niedziela, 30 listopada 2014

Wczoraj podzieliłam się z Wami sposobami jak suszyć cytrusy na choinkę czy też w celu przygotowania innych ozdób, takich jak zawieszki na okno (lub choinkę) oraz świeczniki, a dziś pora pokazać, jak w realu wygląda mój tegoroczny wieniec na Boże Narodzenie z suszonymi cytrusami.

wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_7_of_1
wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_2_of_1

Do jego przygotowania możecie użyć gotowego wieńca ze świerku lub gałązek innego drzewa iglastego, albo zrobić taki samemu. Ja w tym roku kupiłam gotową "podstawę" na Jarmarku Bożonarodzeniowym, ale w poprzednich latach przygotowywałam taki w domu.

Dodatkowo ususzyłam plasterki grapefruita, pomarańczy, cytryny i madarynek, które przywiązałam do wieńca za pomocą bardzo cienkich wstążeczek.  

Przywiązałam również laski cynamonu, które uprzednio związałam po dwie ze sobą, a dopiero później podwiązywałam do gałązek.

Na całości poukładałam mieszankę różnych orzechów oraz kilka srebrnych włosów anielskich.

W środek wieńca wsadziłam natomiast trzy różnokolorowe świece o różnej wysokości.

Początkowo planowałam kupić białe lekko posrebrzane świece, aby pasowały do choinki, ale gdy wybrałam się do sklepu, od razu wpadł mi do głowy inny pomysł, który bardziej pasuje do wysuszonych cytrusów.

wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_10_of_1
wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_9_of_1

A Wy planujecie przygotować swoje świąteczne ozdoby ? Jeśli zastanawiacie się czy warto- odpowiedź jest tylko jedna- zdecydowanie tak. Wasz dom nie tylko zyska niesamowitą atmosferę, ale Wy dodatkowo będziecie z siebie niesamowicie dumni.

Dekorowanie mieszkania takimi własnoręcznie przygotowanymi ozdobami to również świetna okazja do zabaw z dziećmi, więc koniecznie spróbujcie.


Pozdrawiam,

Bernadetta

sobota, 29 listopada 2014

Pomarańcze, cytryny, grapefruity, mandarynki czy limonki to nie tylko cytrusy pełne witaminy C, ale doskonały materiał do przygotowania ozdób na choinkę, stroiki, świeczniki czy jako zawieszki na okna. Owoce można suszyć na kilka sposobów, w zależności od wyposażenia naszej kuchni, tudzież osobistych preferencji. 

suszone_cytrusy_na_choink_3_of_1

Najlepiej prezentuje się mieszanka owoców, więc jeśli tylko macie dostęp, zaopatrzcie się w:

cytryny

pomarańcze

grapefriuty

mandarynki

limetki

czy nawet pomelo.

Wybierajcie owoce ciężkie, które nie tylko będą soczyste, ale po ususzeniu pięknie się zaprezentują, tworząc swoiste wiatraczki, a nie podziurawiony ser żółty.

Owoce możecie wysuszyć wykorzystując jeden z trzech sposobów, albo połączyć wybrane metody:

1. Jeśli macie suszarkę do owoców i warzyw, pokrójcie cytrusy w cienkie (około 0,5 cm) plasterki, ułóżcie na tackach i suszcie do skutku, tj. do chwili aż będą niemal całkowicie twarde.

2. Zimą możecie też poukładać pokrojone plasterki cytrusów na nagrzanych kaloryferach, obłożonych nieprzywieralnym papierem do pieczenia i przewracać mniej więcej co 8-12 godzin na drugą stronę. Choć bardzo ekonomiczny, jest to jednak sposób niezwykle czasochłonny, a przy tak wysokich temperaturach powietrza, jakie mamy obecnie, ciężko oczekiwać nagrzewania kaloryferów do maksimum.

3. Ja najbardziej preferuję jednak suszenie owoców w piekarniku i dosuszanie ich na kaloryferze. W tym celu owoce również należy pokroić w 0,5 cm plasterki i zanurzyć z jednej strony w białym cukrze.

Plasterki owoców układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia (cukrem do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (grzanie góra- dół) na 2 godziny. Mniej więcej co 30 minut przewracamy owoce na drugą stronę, aby zapewnić ich równe wysuszenie. Jeśli użyliśmy soczystych owoców, po pierwszych 30 minutach zlewamy wytwarzający się płyn, aby zapobiec jego skrystalizowaniu, ale również skrócić czas suszenia.

suszone_cytrusy_1_of_1

Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy owoce w środku do całkowitego wystudzenia. Następnie układamy je na ciepłych kaloryferach, wyłożonych nieprzywieralnym papierem i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Plasterki limonki, cytryny czy mandarynki będą się suszyć trochę krócej, niż pomarańcze oraz grapefruity. 

Zanurzanie plasterków owoców w cukrze sprawia, że lekko się one błyszczą i wyglądają o wiele bardziej apetycznie, niż ususzone bez cukru. Sposób ten jednak sprawdza się tylko podczas suszenia w piekarniku, gdyż w początkowej fazie suszenia owoce puszczają bardzo dużo soku. 

Niektórzy polecają spryskać suszone cytrusy lakierem do włosów, ale do mnie ten sposób zupełnie nie przemawia, gdyż "zabija" ich piękny aromat.

Suszone plasterki cytrusów możemy wykorzystać do przygotowania świeczników- wystarczy połączyć je w szklankach lub koszyczkach z mieszanką orzechów i laskami cynamonu i wsadzić do środka świeczkę lub podgrzewacz. 

suszone_cytrusy_na_choink_11_of_1
suszone_cytrusy_na_choink_13_of_1

Świetnie prezentują się również powieszone na oknie- same lub w towarzystwie innych świątecznych dekoracji.

suszone_cytrusy_na_choink_14_of_1
suszone_cytrusy_na_choink_8_of_1

Są również doskonałym materiałem wyjściowym do przygotowania wieńca na Boże Narodzenie. I dlatego zapraszam Was już jutro do podejrzenia, jaki wieniec ja przygotowałam w tym roku. 

Jeśli zaś macie dostęp do ekologicznych i nielakierowanych cytrusów, możecie je ususzyć i zimą dodawać do herbaty i cieszyć się wydobywającym z nich aromatem.

 

 

Pozdrawiam,

Bernadetta

piątek, 28 listopada 2014

Dziś propozycja jadalnego prezentu tudzież jak kto woli rozweselacza dla wszystkich miłośników kawy i domowych trunków. Absolutnie fantastyczny likier kawowy na mleku niesłodzonym. Podobny w smaku do popularnego alkoholu sprzedawanego w dwóch połączonych butelkach. 

Niedługo zaproszę Was również na likier z kawą ziarnistą, a już dziś ubolewam, że tego ze zdjęć w tym roku nie dane mi będzie spróbować, ale co się odwlecze... Najważniejsze, że Mężowi bardzo smakuje :P

likier_kawowy_z_mlekiem_niesodzonym_1_of_11 

Likier kawowy na mleku niesłodzonym

 

Składniki:

500 g niesłodzonego mleka skondensowanego

1 szklanka (o pojemności 200 ml) cukru

6 średnich łyżeczek kawy rozpuszczalnej

100 ml wody

120 ml spirytusu

50 ml czystej wódki

 

Przygotowanie:

W niedużym garnku zagotowujemy mleko skondensowane. Ściągamy z ognia i od razu dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 

Kawę zalewamy 100 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy. Dodajemy do mleka, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do mleka dodajemy spirytus i wódkę. Dokładnie mieszamy. 

Likier rozlewamy do czystych butelek.

Odstawiamy na 7-10 dni w ciemne miejsce. Przed konsumpcją dokładnie wstrząsamy butelką.

Likier rozlany do przezroczystych butelek, obwiązany dekoracyjną wstążką, może stanowić doskonały prezent dla pełnoletnich bliskich na Boże Narodzenie, tudzież zupełnie bez okazji.

 likier_kawowy_z_mlekiem_niesodzonym_5_of_1
likier_kawowy_z_mlekiem_niesodzonym_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta


czwartek, 27 listopada 2014

Wczoraj zaprosiłam Was na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, a dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybki obiad, a więc makaron z szynką i suszonymi pomidorami. 

Bardzo kremowy, aksamitny, pełen świetnych smaków. Prawdziwy domowy posiłek. Mnie najbardziej smakuje z makaronem tagliatelle, ale możecie też zjeść z tym, który akurat macie pod ręką (byle nie nitkami do rosołu :D). 

makaron_z_szynka_i_suszonymi_pomidorami_5_of_1

Makaron z szynką i suszonymi pomidorami


Składniki:

15 połówek suszonych pomidorów

15 dag ulubionej szynki

250 g gęstej sera mascarpone

200 ml słodkiej śmietany 12 %

1 średnia cebula

2 średnie ząbki polskiego czosnku

1 papryczka chili

3 łyżki oleju

2 łyżki ziół toskańskich (lub suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią)

świeża bazylia i natka pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Szynkę i suszone pomidory krajamy w cienkie paski.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez minutę cebulę z czosnkiem oraz chili. Dodajemy szynkę i co chwilę mieszając trzymamy na ogniu do lekkiego zrumienienia.

Dodajemy ser mascarpone, krojone pomidory oraz śmietanę i zioła toskańskie. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dusimy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, listkami bazylii oraz drobno siekaną natką pietruszki.

makaron_z_szynka_i_suszonymi_pomidorami_8_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

Tagi: makaron obiad
00:05, bernadettap , obiad
Link Komentarze (1) »
środa, 26 listopada 2014

W ubiegłym tygodniu siedziałam w domu z chorą Córką i nie miałam jak wyjść do sklepu, aby zrobić  porządne zakupy, więc wykorzystywałam zgromadzone zapasy i improwizowałam, próbując ugotować coś szybkiego i smacznego. Świecące w lodówce pustki sprawiły, że musiałam zrewidować swoje plany i zamiast makaronu z kurczakiem i mascarpone, ugotowałam makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami z sosem śmietanowym. Mała była zachwycona, a ja spędziłam w kuchni niespełna 20 minuty (oczywiście wliczając czas gotowania wody na makaron), więc wyszło całkiem dobrze. 

makaron_z_kurczakiem_i_suszonymi_pomidorami_4_of_1 

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

1 pierś z kurczaka (około 30 dag)

12 połówek suszonych pomidorów

200 g gęstej śmietany 12 %

100 ml słodkiej śmietany 30 %

3 łyżki oleju

1 szalotka

1 ząbek polskiego czosnku

1 łyżka ziół toskańskich (lub suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią)

świeża bazylia

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy przez 1,5 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i co chwilę mieszając, smażymy do zrumienienia mięsa, lekko solimy.

Dodajemy obie śmietany oraz suszone pomidory, pokrojone w cienki paski lub kostkę. Dusimy przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku ziołami toskańskimi oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Podajemy z makaronem ugotowanym al dente oraz świeżą bazylią.

makaron_z_kurczakiem_i_suszonymi_pomidorami_5_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

00:05, bernadettap , obiad
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi