niedziela, 31 marca 2013

Na Wielkanoc nie może zabraknąć przeróżnych babek, dlatego dziś w ramach cyklu "przepis z książką", postanowiłam przygotować babkę piaskową. Skorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz z "Domowych wypieków". Jasny kisiel zastąpiłam malinowym, polałam babkę lukrem, zamiast obsypać ją cukrem pudrem, zmniejszyłam ilość cukru i upiekłam ją w 3 mniejszych foremkach, zamiast jednej dużej. Babka piaskowa wyszła pyszna- miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz.

A już za tydzień znajdziecie na blogu recenzję wspomnianej książki oraz kolejne ciasto z zamieszczonego w niej przepisu.

1

Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy:

50 dag mąki pszennej tortowej

1 szklankę cukru pudru

2 jajka

12,5 dag masła 82-83 %

2 opakowania kisielu malinowego

2 łyżki oleju rzepakowego

1 szklankę mleka 3,2 %

1 szklankę słodkiej śmietany 12 %

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

różowy lukier

kandyzowaną skórkę cytryny

kolorowe kuleczki cukrowe

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch (od początku do końca zrobiłam babkę robotem wielofunkcyjnym, ale możecie również użyć miksera o dużej mocy). Cały czas ucierając, dodajemy olej, a następnie całe jajka na przemian z łyżką śmietaną.

Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, dodajemy porcjami przesianą przez sito mąkę pszenną, kisiel i proszek do pieczenia. Ucieramy masę na średnich obrotach.

Dolewamy po łyżce mleko (kolejną łyżkę wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie dokładnie wchłonięta przez ciasto).

Gdy wlejemy już całe mleko, zwiększamy obroty robota do maksimum i ucieramy jeszcze około 30 sekund.

Ciasto przekładamy do małych foremek babkowych lub keksówek, ewentualnie do dużej formy (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je uprzednio posmarować tłuszczem i obsypać np. bułką tartą).

Małe foremki pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i jeśli tak- wyciągamy z piekarnika.

Całkowicie ostudzone babeczki polewamy lukrem i przybieramy kandyzowaną skórką cytryny oraz kolorowymi cukrowymi kuleczkami.

1

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 12,50 złotych.

sobota, 30 marca 2013

Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek :) Ani tych dużych, ani małych, a więc przepiórczych. Dzisiejsza dietetyczna sałatka wielkanocna zapewni nam mnóstwo witamin, naładuje baterie i sprawi, że w kilka chwil będziemy się mogli cieszyć pyszną i niezbyt kaloryczną potrawą.

1

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:

2 duże garści mixu sałat

1 dużą garść rukoli

10 pomidorków koktajlowych

1/2 szklanki kiełków rzodkiewki

8 jajek przpiórczych

3 łyżki łuskanych pestek dyni

 

Na sos:

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżkę octu winnego

1 płaską łyżeczkę musztardy dijon

1 łyżeczkę miodu akacjowego

2 łyżki drobno posiekanego koperku

sól

pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy.

Warzywa dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie.

W miseczce lub na dużym talerzu rozkładamy mix sałat, a na nim rukolę.

Przybieramy połówkami pomidorków koktajlowych. Skrapiamy sosem sałatkowym.

Sałatkę posypujemy kiełkami rzodkiewki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Układamy przepiórcze jajka. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

1

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 7,00 złotych.

piątek, 29 marca 2013

Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowego pasztetu. I to zarówno jeśli chodzi o Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. W tym roku postanowiłam przygotować pasztet drobiowo- wieprzowy ze śliwką. Różni się od od tego, ale jest równie smaczny. Przepis możecie oczywiście zmodyfikować i dodać zamiast śliwek, np. suszoną żurawinę, czy też zamiast kaczki gęś lub indyka, a mimo to będziecie mieć gwarancję, że raz próbując domowego pasztetu, niechętnie sięgniecie po kupny, którego składu z reguły trudno się nawet domyślać...

1

Do przygotowania 3 mini keksówek i jednej średniej potrzebne są:

50 dag wątróbki wieprzowej

8 dużych ugotowanych skrzydełek z kurczaka *

1 duży ugotowany korpus z kaczki *

35 dag boczku parzonego

2 średnie ugotowane marchewki *

1 średnia ugotowana pietruszka *

1/2 małego ugotowanego selera *

2 średnie cebule

2 jajka

20 dag śliwki kalifornijskiej

2 średnie czerstwe bułki pszenne

1 czubatą łyżkę imbiru

1,5 łyżki gałki muszkatołowej

sól

pieprz czarny mielony

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

 

Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, studzimy.

Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.

Obrane mięso ze skrzydełek z kurczaka i korpusu z kaczki, wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie.

Dodajemy 2 jajka i pokrojone w ćwiartki śliwki kalifornijskie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą trzech małych keksówek i jednej średniej (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Małe keksówki pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, a średnią trzymamy w piekarniku około 20 minut dłużej. Podajemy na zimno.

1

* Ja skrzydełka z kurczaka, korpus kaczki oraz marchew, pietruszkę i seler wykorzystałam z przygotowanego wcześniej rosołu (Oczyszczone mięso zalewamy zimną wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i 8 ziaren czarnego pieprzu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, aby wywar tylko "pyrkał" i gotujemy przez co najmniej 2 godziny. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotujemy do czasu aż zmiękną, lekko solimy).

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 30,00 złotych.

Zostały mi białka 4 jaj, więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania mini babeczek. Trochę myślałam nad recepturą i na przekór sobie dodałam do nich drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Nie przepadam za pomarańczowymi wypiekami, ale tutaj wyjątkowo mi to połączenie odpowiada. Dlatego polecam Wam wypróbować mój przepis na wielkanocne mini babeczki, które będą idealne do świątecznego koszyczka i na wielkanocny stół :)

1 

Do przygotowania 10 babeczek potrzebujemy:

4 białka dużych jaj

8,5 dag masła 82 %

80 ml mleka 2 %

1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (szklanka o pojemności 250 ml)

4 czubate łyżki drobnego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

szczyptę soli

cukier puder lub lukier

 

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy, wlewamy zimne mleko.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.

Ciągle miksując na średnich obrotach, wlewamy po łyżce mleka z masłem.

Mieszają delikatnie ale dokładnie, wsypujemy powoli mąkę ze skórką pomarańczową.

Ciasto przekładamy do małych foremek na babeczki, posmarowanych odrobiną masła lub dobrej margaryny i lekko obsypanych mąką krupczatką.

Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy babeczki cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 8,00 złotych.

czwartek, 28 marca 2013

Mój kochany Mąż wyjechał we wtorek na misję i przez najbliższe 3 miesiące będziemy same w domu :( Aby zbytnio się nie smucić, postanowiłam zaprosić Rodzinkę na Wielkanoc. Wcześniej próbuję nowych połączeń smakowych, aby móc ich wszystkich nieco zaskoczyć i wprowadzić nieco koloru do naszych potraw. Dlatego dziś polecam Wam jajka faszerowane pastą z awokado, których przygotowanie jest dziecinnie proste i bardzo szybkie, a które są jednocześnie tak smaczne, że nie sposób im się oprzeć. I pomyśleć, że jakiś czas temu jadałam awokado w zasadzie tylko samo z odrobiną soli i pieprzu...

1

Do przygotowania 3 faszerowanych jajek potrzebujemy:

3 jajka

1/2 dojrzałego awokado

1 łyżkę majonezu

1 łyżkę soku z limonki

pastę pomidorowo- paprykową (w tubie)

sól

pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Przecinamy wzdłuż lub wszerz na pół, wyciągamy delikatnie żółtka.

Żółtka jaj miksujemy na gładką pastę z obranym ze skórki i pokrojonym drobno awokado oraz majonezem i sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Masą faszerujemy białka jaj, przybieramy pastą pomidorowo- paprykową. Podajemy od razu po przygotowaniu.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 4,00 złotych.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi