poniedziałek, 31 grudnia 2012

Naszła mnie ochota na sernik. Trzeba więc było coś przygotować... Niedawno dostałam od koleżanki przepis na sernik niemiecki Marka Łebkowskiego. Postanowiłam więc trochę pokombinować, nieco zmodyfikowałam więc ilość składników, dodałam pomarańczę, zamiast cytryny i dolałam likieru jajecznego. Zrezygnowałam także z rodzynek.

Nie będę ukrywać, że zainspirował mnie przepis Ewy na ten sernik. Z tym, że zamiast kandyzowanych pomarańczy przybrałam go kandyzowaną limonką. Ewa przepis na kandyzowane pomarańcze podpatrzyła natomiast u Majanki.

s

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limonką

 

Składniki:

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego

400 ml śmietany 30 %

100 ml likieru jajecznego

5 niedużych jajek

15 dag cukru pudru

1 łyżka domowego cukru waniliowego

1 pomarańcza o wadze około 30 dag

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 limonki

1,5 szklanki wody

4/5 szklanki drobne cukru

 

Przygotowanie: 

Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy wrzącą wodą. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Filetujemy i miąższ kroimy na około 0,5 cm kawałeczki.

Ser mielimy 2 razy. Ucieramy ze śmietaną i likierem jajecznym. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie skórkę z pomarańczy. 2 łyżki cukru pudru zostawiamy do dekoracji, a pozostały dodajemy wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym do serowej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy wraz z cząstkami pomarańczy. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-24 cm spryskanej tłuszczem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja upiekłam jeden sernik w tortownicy o średnicy 20 cm i 3 mini serniczki w kokilkach).

Sernik w małej tortownicy pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w dużej tortownicy wydłużamy czas pieczenia do 60 minut, a mini serniczki pieczemy 35-40 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy stopień wypieczenia i gdy sernik się zrumieni, przykrywamy go papierem do pieczenia.

Limonkę dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki.

W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Wrzucamy plasterki limonki (tylko te z miąższem) i gotujemy około 40 minut na średnim ogniu. Wyciągamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i przybieramy plasterkami kandyzowanej limonki.

2

3

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Kosz przygotowania: około 28,00 złotych.

 

niedziela, 30 grudnia 2012

W moim domu nie przygotowuje się bigosu na Święta Bożego Narodzenia, choć wiem, że w wielu innych rodzinach jest to tradycją. My z reguły przyrządzamy go na Sylwestra i Nowy Rok.

Dziś przedstawiam Wam przepis na bigos myśliwski z wieprzowiną, drobiem i dziczyzną. Ostatnią pozycję możecie oczywiście pominąć, ale dziczyzna nadaje bigosowi niezapomniany smak i aromat. Dlatego jeśli macie do niej dostęp, polecam wrzucić do bigosu choć kawałeczek. Zdecydowanie jest to najlepszy bigos, jaki jadłam w życiu i szczerze go polecam :)

Najlepszy bigos myśliwski


Składniki:

2 kg kapusty kiszonej (najlepiej domowej)

0,5 kg białej kapusty

25 dag polędwicy z dzika

25 dag chudej wieprzowiny

15 dag swojskiej szynki

20 dag swojskiej kiełbasy

20 dag gotowanego drobiu

10 dag słoniny

15 dag cebuli

10 dag suszonych śliwek

20 kapeluszy suszonych podgrzybków

200 g koncentratu pomidorowego

250 ml półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina

3 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren jałowca

miód

sól

pieprz

 

Przygotowanie: 

Wieprzowinę i dziczyznę zalewamy mniej więcej 3 szklankami wody w osobnych garnkach. Gotujemy 45 minut. Kroimy w drobną kostkę.

Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Kroimy w cienkie paski.

Słoninę kroimy w średnią kostkę i wytapiamy na patelni na niewielkim ogniu. Gdy zostaną tylko małe skwarki, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz swojską kiełbasę. Smażymy do zrumienienia się cebuli.

Kiszoną kapustę lekko odciskamy- wodę zostawiamy. Zalewamy wodą z gotowania wieprzowiny i grzybów. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy pod przykryciem około 50-60 minut na niewielkim ogniu.

Do kiszonej kapusty dodajemy białą kapustę, dziczyznę, drób, wieprzowinę, swojską kiełbasę z cebulą oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę i podgotowane grzyby. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki oraz koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy kolejne 30 minut (jeśli w garnku jest dużo soku, ściągamy pokrywkę, aby nieco odparował).

Wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Jeśli bigos jest za mało kwaśny, dolewamy wodę z kiszonej kapusty.

Bigos odkławamy w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia i ponownie podgrzewamy. 

Bigos myśliwski jest najlepszy po kilkukrotnym schłodzeniu i podgrzaniu.

2

3

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 35,00 złotych.

Przygotowując barszczyk czerwony z jabłkiem, celowo drobno pokroiłam warzywa, aby móc je później wykorzystać. Z części buraczków przygotowałam tę sałatkę śledziową, a z pozostałych warzyw sałatkę z szynką. Obie wyszły bardzo smaczne i z powodzeniem mogą zostać podane na Sylwestra czy Boże Narodzenie. Dziś przedstawiam Wam przepis na sałatkę śledziową z buraczkiem, a już niebawem znajdziecie także przepis na moją drugą propozycję.

2

Sałatka śledziowa z buraczkiem


Składniki:

4 filety śledziowe marynowane (bez skóry)

25 dag ugotowanego i pokrojonego w drobną kostkę buraczka

20 dag gotowanych ziemniaków

3/4 małej puszki marynowanej kukurydzy (może być z papryką)

szczypiorek

5 łyżek 12 % gęstej śmietany

2 łyżki majonezu

2 nieduże ząbki polskiego czosnku

sól

pieprz

 

Przygotowanie: 

Ziemniaki i filety śledziowe kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Do śmietany dodajemy majonez oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na dnie przezroczystej miseczki układamy połowę ziemniaków, na nie połowę buraczków, następnie śledzi i kukurydzy. Polewamy połową sosu.

Ukłamy kolejną warstwę ziemniaków, buraczków i śledzia. Polewamy resztą sosu. Wykładamy pozostałą kukurydzę. Posypujemy szczypiorkiem.

Wkładamy do lodówki na godzinę. Sałatkę podajemy schłodzoną.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 11,00 złotych.

sobota, 29 grudnia 2012

Śledzie w oleju z żurawiną i płatkami migdałów to moja kolejna propozycja na Sylwestra lub Boże Narodzenie. Oczywiście możecie je również przygotować bez okazji. Przepis na ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a tylko troszkę czasu. Efekt końcowy jest jednak niesamowity, gdyż znajdziecie w nich słony smak śledzia, słodkość żurawiny i chrupkość płatków migdałowych.

Polecam podać je z białym pieczywem (choć wielką jego fanką nie jestem, to z tymi śledziami bardzo mi smakuje), ale można je również zjeść same :)

2

Śledzie w oleju z żurawiną

 

Składniki:

250 g płatów śledzia solonego

50 g suszonej żurawiny

3 łyżki płatków migdałów

1/2 małej cebuli

olej rzepakowy

2 łyżki octu winnego

pieprz

ewentualnie cukier

 

Przygotowanie: 

Śledzie opłukujemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i moczymy przez 6 godzin. W połowie czasu zmieniamy wodę.

Filety odsączamy na durszlaku. Kroimy w 2 cm paski.

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do śledzi wraz z żurawiną. Wlewamy około 50 ml oleju rzepakowego i 2 łyżki octu winnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy octem, pieprzem oraz/lub cukrem.

Śledzie przekładamy do miseczki lub na półmisek. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Rzadko jadam czerwony barszczyk i z reguły po Bożym Narodzeniu trochę czasu mijało, zanim gotowałam go ponownie, ale w tym roku naszła mnie na niego ogromna ochota i od razu po Świętach poleciałam do sklepu po warzywa i zabrałam się za jego przygotowanie. Postanowiłam jednak dodać do niego soku z jabłek, który przygotowałam dla mojej Córeczki, aby nieco złagodzić jego smak i zneutralizować ostry farsz pasztecików, które upiekłam. Przepis na nieco inny barszczyk czerwony, ale równie smaczny, znajdziecie tutaj .

Tym razem jednak barszyk jest i ostry i słodki i jednocześnie kwaśny. Można go podać do krokietów, uszek czy też pasztecików, ale również wypić samego. Polecam go zwłaszcza na Sylwestra, jeśli będziecie go spędzać w domu, ale również na kaca dnia następnego :)

2

Delikatny czerwony barszczyk z jabłkiem


Składniki:

70 dag czerwonych buraczków

25 dag marchewki

15 dag pietruszki

10 dag selera

1 duży ząbek czosnku

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

zakwas na barszcz

250 ml świeżego soku jabłkowego

sól

świeżo mielony pieprz czarny

 

Przygotowanie: 

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę (będziecie je mogli później wykorzystać do przygotowania sałatki, na którą przepis również niebawem zamieszczę). Zalewamy 1,2 litra wody, dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.

Wywar przecedzamy, wlewamy sok jabłkowy i zakwas na barszcz do smaku. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy gorący- sam lub np. z pasztecikami.

3

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi