poniedziałek, 31 marca 2014

Kilka dni temu, podczas zakupów, odruchowo sięgnęłam po ogromną kiść bananów. Po dwóch krokach już wiedziałam, że z części przygotuję wegańskie placki bananowe, które uwielbiam za prostotę przygotowania, a jednocześnie niesamowity smak. 

Przygotowuję je w ciągu tygodnia, kiedy mam ochotę na coś innego niż kanapki, a jednocześnie szybkiego.

Ich przyrządzenie zajmuje 10, maksymalnie 15 minut, więc można je spokojnie zaserwować dzieciakom na śniadanie w środku tygodnia. Podane ze szklanką soku owocowego zaspokoją nasz głód na długo. 

1

Wegańskie placki bananowe

 

Składniki:

2 średnie banany

4 czubate łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy

olej do smażenia

sok pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane miksujemy w pojemniku blendera. 

Banany obieramy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy zmiksowane płatki owsiane oraz syrop klonowy. Mieszamy dokładnie, ale krótko, gdyż zbyt długie mieszanie za bardzo rozrzedzi nam ciasto.

Na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. 

Nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podajemy od razu po przygotowaniu, posypane odrobiną cukru pudru.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

niedziela, 30 marca 2014

Lubicie Jajka faszerowane w skorupkach ? Dla mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek ugotowanych na twardo. Fakt, trzeba im poświęcić trochę więcej czasu, ale ich smak, a zwłasza chrupiąca skorupka, zdecydowanie są tego warte. 

Takie jajka możecie również podać na śniadanie wielkanocne- na pewno nikt się nie obrazi :)

1

Jajka faszerowane w skorupkach

 

Składniki:

5 jajek

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

sól

pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

4 jajka gotujemy na twardo. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Jajka przecinamy wzdłuż na pół, uważając aby zbytnio nie uszkodzić skorupek. 

Wyciągamy żółtka i białka i bardzo drobno je siekamy lub rozdrabniamy blenderem.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowaną masą napełniamy skorupki jaj. Panierujemy w bułce tartej (tylko od strony masy).

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy połówki jajek (jedna obok drugiej). Smażymy przez około 1 minutę, po czym przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze na wolnym ogniu kolejną minutę.

Jajka podajemy na śniadanie z pieczywem i/lub lekką surówką, albo na obiad, np. z ziemniakami.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

 

sobota, 29 marca 2014

W tym roku znowu planuję przygotować Wielkanoc u siebie i dodatkowo połączyć ją z trzecimi urodzinami Juleczki, więc powoli zaczynam tworzyć menu idealne. Przed kilkoma dniami odkopałam swój stary przepis, upiekłam puszystą babkę cytrynową i od razu dopisałam ją na listę. Już zapomniałam jaka ona jest pyszna, puszysta jak piórko, niezbyt słodka, wilgotna. Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się sami !

1

Puszysta babka cytrynowa

 

Składniki:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

16 dag mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 niewoskowana cytryna

masło i bułka tarta lub krupczatka do wysypania formy

 

Dodatkowo:

1 białko jaja

cukier puder

2 czubate łyżki suszonej aronii

 

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie myjemy. Skórkę (bez albedo) ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskamy.

Średnią formę do babki smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej lub krupczatki.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka oraz sok i skórkę z cytryny.

Zmniejszamy obroty miksera i do ubitych jajek dodajemy po łyżce mąki z proszkiem.

Masę przekładamy do formy babkowej. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babkę do wystygnięcia.

 

Gdy babka ostygnie, przygotowujemy puder aroniowy: suszoną aronię miksujemy na puch z dwoma łyżkami cukru pudru.

Schłodzone białko jajka ubijamy na sztywno, dodajac po łyżce cukru pudru- w sumie 8-10 dag. 

Lukrem polewamy babkę cytrynową i posypujemy ją aroniowym pudrem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

piątek, 28 marca 2014

Nie raz i nie dwa słyszałam od ludzi, którzy nie posiadają piekarnika, że z chęcią by zjedli jakąś zapiekankę, ale nie mają jak jej zrobić. Od dziś nie będą już mieć wymówek, bo tę zapiekankę makaronową można przygotować na patelni. 

To nie tylko sposób na pyszny i sycący posiłek, ale i na wykorzystanie wcześniej ugotowanego makaronu czy resztek wędlin.

1

 

Zapiekanka makaronowa z patelni

 

Składniki:

20 dag makaronu fusilli

300 ml domowego przecieru pomidorowego

25 dag mrożonego groszku

20 dag świeżych pieczarek

10-15 dag dobrej wędliny

12,5 dag mozzarelli

10 dag żółtego sera

1/2 cebuli

2 duże ząbki polskiego czosnku

olej do smażenia

sól

pieprz

świeży tymianek cytrynowy

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Obrane pieczarki kroimy w cienkie talarki.

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę, a po mniej więcej minucie, dodajemy pieczarki. Ciągle mieszając, smażymy razem przez 2 minuty.

Dodajemy mrożony groszek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. 

Dorzucamy wędlinę oraz mozzarellę i makaron, dokładnie mieszamy.

Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, a więc do chwili, gdy ser całkowicie się rozpuści.

Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

06:26, bernadettap , obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 marca 2014

Spaghetti z kaszą gryczaną, to propozycja na smaczny i sycący obiad bez mięsa. Zdrowy- z dużą ilością wartości odżywczych i składnikami najwyższej jakości zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronu i na stałe zagości w Waszym menu. 

Już dawno temu dzieliłam się z Wami przepisem na spaghetti "bolońskie" dla wegetarian, a dziś wersja trochę podobna, ale jednocześnie zupełnie inna. Smaczne, zdrowe i pożywne danie, które jest dobre nie tylko od razu po przygotowaniu, ale i po odgrzaniu, dlatego bez obaw możecie zabrać je do pracy.

1

Spaghetti z kaszą gryczaną

 

Składniki:

makaron spaghetti

10 dag kaszy gryczanej

60 dag passaty pomidorowej

1 mała cukinia

1 mała puszka kukurydzy

30 dag różyczek mrożonego brokuła

ser żółty

1/2 dużej cebuli

2-3 duże ząbki czosnku

olej do smażenia

zioła prowansalskie

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. 

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż na ćwiartki i siekamy w cienkie talarki.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Podsmażamy na rumiano cebulę z czosnkiem. 

Dodajemy kaszę gryczaną i co chwilę mieszając, smażymy razem 3-4 minuty. 

Dodajemy różyczki brokuła, cukinię oraz passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili aż warzywa zmiękną.

Doprawiamy do smaku roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

Gorący makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Koszt przygotowania: około 20,00 złotych

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi