sobota, 31 stycznia 2015

makaron_smaony_z_kurczakiem_i_warzywami_4_of_1

 

Kilka dni temu kompletnie nie chciało mi się wyjść z domu, aby zrobić zakupy i przygotować jakiś obiad. Z noworodkiem jest to bowiem prawdziwa eskapada- zanim zdążę Małą ubrać, już muszę Ją przebierać :P Poza tym te zakupy trzeba też później wnieść po schodach z Dzieckiem na ręku... Dlatego też od kilku tygodni uskuteczniam zakupy internetowe, a po mięso i inne artykuły "pierwszej potrzeby" chodzę praktycznie tylko wtedy, gdy Mąż jest w domu i może się chwilę zająć Małą. 

Niestety ani Męża nie było, ani pogoda nie nastrajała na połączenie zakupów ze spacerem, więc postanowiłam, że zrobię jakiś szybki obiad z tego, co akurat mam w lodówce. Okazało się, że nie jest tak źle i jeden rzut oka wystarczył, abym podjęła decyzję: na obiad zaserwuję makaron smażony z kurczakiem i warzywami. Co prawda lubię taki makaron z kapustą pak choi, ale muru nie przeskoczę i nie zerwę jej z nieba, więc zastąpiłam ją selerem naciowym. 

Po 20 minutach obiad był gotowy, a makaron wyszedł dokładnie taki, jak lubię- lekko ostry, z delikatną nutą słoczyczy. Polecam go więc i Wam. I to nie tylko wtedy, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie, ale i kiedy po prostu najdzie Was ochota na danie w orientalnym stylu. 

piątek, 30 stycznia 2015

rozetki_smaone_ciasteczka_4_of_11

Rozetki czyli smażone ciasteczka to jeden z tych smaków dzieciństwa, których się nie zapomina, mimo upływu lat. I choć nie jadłam ich przez jakieś 1,5 dekady, gdy tylko zobaczyłam, że Edytka wrzuciła na nie przepis postanowiłam, iż muszę szybko je zrobić. 

Trochę się obawiałam ich smażenia, gdyż naczytałam się ileż to ludzie mieli problemów z ich przygotowaniem, a sama wcześniej nigdy ich nie robiłam ale okazało się, że jest to bardzo łatwe i jedyne czego trzeba przestrzegać, to dobre nagrzanie oleju oraz energiczne zanurzanie gorącego przyrządu w cieście, a następnie równie energiczne przenoszenie go do oleju. 

Standardowo trzymałam się proporcji podanych przez Edytkę, ale postanowiłam dodać trochę domowego ekstraktu cytrynowego, aby nadać ciastkom lekkiego cytrusowego posmaku i zapobiec zbytniemu wchłanianiu tłuszczu.

Rozetki są mega kaloryczne- nie będę Was oszukiwać, że jest inaczej, ale jednocześnie są tak pyszne, iż nie sposób im się oprzeć. W smaku są podobne do faworków, ale jednocześnie o wiele od nich kruchsze. 

Ja swoje foremki kupiłam na allegro, więc jeśli i Was kuszą te smażone ciasteczka, a nie macie swoich przyrządów, polecam Wam tam zajrzeć.

czwartek, 29 stycznia 2015

kurczak_pieczony_3_of_1

Kurczak pieczony to kolejna propozycja na szybki i bardzo prosty obiad. Świetne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso, a do tego chrupiąca skórka. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami oraz chrupiącą sałatą lodową z lekki winegretem. 

Kurczak jest słodko- ostry, ale ostrość jest umiarkowana, więc spokojnie mogą go jeść również dzieci, choć nie te najmłodsze.

Jeśli trochę kurczaka zostanie nam z obiadu, możemy spokojnie wykorzystać go do przygotowania sałatki na kolację. Polecam np. taką z dodatkiem selera naciowego, sera typu feta, sałatą lodową, awokado i pomidorkami koktajlowymi.

środa, 28 stycznia 2015

szybkie_ciasto_pomaraczowe_6_of_1

Kilka dni temu postanowiłam upiec sobie jakieś szybkie ciasto pomarańczowe. Zwróciłam uwagę na przepis na blogu chilitonka, ale doszłam do wniosku, że za dużo w nim kombinacji i postanowiłam nieco go uprościć, dodając do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy. Zrezygnowałam jednocześnie z ekstraktu waniliowego oraz wody z kwiatów pomarańczy i pozmieniałam proporcje pozostałych składników. 

Ciasto wyszło fantastyczne, wyrośnięte, puszyste i wilgotne, a przy tym mocno pomarańczowe. I choć nie przepadam za kupnymi pomarańczowymi deserami, to muszę przyznać, że to ciasto podbiło moje serce i podniebienie. I to tak bardzo, że w ramach obiadu zjadłam aż 3 kawałki (zamiast zupy, drugiego dania i deseru :P), a planowałam tylko je spróbować. 

wtorek, 27 stycznia 2015

pieczona_pier_z_indyka_7_of_1

Pieczona pierś z indyka to kolejna moja propozycja domowej- bardzo zdrowej wędliny, którą równie dobrze możecie podać na obiad. 

W czasach gdy w sklepie naprawdę trudno o dobrą wędlinę, takie domowe szybkie pieczone mięsa są idealne. Wystarczy zamarynować je w kilku składnikach, które większość z nas na bieżąco ma w kuchni, a później wsadzić do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach możemy cieszyć się smakiem 100 % wędliny. 

Polecam Wam również przepisy na pieczoną wędlinę z indyka oraz soczystą pieczoną pierś z kurczaka, które od dłuższego już czasu znajdują się na blogu.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi