piątek, 31 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i soczewicą to bardzo sycąca propozycja na wegański posiłek. W wersji wegetariańskiej zamiast śmietany sojowej można dać zwykłą, ale mnie osobiście bardzo smakuje wersja wegańska. 

Jeśli latem zrobiliście sobie zapasy  domowego przecieru pomidorowego, to nie będziecie mieć problemów z przygotowaniem tej zupy. Gdybyście jednak mieli braki w spiżarce, możecie użyć zmiksowanych pomidorów w puszce. 

1 

Wegańska zupa pomidorowa z mlekim kokosowym i soczewicą


Składniki:

700 ml wywaru warzywnego

700 ml domowego przecieru pomidorowego

4/5 szklanki czerwonej soczewicy

1 mała cebula czerwona

200 ml śmietany sojowej (w wersji wegetariańskiej może być zwykła śmietana 18 lub 30 %)

150 ml mleka kokosowego

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. 

Podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju. Dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i smażymy razem przez 30 sekund. 

Zalewamy gorącym wywarem warzywnym, gotujemy na średnim ogniu. Gdy soczewica będzie niemal miękka, dodajemy przecier pomidorowy, mleko kokosowe i śmietanę sojową.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy zupę na 5 minut. Przed podaniem możemy skropić odrobiną śmietany sojowej.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Koszt przygotowania: około 12,00 złotych

 

czwartek, 30 stycznia 2014

Były już chipsy z jarmużu oraz dietetyczne chipsy z selera. Pora więc na chipsy z pietruszki, które po upieczeniu są lekko pomidorowe, a nuta pietruszki jest niemal niewyczuwalna. Przetestowane na dzieciach, że nie wiedząc z czego chipsy są zrobione, chętnie po nie sięgają :) 

1

Chipsy z pietruszki

 

Składniki:

2 duże grube pietruszki 

2-3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

sól morska

 

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki.

Do oleju dodajemy szczyptę soli oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Mieszamy, zalewamy pietruszkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami.

Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby nie nachodziły na siebie. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. W trakcie pieczenia należy kontrolować stopień przyrumienienia- chipsy nie mogą się spalić, bo nie będą się nadawać do jedzenia.

Od razu po upieczeniu chipsy będą chrupiące. Gdyby po kilku godzinach nabrały nieco wilgoci, należy je wsadzić na 3-4 minuty do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni i lekko podsuszyć.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Koszt przygotowania: około 3,00 złotych

środa, 29 stycznia 2014

Chodziło za mną warstwowe ciasto bez pieczenia. Takie z galaretką. I owocami. I wychodziło, chociaż nie było łatwo. Koncepcję jego przygotowania zmieniałam chyba z 5 razy. Kombinowałam w głowie i w końcu postawiłam na prostotę: krem budyniowy, galaretkę z wiśniami i bitą śmietanę. 

I znowu biję się w piersi, że kolejny rok z rzędu nie zrobiłam owoców w syropie na zimę. Bo choć kompotów ze słoika nie pijemy, to czasem takie owoce są mi potrzebne do przygotowania deserów. A wtedy jestem skazana na kupne. W tym roku już jednak na pewno zrobię i wiśnie i jagody w syropie, ale max. po 5 słoiczków :P

A tymczasem zapraszam Was na absolutnie pyszne warstwowe ciasto bez pieczenia. Trochę czasochłonne, ale w smaku rewelacyjne (że tak nieskromnie powiem :D).

1

Warstwowe ciasto bez pieczenia

 

Składniki:

duże herbatniki (u mnie 6 paczek po 100 gram)

2 opakowania budyniu czekoladowego na 500 ml mleka każdy (u mnie Winiary)

750 ml mleka 2 %

15 dag masła 82 %

2 wiśniowe galaretki na 500 ml wody każdy (u mnie Winiary)

1 słoik drylowanych wiśni w syropie (o pojemności 750 ml)

500 ml wody + 250 ml syropu z wiśni

sok z 1/2 limonki

300 ml śmietany 30 %

2 łyżki cukru pudru

1 usztywniacz do śmietany

posypka czekoladowa lub starta na grubych czekolada (mleczna lub gorzka)

 

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 23x 33 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 750 ml mleka, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 2-3 łyżki budyniu. Gdy masa budyniowa będzie gładka, przerywamy miksowanie i wykładamy masę na herbatniki.

Układamy kolejną warstwę herbatników, wkładamy do lodówki.

500 ml wody zagotowyjemy z 250 ml syropu z wiśni. W gorącym płynie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy aż niemal zastygną.

Drylowane wiśnie drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w pojemniku blendera. Dodajemy do galaretki wraz z sokiem z limonki i dokładnie mieszamy.

Gdy galaretka zacznie mocno tężeć, wykładamy ją na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wkładamy ciasto do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz usztywniacz do śmietany. 

Rozsmarowujemy śmietanę na herbatnikach i ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. 

Przed podaniem posypujemy czekoladą.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych

wtorek, 28 stycznia 2014

Tahini, zwana także tahiną, to niezastąpiony dodatek do hummusu czy pasty z czerwonej fasoliMożna ją kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów, ale o wiele lepiej przygotować taką domową pastę sazamową. Potrzebny nam tylko dobry blender, patelnia i sezam. Jeśli się spieszymy, można dodać także trochę oleju sezamowego, rzepakowego czy z pestek winogron.

Tahini najlepiej przechowywać w lodówce, ale jeśli przełożycie ją do czystego słoiczka i wlejecie na wierzch łyżkę oleju, to całkiem długo postoi także w temperaturze pokojowej.

domowa_pasta_tahini_5_of_1

domowa_pasta_tahini_2_of_1

Domowa pasta sezamowa (domowa pasta tahini)

 

Składniki:

1,5 szklanki sezamu

opcjonalnie 3-4 łyżki oleju sezamowego, rzepakowego lub z pestek winogron

 

Przygotowanie:

Sezam prażymy na średnim ogniu na dużej patelni do chwili aż lekko się zarumieni (około 3-4 minut). Musimy go cały czas mieszać, gdyż łatwo się przypala. 

Przesypujemy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie przez około 5-7 minut, robiąc przerwy mniej więcej co 30 sekund, aby blender się nam nie spalił. Podczas każdej przerwy zgarniamy dokładnie ziarenka sezamu ze ścianek blendera. 

Jeśli nie macie blendera o dużej mocy, możecie dodać do uprażonego sezamu 3-4 łyżki oleju sezamowego, rzepakowego lub z pestek winogron.

Domową pastę sezamową można przechowywać w lodówce przez 3-4 miesiące.

domowa_pasta_tahini_6_of_11

domowa_pasta_tahini_4_of_1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Na śniadanie polecam Wam dzisiaj prawdziwą bombę witaminową, a więc zielony koktajl z jarmużem. Jest bardzo wyrazisty w smaku, pełen wartości odżywczych, a do tego doskonale zaspokaja głód. Ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę- robi się go ekspresowo !

Idealny dla osób na diecie oraz wszystkich dbających o siebie.

1

Zielony koktajl z jarmużem/ dietetyczny koktaj z jarmużem

 

Składniki:

7,5 dag jarmużu (2 grube liście)

1/2 dojrzałego awokado

1 łodyga selera naciowego

400 ml kefiru 0 % tłuszczu

sok z 1/2 limonki

sól morska 

pieprz

opcjonalnie chili

 

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie opłukujemy, usuwamy gruby nerw. Listki rozrywamy na małe kawałki, wrzucamy do pojemnika blendera.

Dodajemy umyty i pokrojony na drobne kawałki seler naciowy oraz miąższ z połówki awokado (można je obrać ze skórki nożem lub obieraczką i pokroić, albo po przecięciu na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką).

Awokado od razu skrapiamy sokiem z limonki.

Miksujemy przez 30 sekund. Dodajemy kefir i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem, opcjonalnie także odrobiną chili.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi