środa, 31 grudnia 2014

stek_z_tuczyka8

Tuńczyk to jedna z moich ulubionych ryb. Niestety jest mega drogi, więc zbyt często nie gości na naszym stole. Ostatnio udało mi się jednak dorwać go w atrakcyjnej cenie i za 3 steki o wadze około 0,5 kg zapłaciłam niespełna 50 złotych. Też dużo, ale to mięso naprawdę jest warte swej ceny. Mięso było idealne, więc przygotowałam steki z tuńczyka w najprostszej wersji, a więc grillowane. 

Tuńczyk idealnie nadaje się również do sushi, ale na takie z surową rybką będę sobie mogła pozwolić dopiero po porodzie. Póki co pozostaje mi mięso grillowane lub pieczone.

 

wtorek, 30 grudnia 2014

galaretka_z_kurczaka2

Galaretka z kurczaka, galat, galert. Pod jakąkolwiek nazwą by nie występował, chyba każdy go zna. Myślałam również, że większość osób ma swój ulubiony przepis, ale ostatnio otrzymałam od Was tyle próśb o zamieszczenie mojej propozycji, że zmieniłam zdanie.

To pewnie zbliżający się Sylwester tak na wszystkich działa, że mają ochotę na coś dobrze znanego i sprawdzonego. Wersji przygotowania galatu z kurczaka jest całe mnóstwo, a ja dziś zapraszam Was na tę, którą najbardziej lubię. Najprostszą, z małą ilością składników, którą przygotowuję często, gdy zostanie mi mięso i warzywa z rosołu.

 

poniedziałek, 29 grudnia 2014

1

Wczoraj podrzuciłam Wam zestawienie przepisów na przekąski z ciasta francuskiego, pora więc na propozycje sałatek na Sylwestra. Znajdziecie tutaj szereg moich przepisów na sałatki z makaronem, ryżem, kaszą czy śledziem. Takie, które przypadną do gustu mięsożercom, ale i wegetarianom. 

 

niedziela, 28 grudnia 2014


przekaska_z_ciasta_7

Dziś podrzucam Wam kilka pomysłów na sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego. Łączy je prostota i szybkość przygotowania, a to nieocenione, gdy w krótkim czasie musimy przygotować kilka potraw. 

Poniżej znajdziecie moje pomysły głównie na wytrawne przekąski oraz kilka takich na słodko.

ledzie_po_wiejsku7

Śledzie po wiejsku z marchewką i cebulką można spokojnie przygotować kilka dni przed konsumpcją. Są więc idealną propozycją na Boże Narodzenie, Sylwestra czy inne imprezy rodzinne, kiedy czasu mamy mało, a pracy całkiem sporo. Słodko- kwaśne są świetne na przegryzkę, a że rybka lubi pływać podajemy je najczęściej na lekko zakrapiane imprezy, choć jeśli trochę ich zostanie, spokojnie możemy je zaserwować na śniadanie czy kolację. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi