wtorek, 31 grudnia 2013

Gołąbki na dzisiejszą imprezę przygotowane. Miały być tradycyjne, ale menu nieco mi się rozbudowało, więc postanowiłam choć trochę czasu zaoszczędzić na przygotowaniu gołąbków. 

Gołąbki bez zawijania są fantastyczną potrawą, do której warto wracać, choć nie zastąpią nam tradycyjnych gołąbków w kapuście. I gdy słyszę niektórych znajomych, którzy mówią, że są identyczne, to się za głowę łapię ! Fakt, są równie pyszne, ale zupełnie inne od tradycyjnych, w których dla mnie główą rolę spełniają właśnie dobrze uduszone liście kapusty :) 

1

Gołąbki bez zawijania

 

Składniki na około 25 gołąbków:

70 dag białej kapusty

60 dag surowej szynki

30 dag długoziarnistego ryżu (waga przed ugotowaniem)

1 średnia cebula

3-4 duże jajka

4 czubate łyżki kaszy manny bio (może być też zwykła)

mąka pszenna do panierowania

sól

pieprz

olej rzepakowy

 

Składniki na sos:

2 puszki krojonych pomidorów lub 1 litr domowego przecieru pomidorowego

1 nieduża cebula

1 duży lub 2 mniejsze ząbki polskiego czosnku

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie gołąbków:

Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Mięso mielimy na drobnych oczkach.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był jeszcze lekko twardy. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Do kapusty dodajemy zmielone mięso, ugotowany ryż, surowe jajka oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy średniej wielkości gołąbki i panierujemy je delikatnie w mące pszennej (masa powinna być bardzo delikatna, wprost puszysta, ale jednocześnie nie może się rozwalać). Gołąbki smażymy z obu stron na rumiano. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.


Przygotowanie sosu:

Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (około 1-2 łyżek) i przesmażamy na nim najpierw cebulę, a po chwili dodajemy także czosnek. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier pomidorowy. Jeśli używamy gotowych pomidorów z puszki, wlewamy dodatkowo około 120 ml wody. Pomidory z puszki można wcześniej zmiksować, ale ja wolę takie całe w kawałkach.

Gdy sos się zagotuje, ściągamy go z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy je na bardzo wolnym ogniu około 30 minut.

 

Gołąbki bez zawijania można przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Natkę można także dodać do masy na gołąbki przed ich usmażeniem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 90 minut

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Prosta, całkiem zgrabna i pyszna przekąska na Sylwestra lub rodzinną imprezę. Jeśli pieczarki faszerowane kaszą gryczaną podacie z jakąś surówką i np. dodatkową porcją kaszy, nadadzą się nie tylko na przekąskę, ale i obiad. 

Po upieczeniu pieczarki są bardzo soczyste, dlatego jakiekolwiek sosy, czy ketchup, są zbędne. Najlepiej jeść pieczarki same.

1

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną

 

Składniki:

6 dużych pieczarek

1/2 średniej cebuli

1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

8 dag żółtego sera

masło

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki.

"Wykręcamy" ogonki i siekamy je w bardzo drobną kostkę.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodajemy pokrojone nóżki pieczarek. Smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy odrobiną soli.

Gdy pieczarki wystygną, wrzucamy je do ugotowanej kaszy gryczanej wraz ze startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszą faszerujemy pieczarki. Na wierzch każdej z nich nakładamy cienki plasterek masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i przyrumienienia pieczarek (około 12- 15 minut).

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia

Czas pieczenia: około 12-15 minut

Koszt przygotowania: około 7,00- 8,00 złotych

niedziela, 29 grudnia 2013

Wczoraj większość dnia spędziliśmy poza domem, a że zaczęłam już powoli przygotowania sylwestrowego menu, to nie starczyło mi czasu na ugotowanie obiadu. W tzw. międzyczasie machęłam jednak sałatkę z ryżem i marynowanymi pieczarkami, która doskonale zaspokoiła nasilający się głód. A, że wyszło jej baaaardzo dużo, to mieliśmy ją też na kolację.

Sałatka jest bardzo pożywna, łączy w sobie słodkość kukurydzy i kwaskowatość marynowanych pieczarek. Doprawiłam ją dosyć dużą ilością pieprzu, więc była też pikantna i co tu ukrywać- pyszna :) 

1

Sałatka z ryżem i marynowanymi pieczarkami

 

Składniki:

30 dag ryżu trzy kolory

1 puszka kukurydzy

1 słoik marynowanych pieczarek

5 jajek

30 dag dobrej szynki

5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. 

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Pieczarki kroimy na ćwiartki, a szynkę w cienką kostkę.

Do podanych wyżej składników dodajemy majonez, dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

1 

Polecam i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Koszt przygotowania: około 27,00 złotych

sobota, 28 grudnia 2013

Z pewnością wielu z Was jeszcze nie dojadło wszystkich dań po Świętach, ale zaczyna powoli myśleć nad menu na Sylwestra... Postanowiłam Wam więc nieco pomóc i zebrać swoje przepisy, które polecam nie tylko dlatego, że są pyszne, ale i jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu bez trudu skomponujecie sylwestrowe menu :)

Sałatki:

sałatka makaronowa z łososiem i kukurydzą

1

najlepsza sałatka z tortellini

1 

sałatka śledziowa z buraczkami

1

pikantna sałatka makaronowa z kurczakiem

1

sałatka imprezowa w szklankach

1

sałatka z zupek chińskich

1

warstwowa sałatka z selerem konserwowym i szynką

1

warstwowa sałatka z szynką i ananasem

1

sałatka z komosą ryżową i kasztanami

1

sałatka z kaszy jaglanej

1

sałatka z kaszą gryczaną i kurczakiem

1

sałatka z ryżem

1

sałatka warzywna z makaronem ryżowym

1

sałatka ryżowa

1

szybka sałatka z tuńczykiem

1

sałatka z pieczarek

1

sałatka z pora

1

 

Przekąski i przystawki:

przekąska z ciasta francuskiego

1

paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

1

kwiatuszki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami

1

koszyczki z ciasta francuskiego

1

mini tarty francuskie

1

muffiny ze szpinakiem i kurczakiem

1

francuskie pakieciki z fetą i szpinakiem

1

francuska przekąska z łososiem

1

roladki z tortilli z tuńczykiem

1

przystawka z sera koziego i gruszki

1

przystawka z buraczka czerwonego

1

skandynawska przekąska z łososia wg Kurta Schellera

1

krewetki z pieprzem truskawkowym i limonkowym serkiem

1 

pikantne krewetki na chrupiącej bagietce

1 

warzywna tortilla z piekarnika

1

 

Na ciepło:

pieczone skrzydełka z kurczaka

1 

piperade z kurczakiem

1

najlepszy bigos myśliwski

1

sałatka z kurczakiem i komosą ryżową na ciepło

1

sajgonki z mięsem mielonym

1

delikatny czerwony barszczyk z jabłkiem

1

drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

1

 

Desery:

deser z mascarpone i musem z borówek

1

trufle czekoladowe

1

szybki deser z mascarpone

1

szybkie ciasto- Stefanka

1

łatwe ciasto czekoladowe

1

kokosowe trufle z kaszy kuskus

1

muffinki marcepanowo- wiśniowe

1

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

piątek, 27 grudnia 2013

Śledzie w oleju z cebulką to jedna z moich ulubionych wersji ich podania. W tym roku jednak odbiegłam nieco od naszego tradycyjnego przepisu i zamarynowałam je w oleju rzepakowym zmieszanym z olejem dyniowym. Na zdjęciach nie widać tego dobrze, ale dzięki olejowi z pestek dyni, śledzie zabarwiły się na jasnozielony, a do tego ich smak był rewelacyjny. Na pewno powtórzę je na Sylwestra, bo można, a nawet trzeba, przygotować je kilka dni wcześniej i dać im się "przegryźć" w lodówce.

Przez dodatek oleju z pestek dyni śledzie są dosyć drogie w przygotowaniu, ale naprawdę warte swojej ceny :)

1

Śledzie w oleju z cebulką 

 

Składniki:

10 ładnych matiasów

3 średnie cebule

350-400 ml oleju rzepakowego

100 ml oleju z pestek dyni

80 ml białego octu winnego

2 łyżeczki drobnego cukru (ale nie pudru)

2 liście laurowe

4 ziarne ziela angielskiego

pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 4-5 godzin, odcedzamy.

Śledzie kroimy w 2,5- 3 cm kawałki.

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie talarki.

Do oleju rzepakowego dodajemy olej z pestek dyni, ocet winny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. 

W słoiku o pojemności 1,5 litra (lub w mniejszych słoikach) układamy na zmianę wartstwę śledzi oraz cebuli.

Wkładamy liście laurowe oraz ziele angielskie. 

Zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (a najlepiej 3 dni).

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut + czas moczenia i marynowania

Koszt przygotowania: około 40,00 złotych

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi