środa, 05 sierpnia 2015

atwe_ciasto_z_winiami_pod_chmurka_10_of_1

 

atwe_ciasto_z_winiami_pod_chmurka_5_of_1

Podczas ostatniej wizyty u Teściów głównie się obijałam. Poza spacerami i zabawami z Dziewczynkami oraz karmieniem Młodej, nie było zbyt wiele do roboty, więc udało mi się trochę nadrobić czytelnicze zaległości. Coś jednak jeść trzeba było, a że u nas to już praktycznie tradycja, że gdy siadamy większą ekipą przy kawce, lubimy też zjeść jakieś ciacho, więc postanowiłam zrobić coś na szybko.

Na działce było jeszcze trochę porzeczek, wiśni i rabarbaru, a powoli dojrzewały też jabłka, gruszki i morele. Najpilniej jednak wykorzystać trzeba było wisienki, więc zerwaliśmy je, aby zrobić powidła wiśniowe. Postanowiłam więc pójść za ciosem i zrobiłam też łatwe ciasto z wiśniami pod chmurką. Takie kombinowane na szybko i bardzo się bałam co mi z tego wyjdzie, ale okazało się bardzo fajne i wszyscy zajadaliśmy się nim z apetytem. Dwukolorowe ucierane ciasto, kwaśne wiśnie i kokosowa beza stworzyły smaczną kompozycję, więc jeśli macie jeszcze trochę wiśni, polecam je Waszej uwadze.

 

 Łatwe ciasto z wiśniami pod chmurką

 

Składniki na formę 23x33 cm:

600 g wiśni

200 g masła 82 %

250 g mąki pszennej (typ 450)

200 g + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

400 g drobnego cukru

100 ml mleka 2 %

7 średnich jajek

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g wiórków kokosowych

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Miękkie masło kroimy w drobną kostkę. Ucieramy dokładnie na puszystą masę, dodając porcjami 150 g cukru. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie po 1/4 mleka. 

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i 200 g mąki ziemniaczanej. Przesiewamy przez drobne sito do masy maślanej i dokładnie łączymy łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

Połowę ciasta przelewamy do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 

W tym czasie wiśnie myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i drylujemy.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy pozostałe 250 g cukru, a na końcu wiórki kokosowe.

Wiśnie (bez soku) obtaczamy dokładnie w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej. Wykładamy na podpieczone ciasto. Przykrywamy pianą z białek i wiórków.

Pieczemy kolejne 15-20 minut, przykrywając blachę w razie potrzeby papierem do pieczenia lub folią aluminiową, aby beza za bardzo się nie spiekła.

atwe_ciasto_z_winiami_pod_chmurka_9_of_1

atwe_ciasto_z_winiami_pod_chmurka_6_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego, 

Bernadetta

 

00:03, bernadettap , desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 sierpnia 2015

bigos_z_cukinii_5_of_1

bigos_z_cukinii_1_of_1

Na blogu od dawna jest mój przepis na leczo z cukinii ze świeżymi pomidorami. Przyszła też pora na bigos z cukinii z kiełbasą i pomidorami z puszki. W zasadzie terminu leczo i bigos z cukinii używa się u nas przemiennie, choć w zasadzie poprawna jest w tym przypadku leczu. Siła tradycji jednak zwycięża ;)

Taki bigos z cukinii doskonale smakuje po kilkukrotnym podgrzaniu i schłodzeniu. Pamiętajcie jednak, że przez dodatek cebuli jego "żywotność" jest mocno skrócona i w ciepłe dni po wystudzeniu najlepiej od razu wstawić go do lodówki.

 

Bigos z cukinii

Składniki:

1,5 kg cukinii

500 g dobrej kiełbasy

300 g marchewki

300 g cebuli

2 czerwone papryki

2 puszki krojonych pomidorów

3-4 łyżki oleju rzepakowego

6 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka bazylii

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniej więcej 1 cm kostkę. Młodej cukinii nie trzeba obierać i usuwać ziarenek, o ile są drobne i miękkie. 

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona oraz białą skórkę. Kroimy w kostkę o wielkości podobnej do cukinii.

Kiełbasę przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej.

Podsmażamy na rumiano cebulę. Po chwili dodajemy kiełbasę i co trochę mieszając, smażymy aż z kiełbasy wytopi się cały tłuszcz.

Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Po 2 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Gotujemy na niewielkim ogniu około 5 minut. Dorzucamy pokrojoną paprykę, dobrze mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu. Po 2-3 minutach dodajemy cukinię i gotujemy do chwili aż zmięknie.

Wsypujemy roztartą w dłoniach bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bigos z cukinii doskonale smakuje po kilkukrotnym podgrzaniu i ostudzeniu.

 bigos_z_cukinii_2_of_1

bigos_z_cukinii_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 31 lipca 2015

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_3_of_11

Na blogu jest już od dawna bigos z młodej kapusty, więc najwyższa pora także na wegański bigos z młodej kapusty. Do jego przygotowania można użyć zarówno naturalnego, jak i wędzonego tofu. Ja zazwyczaj daję naturalne, gdyż o wiele łatiwej je dostać. Wtedy też daję nieco więcej wędzonej papryki. Jeśli natomiast wykorzystacie tofu wędzone, papryki dosypcie dosłownie szczyptę. 

Bigos jest najlepszy po kilkukrotnym podgrzaniu i ostudzeniu. Pamiętajcie jednak, aby od razu po przestudzeniu włożyć go do lodówki, gdyż dosyć łatwo się psuje.

Wegański bigos z młodej kapusty doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

A mięsożercom przypominam, że na blogu znajduje się też przepis na najlepszy bigos myśliwski.

 

Wegański bigos z młodej kapusty

Składniki:

700 g młodej kapusty

200 g marchewki (najlepiej młodej)

300 g naturalnego tofu

1 pęczek koperku

1 puszka krojonych pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów obranych ze skórki i bardzo drobno pokrojonych

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

2 płaskie łyżeczki wędzonej papryki

3-4 łyżki oleju do smażenia

3 liście laurowe

6-7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę (bez wierzchnich liści) drobno szatkujemy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.

Tofu kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. 

Do kapusty dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchewkę oraz pomidory. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, tj. do chwili aż kapusta i marchewka zmiękną. Dorzucamy podsmażone tofu, koncentrat pomidorowy, drobno posiekany koperek oraz wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Bigos jest najlepszy po kilkukrotnym podsmażeniu i ostudzeniu.

 wegaski_bigos_z_modej_kapusty_2_of_1

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_5_of_1

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

środa, 29 lipca 2015

ogrki_kanapkowe_z_miodem_3_of_1

Kolejny prosty przepis na przygotowanie pysznych ogórków na zimę. Choć do zapałania miłością do miodu, droga u mnie jeszcze daleka, to muszę przyznać, że ogórki kanapkowe z miodem i papryczką peperoni, należą do moich ulubionych. Są słodko- kwaśno- ostre, idealne na kanapki, ale i same, tak po prostu do pogryzienia. 

Znikają w ekspresowym tempie i co najważniejsze- zawsze się udają. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecam także ogórki po meksykańsku

 

Ogórki kanapkowe z miodem

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

koper

suszona papryczka peperoni

 

Zalewa:

400 ml wody

3/4 szklanki octu 10 %

3/4 szklanki cukru

5 łyżek miodu

1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, solą i octem. Od razu, gdy zacznie wrzeć, ściągamy ją z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 

Do umytych i wyparzonych słoiczków o pojemności 300- 400 ml wkładamy po 2-3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 papryczce, malutkiej gałązce kopru oraz po łyżeczce gorczycy. Pionowo układamy pokrojone ogórki.

Zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy.

Słoiki układamy w wysokim garnku (aby zapobiec ich pęknięciu, na dno garnka kładziemy ściereczkę lub kilka kartek gazety), wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodę do 3/4 ich wysokości. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut od momentu zagotowania. 

Słoiki wyciągamy, dokręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem. Odkładamy do wystudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

ogrki_kanapkowe_z_miodem_5_of_1

ogrki_kanapkowe_z_miodem_1_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 27 lipca 2015

fruzelina_wisniowa_4_of_1

fruzelina_wisniowa_6_of_1

Odkąd przed dwoma laty przygotowałam pierwszy raz frużelinę zagęszczoną mąką ziemniaczaną, zdążyłam już w ten sposób przerobić kilkadziesiąt kilo różnych owoców. Frużelina z czerwonej porzeczki, truskawkowa, jagodowa czy czereśniowa bez cukru goszczą u mnie bardzo często, ale niezaprzeczalnym liderem pod względem pochłanianych ilości jest frużelina wiśniowa. Słodko- kwaśna, przygotowana z bardzo dojrzałych, niemal czarnych wiśni, które dostaję od Teściów.

Idealna do ciast, naleśników, gofrów czy innych deserów, albo po prostu z kromką świeżego chleba, posmarowanego odrobiną masła. 

 

 Frużelina wiśniowa- przepis

Składniki:

1,2 kg dojrzałych wiśni

200 cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie płuczemy, odsączamy na durszlaku. Drylujemy, uważając aby usunąć wszystkie pestki (Nie ma nic gorszego niż niespodzianka w cieście czy naleśnikach. No może z wyjątkiem ukruszonego na tej pestce zęba :P).

Owoce zasypujemy 200 g cukru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, a następnie zagotowujemy na średnim ogniu. Gdy sok zacznie wrzeć, ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej dokładnie mąkę ziemniaczaną.

Wiśnie ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy sok z mąką i zagotowujemy. Gdy frużelina zgęstnieje, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej cukru.

Gorącą frużelinę nakładamy do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki typu weck odstawiamy do wystudzenia, a typu twist dodatkowo dokręcamy i odwracamy do góry dnem. 

fruzelina_wisniowa_8_of_1

 fruzelina_wisniowa_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 225
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi

Kategorie