środa, 06 lipca 2016

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka3

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka14

Sezon na maliny rusza pełną parą. Na blogu znajdziecie kilka ciast z ich wykorzystaniem, w tym absolutnie fantastyczną piankę malinową z galaretką oraz kostkę malinową. Dziś dołącza do nich kolejny mój przepis na fenomenalne ciasto straciatella z malinami i galaretką. Przygotowałam je na wernisaż do przedszkola Julci i nieźle się stresowałam czy będzie smakować. Okazało się, że ciacho miało mega powodzenie, jeden z ojców powiedział do żony, aby udała się do mnie na korepetycje z pieczenia, inny stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrego ciasta. Normalnie urosły mi skrzydła :) 

Chciałam aby ciasto było proste, ale jednocześnie efektowne. Aby łączyło włoską słodycz i polskie serce. Tak, jak nauka w Akademii Kulinarnej Whirlpool, która obchodzi właśnie 3 urodziny. I z tej okazji życzę jej członkom, aby przez następne lata swej działalności zarażali kolejnych ludzi pasją do gotowania. A Wam życzę, abyście kiedyś mogli szkolić się pod okiem Mistrza Marco Ghia.

 

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/32 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Pianka straciatella:

400 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

40 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Pianka poziomkowa:

300 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

2 galaretki poziomkowe

2 łyżki cukru trzcinowego

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

ok. 400 g malin

2 galaretki malinowe

 

Przygotowanie- biszkopt: 

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i oprószamy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 15-20 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt wyciągamy z formy, dokładnie ją myjemy i wykładamy folią aluminiową (ułatwi nam to później wyciąganie ciasta i zapobiegnie przesiąkaniu zapachów blachy). 

Mniej więcej 40-50 ml niegazowanej wody mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i lekko skrapiamy biszkopt.

 

Pianka straciatella:

Czekoladę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. 

Wsypujemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię. Gdy zacznie zastygać układamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy je delikatnie na masę z malinami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pianka poziomkowa:

Galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dodajemy resztę sera mascarpone oraz tężejącą galaretkę.

Od razu wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Polewa:

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz śmietanę. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Malujemy "maziaje" na piance poziomkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem.

 ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka5

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka8

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka12

Na stronach www.marcoghia.pl oraz akademiakulinarnawhirlpool.pl możecie poczytać więcej o bohaterach dzisiejszego wpisu. 

 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

08:46, bernadettap
Link Komentarze (4) »
czwartek, 30 czerwca 2016

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami8

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami4

Wiem, że ostatnio więcej mnie tu nie ma, niż jestem. Nic jednak nie poradzę i przyznaję się, że najzwyczajniej w świecie brak mi czasu. Mąż od 2 miesięcy jest na kursie i przyjeżdża tylko na weekendy, a ja pracuję zawodowo i próbuję wychowywać dwie Córeczki. Śpię po kilka godzin dziennie i wyglądam jak Zombie. Oczywiście cały czas gotuję, nawet niekiedy uda mi się jakieś zdjęcia zrobić, ale ze spisywaniem przepisów jest już gorzej.

Dziś mam jednak dla Was przepis na sernik na zimno z truskawkami i malinami. Zrobiłam go w weekend z dwóch okazji- Krzysiek dostał awans, a poza tym nasi Chłopcy grali w ćwierćfinale Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Dziś przed Nami kolejny mecz- z Portugalią i wierzę, że i to zmaganie wygramy. Zresztą nawet z tej okazji zrobiłam kolejne ciasto z biało-czerwonym akcentem na piknik w przedszkolu Julci i przepisem podzielę się w dniu kiedy będziemy grać w półfinale. Oczywiście zagrać w tym półfinale musimy !

Sernik wyszedł pyszny. Mocno owocowy, niezbyt ciężki. Może się wydawać czasochłonny, ale rozkładając pracę na raty nawet się tego nie czuje.

 

Sernik na zimno z truskawkami i malinami

 

Składniki:

podłużne lub okrągłe biszkopty

550 g półtłustego twarogu

600 ml śmietany 30 %

600 ml musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)

250 g sera mascarpone

około 350-400 g malin

2 opakowania galaretki truskawkowej

1 opakowanie galaretki malinowej

4 łyżki cukru trzcinowego

2,5 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową.

Ser mielimy na drobnych oczkach (raz wystarczy). 200 ml śmietany ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec 2 łyżki cukru. Ciągle miksując dodajemy zmielony ser.

1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Żelatynę wlewamy do sera i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki do stężenia.

2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Wlewamy do musu truskawkowego i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie tężeć, wykładamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dosypując resztę cukru. Ciągle miksując dodajemy po łyżce mascarpone. 

1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody. Dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na mus truskawkowy. Ponownie chłodzimy.

Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody.

Maliny układamy na masie śmietanowej. Zalewamy tężejącą galaretką. 

Wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

 sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami9

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

10:51, bernadettap
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 czerwca 2016

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem2

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem3

Uwielbiam młode ziemniaki i bób i dlatego mam dziś dla Was przepis na kolejną pyszną sałatkę z młodych ziemniaków z bobem. Szybka do przygotowania, pyszna i idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Uwielbiam ją przede wszystkim za prostotę przygotowania i to niesamowite bogactwo smaków. 

Koniecznie spróbujcie też moją sałatkę z bobem, sałatkę ziemniaczaną z bobem oraz sałatkę z bobem i młodymi ziemniakami

 

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

500 g bobu

250 g pomidorków koktajlowych

6 łyżek oleju rzepakowego

6 łyżek niegazowanej wody

2 łyżki octu winnego

łyżka musztardy francuskiej

łyżka syropu z mniszka lekarskiego lub miodu

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy (te z grubszą skórką dodatkowo obieramy), gotujemy do miękkości, pod koniec lekko soląc wodę. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Bób wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy około 4- 5 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Obieramy z łupinek.

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.

Olej mieszamy z octem winnym, wodą, syropem z mniszka lub miodem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki kroimy na ósemki lub ćwiartki. Dodajemy bób i pomidory. Polewamy sosem, dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem6 salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem8

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

07:23, bernadettap , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 15 czerwca 2016

ogorki_malosolne_na_sucho4

ogorki_malosolne_na_sucho8

Uwielbiamy ogórki małosolne. Najbardziej takie 1 dniowe. Można je jeść w domu, ale też zabrać na działkę lub piknik. Zawsze był jednak problem z wodą i słoikiem, które zostawały po skonsumowaniu warzyw. Wody nie dało się wypić, tak jak tej z ogórków już ukiszonych, a słoik tylko zajmował miejsce.

Odkąd w ubiegłym roku zobaczyłam gdzieś przepis na ogórki po rosyjsku, a więc ogórki małosolne na sucho postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Chociaż ogórki mi posmakowały, to jednak coś nie do końca mi w nich pasowało. Metodą prób i błędów doszłam do tego, że najbardziej zbliżone do moich tradycyjnych ogórków małosolnych są te bez dodatku gorczycy. Tylko sól, czosnek, koperek, ziele angielskie i liść laurowy. 

 

Ogórki małosolne na sucho (ogórki po rosyjsku)

Składniki:

1-1,2 kg ogórków gruntowych

1 pełna łyżka miałkiej soli

4-5 średnich ząbków czosnku

3 gałązki kopru do ogórków

7-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny. Odcedzamy, odcinamy oba końce. 

Wrzucamy do woreczka strunowego o pojemności minimum 2,5-3 litrów. Zasypujemy solą. Dodajemy obrany i pokrojony w talarki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz podzielony na mniejsze kawałki koper. 

Zamykamy woreczek i dokładnie potrząsamy jego zawartością, aby ogórki dobrze obtoczyły się w soli. 

Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. W tym czasie dobrze jest je jeszcze kilka razy dobrze potrząsnąć w worku.

Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, gdzie mogą stać spokojnie jeszcze 3-4 dni. 

 ogorki_malosolne_na_sucho3

I mała rączka, polująca na ogórka ;)

ogorki_malosolne_na_sucho6

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

wtorek, 31 maja 2016

salatka_z_grillowanego_kalariora_i_baklazana_4

salatka_z_grillowanego_kalariora_i_baklazana_2

Lekka sałatka z grillowanego kalafiora i bakłażana to mój dzisiejszy wynalazek. Tak pyszny, że musiałam się szybko podzielić z Wami przepisem na nią. Ostatnio, gdy grillowaliśmy z Braćmi, na stole królowały warzywa. Wszyscy mocno ograniczyliśmy spożycie mięsa, więc to było naturalne.

Choć jeszcze w ubiegłym sezonie rzucaliśmy się na grillowane skrzydełka z kurczaka z ketchupem czy grillowaną karkówkę w piwie, to teraz warzyw było zatrzęsienie, a do tego raptem kilka kiełbasek dla "tradycjonalistów".

Jednak same grillowane warzywa, szaszłyki z tofu i pieczarki faszerowane kaszą w naszym menu wydawały mi się trochę zbyt ubogie. Postanowiłam, że następnym razem zrobię coś ekstra i dziś swój pomysł wprowadziłam w życie. Przygotowałam sałatkę z grillowanego kalafiora i bakłażana. I doszłam do wniosku, że to będzie świetna przystawka na grilla lub na piknik, jeśli zaplanujecie go następnego dnia po grillowaniu. Nie wiem jak u Was, ale u nas niemal zawsze zostaje góra grillowanych warzyw, z którymi później nie wiadomo co zrobić.

Teraz już nie będzie dylematów. Z warzyw można zrobić świetną sałatkę ! Sałatka jest prosta, nie licząc czasu grillowania- szybka, bardzo odświeżająca i pyszna. A do tego lekka i zdrowa :) 

 

 Sałatka z grillowanego kalafiora i bakłażana

Składniki:

1/2 kalafiora

1 średni bakłażan o wadze około 450 g

100 g jogurtu naturalnego

100 g orzechów nerkowca

ziarenka z 1/2 granata

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki drobno posiekanej natka pietruszki

2-3 łyżki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

1/2 płaskiej łyżeczki chili

1/3 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu do chwili aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny. Można przyspieszyć ten proces, piekąc go na grillu z pokrywką, lub przecinając uprzednio wzdłuż na pół i grillując osobno zawinięte w folię mniejsze kawałki. Po przestudzeniu kroimy bakłażana w kostkę o boku mniej więcej 1 cm.

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Posypujemy słodką i wędzoną papryką oraz chili. Skrapiamy olejem. Dokładnie mieszamy. Układamy na tacce do grillowania, doprawiamy solą. Grillujemy około 15-20 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Kalafior ma być lekko przyrumieniony, ale wciąż jędrny i chrupiący.

Do ostudzonego kalafiora i bakłażana dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wykładamy na talerze. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni i drobno posiekanymi orzechami nerkowca i pestkami granata. 

salatka_z_grillowanego_kalariora_i_baklazana_3 salatka_z_grillowanego_kalariora_i_baklazana_6

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

20:56, bernadettap
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 262
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi