Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka3

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka14

Sezon na maliny rusza pełną parą. Na blogu znajdziecie kilka ciast z ich wykorzystaniem, w tym absolutnie fantastyczną piankę malinową z galaretką oraz kostkę malinową. Dziś dołącza do nich kolejny mój przepis na fenomenalne ciasto straciatella z malinami i galaretką. Przygotowałam je na wernisaż do przedszkola Julci i nieźle się stresowałam czy będzie smakować. Okazało się, że ciacho miało mega powodzenie, jeden z ojców powiedział do żony, aby udała się do mnie na korepetycje z pieczenia, inny stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrego ciasta. Normalnie urosły mi skrzydła :) 

Chciałam aby ciasto było proste, ale jednocześnie efektowne. Aby łączyło włoską słodycz i polskie serce. Tak, jak nauka w Akademii Kulinarnej Whirlpool, która obchodzi właśnie 3 urodziny. I z tej okazji życzę jej członkom, aby przez następne lata swej działalności zarażali kolejnych ludzi pasją do gotowania. A Wam życzę, abyście kiedyś mogli szkolić się pod okiem Mistrza Marco Ghia.

 

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/3-1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Pianka straciatella:

400 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

40 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Pianka poziomkowa:

300 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

2 galaretki poziomkowe

2 łyżki cukru trzcinowego

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

ok. 400 g malin

2 galaretki malinowe

 

Przygotowanie- biszkopt: 

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i oprószamy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 15-20 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt wyciągamy z formy, dokładnie ją myjemy i wykładamy folią aluminiową (ułatwi nam to później wyciąganie ciasta i zapobiegnie przesiąkaniu zapachów blachy). 

Mniej więcej 40-50 ml niegazowanej wody mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i lekko skrapiamy biszkopt.

 

Pianka straciatella:

Czekoladę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. 

Wsypujemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię. Gdy zacznie zastygać układamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy je delikatnie na masę z malinami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pianka poziomkowa:

Galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dodajemy resztę sera mascarpone oraz tężejącą galaretkę.

Od razu wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Polewa:

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz śmietanę. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Malujemy "maziaje" na piance poziomkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem.

 ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka5

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka8

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka12

Na stronach www.marcoghia.pl oraz akademiakulinarnawhirlpool.pl możecie poczytać więcej o bohaterach dzisiejszego wpisu. 

 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

środa, 06 lipca 2016, bernadettap
Komentarze
2016/07/12 21:49:49
W lodówce chłodzi się już druga blacha. Pierwszą zjedliśmy w ciągu jednego dnia. Dzięki za przepis, bo to ciacho jest rewelacyjne!
-
2016/07/19 10:03:14
nie lubię malin, więc zamieniłabym je np. na truskawki i super :D
-
2016/07/22 12:40:52
Zoszka91, ja maliny uwielbiam, ale z truskawkami też będzie pysznie :)
-
2016/07/25 14:45:23
dobroci, pyszności, mniami !
-
2016/07/26 16:25:47
jakie to musi być dobre
-
2016/08/01 10:08:35
mniam
-
2016/08/04 12:20:54
Wygląda przepysznie! Ja jak ostatnio robiłem ciasto, stworzyłem coś podobnego tyle ze z jagodami
-
2016/08/20 14:23:39
Pyszne! :)
-
Gość: herta56, *.lasypanstwowe.gov.pl
2016/09/28 08:17:24
ile to jest 1/32 cukru
-
2016/09/28 10:03:29
Herta56: 1/3 do 1/2 "szklanki cukru", a nie 1/32 "cukru".
-
2016/10/10 15:18:11
Ciasteczko wygląda obłędnie, zjadłbym do kawusi, fajny blog!
-
2016/10/26 09:31:07
Cudowne!
-
2016/11/07 09:28:22
Wygląda pysznie! Ale ja nigdy nie robiłam ciasta, więc i za to się nie zabiorę ;D
-
2016/11/07 11:47:35
super
-
2016/11/15 08:49:51
super wygląda !
-
2016/12/01 13:23:46
teraz to bym pojadła :D
-
2016/12/20 10:37:54
święta idą, ciasto jakieś trzeba zrobić i chyba się zdecyduję na to, tylko z innymi owocami :)
-
2016/12/20 11:53:02
Martuska.92, polecam. Możesz np. użyć wiśnie ze słoika, brzoskwinie z puszki czy jakieś importowane miękkie owoce :)
-
2016/12/21 12:20:58
No i teraz już nie wiem czy zrobić straciatellę, czy sernik z poprzedniego postu. Za dużo pyszności tutaj! :)
-
2016/12/21 12:38:09
Mywebsite, najlepiej oba :)
-
2017/01/02 13:37:43
szkoda, że juz tak dawno nie ma nowego wpisu
-
2017/01/02 15:02:40
:)
-
2017/01/02 15:51:49
Paula95.5, przyznaję bez bicia, że nie wyrabiam czasowo. Ostatnio dużo się w moim życiu pozmieniało i cały czas walczę o każdą wolną minutę, ale mam nadzieję, że w najbliższy weekend uda mi się w końcu coś nowego zamieścić...
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
2017/01/10 12:03:40
Tak z rana, taki przepis to straszne cierpienie ;)
-
2017/01/14 16:03:12
kocham ten przepis !
-
2017/01/22 16:31:34
:)
-
2017/02/14 13:21:27
czekam na nowy wpis :)
-
2017/02/14 18:03:55
Kajaluck, taka zarobiona jestem, że nie mam kiedy ogarnąć bloga, ale staram się i mam nadzieję, że wkrótce podzielę się z Wami nowymi przepisami :)
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
2017/02/20 17:16:45
super ciasto
-
2017/02/21 17:28:56
przepis rewelacja !
-
2017/03/13 12:05:41
super ! wszystko co jest z malinami uwielbiam <3
-
2017/03/13 19:42:52
ciasto mmmmm <3
-
Gość: Kami, *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/04/03 14:10:19
Czy można użyć mrożonych malin?
-
2017/04/05 17:38:40
Kami, tak, spokojnie mogą być mrożone.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
2017/04/10 11:31:39
takie przepisy to ja lubię
-
2017/04/18 09:34:56
obłędne ciasto
-
2017/04/25 13:03:21
jak malin nie lubię, tak się zmusiłam i zrobiłam to ciasto i jestem w szoku jak mi smakuje
-
2017/04/25 14:00:09
bajeczne ciasto <3
-
2017/04/26 08:21:45
Tessia89, bardzo się cieszę ! Może i do malin się przekonasz przez to ciasto :D
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
2017/04/26 23:13:33
Strasznie smaczne, kradnę :)
-
Gość: mmwdzj@wp.pl, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/05/02 09:03:08
Czy serek mascarpone dajesz po 250 gr czy 250 gr dzielisz na pół?
-
2017/05/08 08:54:38
mmwdzj@wp.pl, w przepisie dokładnie wyszczególniłam listę składników każdej z warstw.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
2017/05/10 14:56:37
fajny pomysł
-
2017/05/18 10:43:34
Wygląda przepysznie, muszę namówić żonę abyśmy wypróbowali przepis :)
-
2017/05/24 09:00:53
bardzo ładnie wygląda, więc i pewnie pyszne
-
2017/05/25 14:03:09
Trzeba się trochę poświęcić, ale ciasto wygląda tak, że chyba spróbuje!
-
2017/06/06 17:03:11
ciasto idealne na te upalne dni :)
-
2017/06/07 12:19:12
najlepsze ciasto na świecie
-
2017/06/07 15:56:50
Ciekawe, nie powiem. Aczkolwiek chyba zamienię piankę malinową na cytrynową. Jakoś bardziej do mnie przemawia.
-
2017/06/08 00:06:33
Spróbowałem, dobre!
-
2017/06/08 09:35:45
świetne ciasto ;d
-
2017/06/08 13:14:40
Wygląda smakowicie!
-
2017/06/13 12:51:20
Takiej wersji nie znałam wygląda przepysznie ! ;)
-
2017/06/13 12:57:43
Bardzo fajne ciacho przetestuję z pewnością ;)
-
2017/06/16 10:43:57
To jest fenomenalny przepis!
-
2017/06/21 06:57:02
O rany, zapisuję do zrobienia, to ciacho jest cudowne! :)
-
2017/06/26 17:10:02
wygląda bardzo apetycznie :D
-
2017/06/27 10:54:06
świetne jest
-
2017/06/29 10:56:33
Pychota!
-
2017/06/29 11:35:04
jakby mi tak chciało robić ciasta.... takie pysznosci :(
-
2017/07/03 09:37:20
najlepsze ciasto na świecie !
-
2017/07/10 15:29:40
a jakby tak zamiast malin wrzucić mieszankę truskawek i borówek, myslisz, że byłoby dobre?
-
2017/07/10 15:31:56
Telimena1989, nie tylko myślę, ale i wiem, bo już próbowałam :) Mieszaj śmiało, bo również pysznie smakuje !
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi