, tylko kolor nieco odmienny od tradycyjnych śledzi, ale to mi akurat nie przeszkadza. 

Najlepsze są 24-48 godzin po przygotowaniu. Później też są fajne, nie robią się gąbczaste, ale tracą nieco śledziowy posmak, więc najlepiej zrobić je 1-2 dni przed podaniem i od razu zjeść wszystkie. 

Śledzie mogłabym jeść codziennie, a że wiosną stawiam raczej na warzywa, niż mięso, to serwuję wegańskie "śledzie", które pomogą zadbać o zgrabną sylwetkę, gdyż przygotowałam je z dodatkiem oleju rzepakowego. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E i dlatego używam go każdego dnia, gdyż pomaga hamować wchłanianie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia skóry. 

 

Wegańskie "śledzie" z bakłażana

z olejem rzepakowym

 

Składniki:

2 bakłażany o wadze ok. 350-400 g każdy

150 g cebuli

400 ml wody

150 ml oleju rzepakowego

10- 15 g glonów wakame (ok. 1/3 szklanki)

6 łyżek octu winnego

3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub 6 łyżek jasnego)

10 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka soli

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30-35 minut. Bakłażan powinien być lekko miękki, ale nadal jędrny. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia, a następnie odcinamy kapturek i obieramy ze skórki. 

Kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4-5 kawałków, przypominających kawalki śledzia. 

Glony wakame zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, gotujemy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Wyłączamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do 150 ml wywaru z gotowania glonów wlewamy olej, sos sojowy i ocet winny, mieszamy.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Do bakłażanów dodajemy cebulę, 3-4 łyżki ugotowanych glonów, zalewę z olejem i przyprawami oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby nasze "śledzie" dobrze się przegryzły.

 sledz_z_baklazana_3_of_11
sledz_z_baklazana_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

logopokochajolejrzepakowy2 

wtorek, 10 maja 2016, bernadettap
Komentarze
2016/05/11 12:02:41
Lubię bakłażany, ale dotychczas robiłam z nich głównie musakę.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi