czwartek, 31 stycznia 2013

Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z rukoli z kaszą gryczaną. Przygotowałam ją we wtorek wieczorem po powrocie z pracy i zakupów. Byłam tak zmęczona, że nie miałam nawet siły kiwnąć palcem w bucie, ale okazało się, że werwy starczyło mi na połączenie kilku składników, które akurat miałam pod ręką i... że to połączenie wyszło nieziemskie :) Nawet mój Mąż, który nie przepada za kaszą gryczaną, zjadł tę sałatkę ze smakiem :)

1

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:

1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

10 dag rukoli

25 dag pomidorków cherry

10 połówek suszonych pomidorów

15 dag mozzarelli w mini kulkach

4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów

sól

pieprz

świeżą bazylię do dekoracji

1 

Warzywa dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie.

Do rukoli dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i olej. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Sałatkę przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami cherry, mozzarellą w mini kulkach i bazylią. Posypujemy odrobiną pieprzu.

Wszystkie składniki możemy również ułożyć warstwowo w płaskiej miseczce, doprawić odrobiną soli i pieprzu i skropić olejem z suszonych pomidorów.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 22,00 złotych.

środa, 30 stycznia 2013

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe kokosowe trufle z kaszy kuskus. Robi się je ekspresowo i na pewno są też nieco zdrowsze od tradycyjnych, gdyż ponad 50 % ich objętości stanowi kasza kuskus. Jeśli macie natomiast ochotę na trufle z kaszy gryczanej, to polecam Wam mój drugi zdrowy przepis.

1

Składniki:

300 ml kaszy kuskus

200 ml śmietany 30 %

10 dag herbatników bez czekolady

15 podłużnych biszkoptów

3 dag masła 82 %

20 dag dobrej białej czekolady

60 ml likieru jajecznego

żurawina suszona

wiórki kokosowe

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku.

Herbatniki i biszkopty dokładnie rozdrabniamy blenderem. Miksujemy również przygotowany wcześniej kuskus.

Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami.

Wlewamy likier jajeczny i dokładnie mieszamy.

Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby nieco się schłodziła.

Nabieramy łyżkę masy, w środek wkładamy po 3-4 kawałki żurawiny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.

2

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 18,00 złotych.

 

wtorek, 29 stycznia 2013

Jakiś czas temu postanowiłam wziąć udział w konkursie Sante, w którym nagrodą główną miały być warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim i Agnieszką Maciąg. Po chwili namysłu zgłosiłam swój przepis na zielone naleśniki. Nie liczyłam na wiele, bo konkurencja była ogromna... Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy od razu po zakończeniu konkursu, otrzymałam maila z informacją o wygranej.

Po potwierdzeniu swojej obecności, otrzymałam kolejne wiadomości z przypomnieniem o warsztatach oraz dokładną instrukcję dotarcia na miejsce. Szczerze powiedziawszy, już korespondencja mailowa była znakiem bardzo profesjonalnej organizacji całej imprezy.

Gdy w końcu nadeszła sobota 26 stycznia, udaliśmy się z Mężem i Córką na miejsce. Po służbowych spotkaniach w piątek byłam mocno wykończona i trochę obawiałam się tego, czy organizatorzy pozwolą zostać moim bliskim, ale już po chwili moje wątpliwości zostały rozwiane- nie zdążyłam nawet zadać pytania, a już Pani z Sante poinformowała mnie, że Mąż i Córka oczywiście mogą zostać i się przyglądać :)

Po chwili od naszego przybycia, zaczęliśmy zabawę we wspólne gotowanie...

Najpierw Grzegorz Łapanowski pokazał nam m.in. jak prawidłowo wyfiletować rybę, czy posiekać warzywa, aby się nie pociąć :)

1

Później Agnieszka Maciąg opowiedziała o swojej miłości do gotowania i ulubionych produktach.

1

Po kilku minutach, podzieliliśmy się na grupy i zaczęliśmy przygotowywać pyszne smakołyki.

Ja w grupie z Agnieszką Maciąg i kilkoma dziewczynami, przygotowałam ciasteczka owsiane:

1

 i zupę z zieloną soczewicą:

1

Pozostali, pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego i kilku świetnych chłopaków przyrządzili natomiast takie smakołyki:

1

1

1

1

1

1

1

Mimo, że wszyscy byli już pełni, chyba nikt nie odmówił sobie przyjemności skosztowania pysznego deseru z ananasa z chili z jogurtem greckim...

1

i pstryknięcia pamiątkowej fotki z Agnieszką Maciąg (Jeju, jaka Ona jest śliczna:)).

1

Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali także książki Grzegorza Łapanowskiego i Agnieszki Maciąg oraz pakę pysznych i zdrowych produktów Sante.

1

I cóż mogę więcej powiedzieć o warsztatach ? Organizatorzy spisali się na medal- wszystko było dopięte na ostatni guzik, potrawy przygotywaliśmy z najwyższej jakości produktów, a do tego atmosfera, jaka panowała głównie dzięki obecności Agnieszki Maciąg i Grzegorza Łapanowskiego oraz ich profesjonalnemu podejściu do tematu, była niesamowita ! Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś znowu będę miała okazję uczestniczyć w tak wspaniałym przedsięwzięciu :)

Miałam również ogromną przyjemność poznać inne blogerki kulinarne: Martę oraz Marlenę. Dziewczyny, dziękuję za wspólne gotowanie i biesiadowanie :)

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :)

- Bernadetta

 

Ps. A jeden ze stolików ze studia chętnie bym przytargała do domu :)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Suflet to ponoć jedno z trudniejszych dań kuchni francuskiej. Nie jest on jednak tak straszny, jakim go malują. A urok tego dania tkwi w tym, że od momenty wyjęcia z piekarnika i podania na stół (oraz zrobienia zdjęć :D), nie powinno w zasadzie minąć więcej niż 2 minuty, gdyż suflet szybko opada.

Przyznaję, trochę zaryzykowałam. Wymyśliłam sobie połączenie mąki gryczanej i sera gouda pesto rosso. Później wpadłam na pomysł, aby podać do niego sos śmietanowy z suszonymi pomidorami. A gdy zobaczyłam w sklepie zielone pomidory, nie mogłam się im oprzeć i przygotowałam również szybką surówkę.

I przyznaję bez bicia, że od początku wszystko szło nie tak, jak powinno. A w zasadzie to się trochę zagapiłam i za słabo zaczęłam mieszać mąkę z masłem, ale na szczęście z pomocą przyszła trzepaczka blendera, która ładnie połączyła składniki. Później miałam problem ze starciem sera, ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło, a suflet serowy był obłędny ! I doskonale komponował się z sosem śmietanowo- pomidorowym oraz surówką z zielonych pomidorów :)

1

Składniki:

Na suflet:

3 dag masła 82 %

2 czubate łyżki mąki gryczanej

8 dag sera gouda pesto rosso

7 dag sera grana padano

250 ml mleka 2 %

4 jajka

pieprz kolorowy (Kamis)

tłuszcz w sprayu

 

Na sos:

200 ml śmietany ukwaszonej 12 %

6 dużych połówek suszonych pomidorów

1 garść świeżej bazylii

pieprz kolorowy (Kamis)

 

Na surówkę:

2-3 duże zielone pomidory

1/2 czerwonej cebuli

12-15 zielonych oliwek z pastą paprykową

1/2 świeżego chili

sól czarną cypryjską w młynku

olej rzepakowy z bazylią, czosnkiem i pomidorami

pieprz kolorowy (Kamis)

 

Przygotowanie- suflet:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cztery kokilki spryskujemy tłuszczem w sprayu. Gdy takiego nie mamy, smarujemy je masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciągle mieszając, wlewamy powoli mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć, ściągamy ją z ognia i przekładamy do miseczki.

Po lekkim przestudzeniu dodajemy żółtka, starte na drobnych oczkach sery i trochę kolorowego pieprzu. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Połowę białek dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałe białka i znowu dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do kokilek i od razu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-22 minuty.

 

Przygotowanie- surówka:

Zielone pomidory dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na okrągłym talerzu.

Cebulę obieramy, siekamy w drobą kostkę. Chili (bez pestek) kroimy w bardzo cienkie talarki, a oliwki na pół.

Pomidory posypujemy cebulą, skrapiamy olejem rzepakowym. Doprawiamy kolorowym pieprzem i czarną solą. Przybieramy oliwkami i talarkami chili.

 

Przygotowanie- sos:

Śmietanę przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do śmietany. Dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy odrobiną pieprzu.

 

Upieczone suflety podajemy od razu po przygotowaniu z sosem śmietanowo- pomidorowym i surówką z zielonych pomidorów.

2 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 30,00 złotych.

05:29, bernadettap , obiad
Link Komentarze (6) »
niedziela, 27 stycznia 2013

W środę złapało mnie jakieś choróbsko i postanowiłam zostać w domu. Wstałam rano i jakoś nie miałam pomysłu na śniadanie. Postanowiłam ugotować jajko i zjeść je po prostu z majonezem, ale po chwili przypomniałam sobie, że mam w szafce dyżurną puszkę tuńczyka. Przygotowałam więc jajko z tuńczykiem i pomyślałam sobie, że całkiem fajnie by wyglądało również na wielkanocnym stole. W zeszłym roku królowało u nas zielone jajko, więc może w tym pora na takie z rybką... ?

1

Składniki:

2 jajka

1 łyżka majonezu

1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym

pieprz

szczypiorek

czarna oliwka

opcjonalnie sól

 

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.

Odcinamy wierzchołki jajek i wydrążamy całe żółtko oraz większą część białka. Dodajemy tuńczyka z puszki (bez zalewy) oraz majonez. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą.

Masą napełniamy skorupki jaj. Przybieramy plasterkami oliwki i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

2

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 3,50 zł.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi