sobota, 28 lutego 2015

adobo_z_wieprzowiny_z_ananasem_8_of_1

Czytając książkę "Kiedy zapomnę", natknęłam się na opis zachwytów głównej bohaterki nad pochodzącą z Filipin potrawą o wdzięcznej nazwie "adobo". Choć książka jest całkowice "niekulinarna", ten fragment szczególnie utkwił mi w pamięci i postanowiłam nieco zgłębić temat i dowiedzieć się jak się to danie gotuje. Po przejrzeniu w internecie niezliczonej ilości przepisów uznałam, że koniecznie muszę spróbować tej potrawy i przygotowała swoją wersję adobo z wieprzowiny ze świeżym ananasem.

Mięso jest niezwykle soczyste, wprost rozpływa się w ustach, a danie w tej wersji powinno posmakować wszystkim miłośnikom mięsno- owocowych połączeń. Świetnie smakuje z ryżem, ale możecie też spróbować z makaronem sojowym lub ryżowym.

piątek, 27 lutego 2015

dorada_pieczona_2_of_1

Jedzcie ryby, dużo ryb ! Tylko nie narzekajcie, że nie wiecie, jak je przyrządzić, że smażone są nudne i wysokokaloryczne. Tak- są, ale ryby można przygotować na wiele różnych sposobów i za każdym razem wydobyć z nich inny smak. Po propozycjach na halibuta pieczonego z fasolką szparagową, łososia na parze z sosem jogurtowo- orzechowym czy też dorsza pieczonego z warzywami, przyszła pora na doradę pieczoną. 

Tak przygotowana dorada nie jest nudna. Mięso jest soczyste, wyraziste w smaku, przesiąknięte aromatem cytryny, pietruszki i nutką czosnku. Ja podaję ją z pieczonymi ziemniakami, często też do naczynia, w którym piekę rybę dodaję trochę fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej uprzednio sparzonej wrzątkiem), dzięki czemu mam od razu dodatek do obiadu. 

 

czwartek, 26 lutego 2015

tarta_tatin_5_of_1

Tarta tatin to jeden z najbardziej znanych francuskich deserów. Klasyczna tarta "odwracana" z jabłkami i kruchym ciastem. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Można ją podać samą lub z gałką lodów i bitą śmietaną. 

Do przygotowania tej tarty należy wybierać jabłka twarde, słodkie, ale najlepiej niezbyt soczyste.

środa, 25 lutego 2015

mleko_jaglane_1_of_1

Na blogu znajdziecie już przepisy na domowe mleko migdałowe oraz mleko kokosowe. Ponieważ kilka razy w miesiącu robię różne mleka roślinne, przyszła też w końcu pora na podzielenie się z Wami przepisem na jedno z moich ulubionych, a więc mleko jaglane. Najczęściej używam go do przygotowania naturalnego mleka smakowego, podobnego do tych sprzedawanych w kartonikach, ale o wiele zdrowszego. Poza tym robię z nim koktajle owocowe, czase gotuję na nim ryż, rzadziej natomiast dodaję do kawy, a jeśli już, to wtedy zawsze je przecedzam przez sito, gdyż pozostałości zmielonej kaszy osiadają na dnie filiżanki czy kubka.

Ponieważ często zostaje mi z obiadu trochę ugotowanej kaszy jaglanej, to mleko robię chyba najczęściej, gdyż to doskonały sposób na jej zużycie.

wtorek, 24 lutego 2015

omiornica_duszona_w_biaym_winie_z_makaronem_6_of_1

Kilka dni temu wybrałam się z Małą na spacer, a że Teściowa wspomniała mi wcześniej, że w jednym z dyskontów mają się pojawić ciekawe książki w przystępnych cenach, wstąpiłam dosłownie na chwilę, aby zobaczyć czy faktycznie będzie z czego wybierać. Już od progu zobaczyłam jednak kilka osób, przeglądających gazetkę reklamową. Z ciekawości sama jedną chwyciłam i ujrzałam kilka naprawdę interesujących produktów. Moje zakupy nie zakończyły się więc na książce, a w koszyku wylądowała m.in. ośmiornica, małże, steki z tuńczyka i rekina, świeża dorada czy też jagnięcina. I muszę przyznać, że nie pamiętam czy kiedykolwiek wcześniej kupiłam mięso w jakimkolwiek markecie, ale to z oferty "specjalnej" wydało mi się w miarę ok i okazało się, że faktycznie było nie tylko tanie, ale i naprawdę dobre. 

Po powrocie do domu zaczęłam przeglądać książki i strony internetowe w poszukiwaniu ciekawych przepisów na dania z ośmiornicy. U Asi z Kwestii smaku znalazłam nie tylko fajny przepis na duszoną ośmiornicę, ale i nowy sposób przygotowania mięsa z ośmiornicy. Wcześniej gotowałam ośmiornicę w wodzie, ale tym razem za radą Asi, udusiłam ją na odrobinie oleju i mięso wyszło fantastyczne. Nawet Krzysiek, który z założenia nie jada owoców morza (no może poza krewetkami, na które udaje mi się Męża namówić) stwierdził, że danie jest świetne. I co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, również Julcia zjadła obiad ze smakiem.

Przygotowując tę ośmiornicę bazowałam na przepisie Asi, ale postanowiłam najpierw poddusić mięso w sosie własnym, czerwone wino zastąpiłam białym, a danie doprawiłam pod nasz gust.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi