środa, 30 grudnia 2015

roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_9_of_12

Na blogu znajdziecie zestawienia najlepszych sałatek na Sylwestra oraz przepisy na śledzie, pora więc na moje propozycje przekąsek sylwestrowych. Znajdziecie tutaj przede wszystkim proste i szybkie propozycje, które przygotujecie nawet "za pięć dwunasta". 

 

Przekąski z ciasta francuskiego

Krewetki z pieprzem truskawkowym i limonkowym serkiem

przekaska_z_ciasta_7

 

Kwiatuszki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami

przekaska_z_ciasta_8

 

Mini tarty francuskie

przekaska_z_ciasta__13

  

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem

przekaska_z_ciasta__21

 

Francuskie "pizzarinki" z indykiem

przekaska_z_ciasta__10

 

Koszyczki z ciasta francuskiego

przekaska_z_ciasta__11

 

Przekąska z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem żółtym

przekaska_z_ciasta_1

 

Przekąska z ciasta francuskiego z łososiem marynowanym

przekaska_z_ciasta_5

 

Mini przekąski z łososiem

przekaska_z_ciasta__16

 

Pakieciki z fetą i szpinakiem

przekaska_z_ciasta__15

 

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

paszteciki_z_ciasta_francuskiego_z_pieczarkami81

 

Pozostałe przekąski

Roladki z wędzonego łososia z serem

roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_9_of_11

 

Łosoś marynowany

losos_marynowany_5_of_11

 

Tartinki z wędzonym łososiem

tartinki_z_wedzonym_lososiem_4_of_11

 

Jajka faszerowane łososiem

 jajka_faszerowane_z_lososiem_1_of_13

 

Łosoś ze szpinakiem w cieście filo
oso_ze_szpinakiem_w_ciecie_filo71

 

Muffiny ze szpinakiem i kurczakiem

1

 

Roladki z tortilli z tuńczykiem

1

 

Przystawka z sera koziego i gruszki

1

 

Przystawka z buraczka czerwonego

1

 

Skandynawska przekąska z łososia wg Kurta Schellera

1

 

Pikantne krewetki na chrupiącej bagietce

1 

 

Warzywna tortilla z piekarnika

1

 

Pieczone skrzydełka z kurczaka

1 

 

Śledzie w curry

sledzie_w_curry_14_of_1211

 

Śledzie po szlachecku

sledzie_po_szlachecku_11_of_1_111

 

Śledzie z jabłkiem i buraczkiem

sledzie_z_jablkiem_i_buraczkami_3_of_11

 

Tutaj znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy na śledzie.

 

Sałatki

Najlepsza sałatka z tortellini

1 

Sałatka imprezowa w szklankach

1

Warstwowa sałatka z selerem konserwowym i szynką

1

Warstwowa sałatka z szynką i ananasem

1

Sałatka z kurczakiem i prażonym słonecznikiem

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_21_of_11

Tutaj znajdziecie jeszcze więcej przepisów na sałatki sylwestrowe.  

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

wtorek, 29 grudnia 2015

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_21_of_1

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_13_of_1

 

Dziś zapraszam Was na sałatkę z kurczakiem i prażonym słonecznikiem, którą podpatrzyłam u swojej Cioci na jednej z imprez rodzinnych. Bardzo lubię sałatki, w których oprócz miękkich elementów pojawia się choć jeden chrupiący i muszę przyznać, że połączenie kurczaka i prażonego słoneczniku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.

Na pozór nie da się tej sałatki zjeść zbyt dużo, ale w tajemnicy Wam powiem, że po 2 łyżkach sięga się po następną i jeszcze jedną, itd. To świetna propozycja na imprezy rodzinne czy też w gronie znajomych. 

 

Sałatka z kurczakiem i prażonym słonecznikiem

 

Składniki:

400 g piersi z kurczaka

200 g łuskanego słoneczniku

150 g ryżu (suchy produkt)

1 puszka kukurydzy (waga netto 285 g)

pęczek koperku

3-4 łyżki majonezu Winiary

3-4 łyżki gęstej śmietany

3 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Na suchej patelni prażymy łuskany słonecznik, uważając aby go nie przypalić.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i przesmażamy na nim w 2-3 partiach pierś z kurczaka. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. 

Do majonezu dodajemy śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy.

W dużej misce mieszamy ryż, pierś z kurczaka, 3/4 prażonego słoneczniku, koperek i sos majonezowy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. 

Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną.

 salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_4_of_1

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_16_of_1

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_5_of_1

salatka_z_kurczakiem_i_prazonym_slonecznikiem_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

niedziela, 27 grudnia 2015
wtorek, 22 grudnia 2015

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_16_of_1

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_4_of_1

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_7_of_1

Dziś podrzucam Wam pomysł na sałatkę, którą przygotowałam całkowicie spontanicznie z tego, co akurat miałam w lodówce, czyli najzwyczajniej w świecie z tzw. "resztek". Ponieważ jednak sałatka wyszła smaczna, myślę, że sprawdzi się w okresie Świąt i Sylwestra. 

Potrzeba naprawdę kilku skłodników i chwili cierpliwości. Z uwagi na dodatek sporej ilości pora i kukurydzy, które ze swej natury są słodkie, zarówno por, jak i pieczarki proponuję doprawić sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Sałatkę trzeba też koniecznie dobrze schłodzić, aby zdążyła nabrać smaku.

Przypominam też, że na blogu niedawno znalazło się zestawienie ponad 20 śledziowych propozycji na śledzie, do którego również Was odsyłam.

 

Sałatka śledziowa z pieczarkami

 

Składniki:

500 g filetów śledziowych solonych

400 g pieczarek

2 średnie białe części pora

1 puszka kukurydzy

2 łyżki masła klarowanego

1/2 cebuli

majonez

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na całą noc do wymoczenia. 

Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, siekamy w cienkie talarki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, na którym szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną. Doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, studzimy.

Białe części pora kroimy w ćwiartki talarków. 1/4 odstawiamy, a resztę dusimy na pozostałym maśle. Studzimy i mieszamy z surowym porem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w cienkie paski.

W przezroczystej misce lub szklankach układamy warstwami kolejno: pieczarki, por, śledzie, trochę majonezu, kukurydzę i ponownie pieczarki, por, itd. aż do wyczerpania składników.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby śledzie dobrze się przegryzły i schłodziły.

 salatka_sledziowa_z_pieczarkami_8_of_1

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_17_of_1

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_19_of_1

salatka_sledziowa_z_pieczarkami_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

08:47, bernadettap , sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

 

puszysta_babka_dwukolorowa_9_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_2_of_1

Puszysta babka dwukolorowa to moja kolejna propozycja łatwego, ale pysznego ciasta na świąteczny stół. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby otrzymać piękne i bardzo smaczne ciasto, które długo zachowuje świeżość. Babkę możecie oczywiście upiec w zwykłej formie, ale osobiście na te kilka dni w roku polecam poszukać papierowych foremek w kształcie choinki lub gwiazdy. 

Do dekoracji użyłam nowych posypek Decorada marki Delecta, które kupiłam ostatnio w jednym ze sklepów internetowych, ale widziałam, że są już powszechnie dostępne. Muszę przyznać, że posypki wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Kupiłam je z ciekawości, ale po kilku użyciach już wiem, że na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo nie tylko mają świetny skład, ale są pyszne. A niektóre z nich można dodatkowo zapiekać, o czym przekonałam się przygotowując serowe ciasteczka 10 minutowe.

 

 Puszysta babka dwukolorowa

 

Składniki:

220 g mąki pszennej tortowej

200 g miękkiego masła

140 g cukru

40 g mąki ziemniaczanej

40 ml oleju rzepakowego

5 dużych jaj

2 łyżki kakao

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu winnego

5 ml aromatu cytrynowego 

 

Dekoracja:

80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

3 pełne łyżki kakao

3-4 łyżki wody

1 łyżeczka żelatyny

kuleczki zbożowe i maczek truskawkowy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Masło kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy robota. Ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier (ja użyłam metalowej trzepaczki do śmietany). 

Ciągle miksując na niewielkich obrotach, wbijamy po jednym całym jajku, a następnie po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Gdy masa będzie gładka i dobrze wymieszana, wlewamy olej z octem i jeszcze chwilę razem miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 w miarę równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat cytrynowy, dokładnie mieszamy.

Na dno formy wykładamy ciemną masę, a na nią jasną. Jeśli będziecie używać zwykłej formy należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem i obsypać krupczatką lub odrobiną bułki tartej.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (tj. 40-60 minut w zależności od wielkości formy). Ja babkę w foremce w kształcie choinki piekłam około 45 minut. 

Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 

 

Dekoracja:

Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy do dokładnego połączenia składników. Garnek ściągamy z ognia. Wsypujemy kakao i ponownie dobrze mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy składniki. Gdy polewa przestygnie, smarujemy babkę i dekorujemy kuleczkami zbożowymi oraz maczkiem truskawkowym.

Babkę kroimy, gdy polewa dobrze zastygnie.

 puszysta_babka_dwukolorowa_10_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_11_of_1

puszysta_babka_dwukolorowa_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi