sobota, 30 listopada 2013

W weekendy mam zazwyczaj więcej czasu na przygotowanie śniadań, więc kombinuję wtedy, jak się da i staram się moim Skarbom już od rana zaserwować coś smacznego i wyjątkowego. Niedawno postanowiłam pokombinować z sokiem pomidorowym, na który co trochę mamy z Julcią "fazy" trwające kilka tygodni.

A, że taka trwa obecnie, to sok wylądował też w omlecie.

Wbrew pozorom, jego przyrządzenie nie zajęło mi wiele czasu. Warzywa umyłam i osuszyłam poprzedniego dnia wieczorem, a przygotowując omlet następnego rano, użyłam blendera. Minęło zaledwie kilka chwil, a my już wcinaliśmy pyszne śniadanie. Bo naprawdę nie jest to posiłek byle jaki. Mimo, że bez mięsa, to jest baaaardzo pożywny. Jedna osoba naje się spokojnie takim omletem i nie potrzebuje żadnego pieczywa. Do popicia polecam zaś soczek- oczywiście pomidorowy, gdyż doskonale się komponuje ze smakiem omletu. 

1

Omlet pomidorowy z warzywami

 

Składniki na 3 porcje:

6 jajek

2 serki twarogowe ziarniste

1 ogórek

10 dag szpinaku baby

1 opakowanie mixu kiełków

sól ziołowa

pieprz

szczypiorek

olej rzepakowy

sok pomidorowy

 

Przygotowanie:

Warzywa płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Białka oddzielamy od żółtek. 

Do żółtek dodajemy 80 ml soku pomidorowego. Dokładnie ubijamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy drobinę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/3 masy jajecznej. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do chwili, aż omlet od dołu ładnie się przyrumieni, a od góry zetnie, ale pozostanie puszysty.

Z pozostałej masy jajeczno- pomidorowej przygotowujemy jeszcze dwa omlety (aby te wcześniej usmażone nam nie wystygły, należy je położyć najlepiej na ciepłym talerzu i przykryć drugim talerzem).

Na połówce każdego omletu kładziemy po 3-4 łyżki ziarnistego serka (bez śmietanki), następnie szpinak baby, plasterki ogórka i mix kiełków. Składamy omlety na pół i posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.

Omlet popijamy sokiem pomidorowym.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Koszt przygotowania: około 20,00 złotych

piątek, 29 listopada 2013

Niedawno postanowiłam wypróbować kolejny przepis Siostry Anastazji- tym razem na szarlotkę. Taką tradycyjną, szybką i prostą. Już po pobieżnym przejrzeniu przepisu, wiedziałam, że musi się udać. Generalnie w miarę trzymałam się przepisu, zmniejszyłam tylko ilość cukru- ze szklanki do 3/5 i dodałam do jabłek cynamon. Jabłek nie przykrywałam jednym płatem ciasta, a średniej grubości paseczkami. Zamiast 3 łyżek kwaśnej śmietany dałam 3 łyżki słodkiej śmietany 30 % i 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Poza tym połowę jabłek starłam na grubych oczkach, a połowę pokroiłam na szesnastki (zgodnie z przepisem należy wszystkie zetrzeć na tarce, ale na zdjęciu część jest starta, a reszta w kawałkach). 

Ciasto wyszło pyszne ! Z pewnością jest to zasługa jabłek, których użyłam. W zasadzie chyba pierwszy raz dodałam do szarlotki goldeny, ale były tak smaczne na surowo, że postanowiłam spróbować. I muszę powiedzieć, że teraz będę częściej piekła szarlotkę właśnie z tą odmianą. Warunek- muszą być słodkie i soczyste :)

1

Szarlotka Siostry Anastazji

 

Składniki:

25 dag masła

4 szklanki mąki pszennej tortowej

3 żółtka

3/5 szklanki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego 

3 łyżki śmietany 30 %

3 łyżki jogurtu naturalnego

1,5-2,0 kg jabłek (u mnie goldeny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cynamonu

 

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito. 

Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta.

Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę jabłek ścieramy na grubych oczkach, a resztę kroimy na szesnastki. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o wymiarach 23 x 33 cm (jeśli nie macie formy o nieprzywieralnej powierzchni, należy ją uprzednio posmarować masłem i oprószyć np. bułką tartą). 

Na ciasto nakładamy jabłka z cynamonem.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na średniej grubości paski. 

Układamy na krzyż na cieście (wykładamy też boki formy). 

Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (na środkowej półce- bez termoobiegu).

Po wystudzeniu, oprószamy ciasto cukrem pudrem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 40 minut + czas pieczenia

Pieczenie: 30 minut

Koszt przygotowania: około 18,00- 19,00 złotych.

czwartek, 28 listopada 2013

Z serii domowych wyrobów, dziś mam dla Was przepis na domowy serek migdałowy, który czekał na publikację ponad miesiąc od zrobienia zdjęcia :P Nie jest to typowy ser, ale jego alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść nabiału. Doskonale smakuje na słodko z syropem klonowym, ale także na ostro- z dużą ilością ziół i np. papryką. Może być bardziej kremowy lub sypki- wszystko zależy od Waszych preferencji. 

1

Domowy serek migdałowy


Składniki:

15 dag całych migdałów

1 cytryna

woda

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20-30 minut.

Odcedzamy, płuczemy letnią wodą i obieramy ze skórki.

Wlewamy połowę wody i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę wody oraz sok wyciśnięty z cytryny i ponownie miksujemy.

Podgrzewamy na średnim ogniu aż składniki niemal osiągną temperaturę wrzenia(ale nie zagotowujemy), dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ser powinien się oddzielić od "serwatki". 

Na durszlak nakładamy gazę i wlewamy całą zawartość garnka. Odciskamy nadmiar wody, ale niezbyt dużo, gdyż serek wyjdzie zbyt suchy.

Odstawiamy (najlepiej do lodówki) na 30-60 minut i ściągamy gazę. 

Serek można jeść na słodko- polany np. syropem klonowym lub na ostro z dodatkiem papryki, ziół prowansalskich czy innych przypraw. 

Aby serek był bardziej kremowy, po odsączeniu go z kwaśnej wody, można dodać do niego około 50 ml wody i 2 łyżek oleju rzepakowego i następnie dokładnie wymieszać.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Koszt przygotowania: około 8,00 złotych

środa, 27 listopada 2013

Bardzo lubię orientalne potrawy, przepełnione aromatem świetnych przypraw. Cały czas próbuję się też przekonać do smaku kilku przypraw, za którymi nigdy nie przepadałam. Łączę, kombinuję i smakują mi one coraz bardziej. Do przypraw, które dopiero próbują podbić moje podniebienie bez wątpienia należy kumin oraz goździki. W curry z kurczaka bronią się one jednak doskonale. 

 1

Curry z kurczaka


Składniki:

70 dag piersi z kurczaka

2 średnie cebule

1 papryczka chili

3 cm kawałek imbiru

4 ząbki polskiego czosnku

pęczek natki pietruszki

4 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki masła klarowanego

250 ml jogurtu naturalnego

sok z 1 limonki

1 łyżka mielonego kuminu

pieprz cayenne

20 ziaren kardamonu

1 łyżeczka gorczycy

6 goździków

1 łyżka mielonej kurkumy

mąka kukurydziana

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski o długości max 1,5 cm lub w drobną kostkę.

Jogurt naturalny mieszamy z mielonym kuminem, kurkumą oraz sokiem z limonki. Dprawiamy odrobiną soli, pieprzem cayenne oraz czarnym pieprzem.

Marynatą zalewamy pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut.

Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka. Drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków.

Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę.

Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki. 

Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund. 

Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy.

Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy. 

Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut. Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa.

Curry z kurczaka podajemy z ryżem (ja podałam je z ryżem kokosowym, który przygotowałam, dodając do 3 szklanek wody 1 szklankę domowego mleka kokosowego), posypane odrobiną natki pietruszki. Można je takżę udekorować odrobiną czarnego sezamu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

wtorek, 26 listopada 2013

Już pora nastawić ciasto na piernik miodowy Ewy Wachowicz. Ciasto powinno leżakować co najmniej 3-4 tygodnie, a dobrze też po upieczeniu i przełożeniu piernika powidłami, odstawić je na 2-3 dni, aby się przegryzło. 

W swoim przepisie Pani Ewa proponuje dać do ciasta aż 1,5 szklanki cukru. Doszłam do wniosku, że to stanowczo za dużo i wsypałam 0,5 szklanki. Decyzja była słuszna, gdyż piernik wyszedł idealnie słodki, a gdybym dała aż o szklankę więcej cukru, na pewno byśmy go nie zjedli. 

Zamiast kupnych mielonych orzechów włoskich, użyłam orzechy rozdrobnione w blenderze, a skórkę pomarańczową zastąpiłam skórką z limonki. Zwiększyłam także ilość mleka. Mimo to, ciasto wyszło dosyć "zwarte" i stosunkowo ciężko rozprowadzało się je w blaszcze, ale po upieczeniu wyszło świetne. A ja już zrobiłam kolejną porcję, którą upiekę kilka dni przed Świętami :)

I jeszcze jedna mała uwaga :) Nie wiem jakim cudem Pani Ewa proponuje użyć podobnej wielkościowo blaszki do mojej i upiec z niej 1 piernik, skoro mnie wyszły 3 całkiem okazałe ? Ciasto na sodzie rośnie jak szalone, więc jeśli nie planujecie zbyt dużego "piernikowania", możecie spokojnie zmniejszyć proporcje o połowę, tylko pamiętajcie o odpowiednim skróceniu czasu pieczenia :)

1

Piernik miodowy Ewy Wachowicz

 

Składniki:

25 dag masła

50 dag miodu

1 kg mąki pszennej tortowej

3 jajka

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

15 dag orzechów włoskich

10 dag kandyzowanej skórki limonki

powidła śliwkowe

3 czubate łyżki domowej przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody

 

Do dekoracji:

150 ml śmietany 30 %

15 dag gorzkiej czekolady

kandyzowane wiśnie

orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. 

Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy do chwili aż cukier się rozpuści.

Wlewamy miód i ponownie dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika.

Do masła z miodem dodajemy mleko oraz jajka. Dokładnie mieszamy.

Do mąki wlewamy płynne składniki. Dokładnie miksujemy.

Orzechy rozdrabniamy dokładnie blenderem. Dodajemy wraz ze skórką z limonki do ciasta i dokładnie mieszamy.

Ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki (najlepiej w przykrytym garnku) na 3-4 tygodnie.

Ciastem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 23x 34 cm i pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, studzimy.

Ciasto przecinamy ma 2-3 równe blaty i każdy z nich kroimy wszerz na 3 równe kawałki. 

Jeden kawałek ciasta smarujemy powidłami na grubość około 3 mm. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta, który także smarujemy powidłami.

Układamy trzeci kawałek ciasta.

Pozostałe kawałki ciasta także przesmarowujemy powidłami i układamy po 3 jeden na drugim.

 

W zależności od tego, czy ciasto przetniecie na 2 czy na 3 blaty, otrzymacie tożsamą liczbę pierników. Zamiast piec ciasto w całości, a później kroić na blaty, można je podzielić przed upieczeniem i wsadzać do piekarnika małe cienkie placki, które należy piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli jednak upieczecie ciasto w całości, będziecie mieć mniej wysuszonej powierzchni, a dzięki temu piernik będzie lepszy w smaku, zwłaszcza jeśli planujecie go upiec chwilę przed Świętami.

 

Śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. 

Polewą smarujemy wierzch i boki naszych 2 lub 3 pierników. Przubieramy kandyzowanymi wiśniami oraz drobno posiekanymi orzechami.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi