czwartek, 31 marca 2016

drozdzowka_z_serem_13_of_1

drozdzowka_z_serem_15_of_1

drozdzowka_z_serem_2_of_1

To najłatwiejsza drożdżówka z serem, jaką w życiu przygotowałam. Wystarczy po prostu zmieszać wszystkie składniki na ciasto, posypać serem z cukrem i kruszonką i upiec. Nie oznacza to jednak, że drożdżówka nie robi wrażenia. Jest naprawdę fantastyczna w smaku, puszysta, słodka, ale nie za bardzo. Zawiera sporo sera i pysznej kruszonki. Idealna na deser do kawy, czy na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

 

Najłatwiejsza drożdżówka z serem

Składniki na ciasto:

450-480 g mąki pszennej

250 ml mleka roślinnego lub krowiego

50 ml oleju

50 g cukru trzcinowego

25-30 g świeżych drożdży

2 jajka

 

Masa serowa:

250 g białego sera tłustego

40 g cukru trzcinowego

 

Kruszonka:

110 g mąki pszennej typ 450-480

80 g masła

60 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto ustawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej godzinę przed przygotowaniem drożdżówki.

Do miski robota wsypujemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże, olej, mleko i jajka. Mieszkamy dokładnie przy pomocy haka. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na godzinę do piekarnika z włączoną lampką.

 

Kruszonka: 

Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę. Dodajemy mąkę i cukier i szybko zagniatamy kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Formę do ciasta o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, z grubsza wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Ser mieszamy z cukrem i rozkładamy na cieście.  Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy około 40-45 minut.

Po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

 drozdzowka_z_serem_14_of_1

drozdzowka_z_serem_18_of_1

drozdzowka_z_serem_6_of_1

drozdzowka_z_serem_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

10:47, bernadettap , desery
Link Komentarze (4) »
środa, 30 marca 2016

pasztet_z_pieczarek_16_of_1

pasztet_z_pieczarek_3_of_1

Wege pasztet pieczarkowy z kaszą jaglaną to moja kolejna propozycja dla wegan, wegetarian, ale i miłośników mięsa. Kremowy, bardzo prosty do przygotowania, choć nieco czasochłonny. Można go rozsmarować na chlebie, albo pokroić w grube plastry i zaserwować z ulubionym sosem musztardowym, chrzanowym lub musztardowo- chrzanowym. 

Na blogu znajdziecie także inne pasztety bez mięsa, w tym pasztet warzywny z orzechami oraz pasztet z selera.

 

 Pasztet pieczarkowy

Składniki:

750 g pieczarek

500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)

150 g cebuli

3-4 średnie ząbki polskiego czosnku

3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2 duże łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub 2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonej bazylii

olej rzepakowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy pieczarki i smażymy bez przykrywki na średnim ogniu przez około 10 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy syrop z mniszka lekarskiego lub cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. 

Przez maszynkę o drobnych oczkach mielimy dwukrotnie pieczarki z ugotowaną kaszą oraz podsmażoną cebulą i czoskiem.

Dodajemy sos sojowy, szczypiorek, rozmaryn i bazylię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę pieczarkowo- jaglaną, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 60-70 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dobrze chłodzimy w lodówce.

pasztet_z_pieczarek_5_of_1

pasztet_z_pieczarek_9_of_1 pasztet_z_pieczarek_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 24 marca 2016

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_1_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_3_of_1

Taka prosta, a taaaka dobra. Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z chrzanem i konfiturą z czerwonej cebuli. Na pomysł przygotowania tej kiełbasy wpadłam robiąc konfiturę z cebuli na nadchodzące święta. Jakoś tak się złożyło, że trochę za dużo mi tej konfitury wyszło i nadprogramową ilość trzeba było wykorzystać. 

Ciasto francuskie miałam w lodówce, cienkie surowe kiełbaski kupiłam dzień wcześniej. Chrzan też już czekał w lodówce. A jak wiadomo, biała kiełbasa smakuje dobrze i z chrzanem i z konfiturą z cebuli. Okazuje się, że jeszcze lepsza jest z tymi dwoma składnikami. 

 

 Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim

 

Składniki:

1 duże opakowanie ciasta francuskiego

7-8 cienkich surowych białych kiełbasek

chrzan domowy z jabłkiem

konfitura z czerwonej cebuli

 

Przygotowanie:

Surowe kiełbaski obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Ciasto francuskie rozwijamy. W równych odstępach układamy na nim podsmażone kiełbaski. Na każdą kiełbasę nakładamy warstwę chrzanu oraz 2-3 łyżki konfitury z cebuli. 

Ciasto kroimy na prostokąty i każdy kawałek zawijamy wokół kiełbasek, dokładnie zlepiając ze sobą i zaokrąglając brzegi. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Nakłuwamy gęsto wykałaczką lub nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy około 25-30 minut, tj. do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim podajemy na ciepło lub zimno. 

 biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_5_of_1
biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_8_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_10_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

09:11, bernadettap , Wielkanoc
Link Komentarze (2) »
środa, 23 marca 2016

mazurek_czekoladowy_10_of_1

mazurek_czekoladowy_6_of_1

mazurek_czekoladowy_18_of_1

Robiąc mazurek różany od razu zagniotłam ciasto z podwójnej porcji i połowę wykorzystałam do przygotowania spodów do mini mazurków czekoladowych. W szafce miałam dżem z gorzkiej pomarańczy, który wydawał się idealny. Po szybkim udekorowaniu moich mazurków postanowiłam od razu je spróbować i okazało się, że ta gorzka pomarańcza smakuje jednak średnio. Po 2 godzinach okazało się jednak, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączyły i mazurki zniknęły w mgnieniu oka. 

Jeśli więc zdecydujecie się na tak wyrazisty dżem, odstawcie ciasto na chwilę, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

 Mazurek czekoladowy

Składniki- ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

75 g masła

4-5 niedużych łyżek lodowatej wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

ulubiony dżem (najlepiej morelowy lub z gorzkiej pomarańczy)

płatki czekoladowe, jajeczka, motylki cukrowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 60-90 minut. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat oprószony odrobiną mąki, chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, z którego wycinamy koła o średnicy o 2 cm większej od średnicy foremek do tarteletek. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem i posypujemy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Usuwamy fasolę i dopiekamy jeszcze do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu. Nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię.

Dekorujemy płatkami i jajeczkami czekoladowymi oraz cukrowymi motylkami. Odstawiamy na 2-3 godziny "do przegryzienia".

 mazurek_czekoladowy_3_of_1

mazurek_czekoladowy_2_of_1

mazurek_czekoladowy_12_of_1

mazurek_czekoladowy_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

wtorek, 22 marca 2016

Wiem, że lubicie takie zbiory przepisów. W ostatnim czasie dostałam też kilka próśb o podrzucenie pomysłów na wielkanocne słodkości, więc w końcu się zebrałam i publikuję moje słodkie propozycje na najbliższe święta :) Znajdziecie tu babki, serniki, ciasta drożdżowe, z owocami, ciasteczka, babeczki, szarlotki czy mazurki. Dla każdego coś dobrego. 

 

 Ciasta na Wielkanoc

Mazurek różany

 mazurek_rozany_6_of_13

 

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

mazurek_wielkanocny_Ewy_Wachowicz_8_of_11

 

Colomba di Pasqua

Colomba_di_Pasqua_11_of_12

 

Babka wielkanocna ucierana

wielkanocna_babka_ucierana 

Babka piaskowa puszysta

babka_piaskowa_puszysta_5_of_11

 

Babka z majonezem

babka_z_majonezem_4_of_11

 

Babka na oleju Siostry Anastazji

Babka_S.A._11

 

Puszysta babka cytrynowa

puszysta_babka_cytrynowa_1_of_11

 

Babka na białkach

babka_na_bialkach_7_of_12 

Babka ucierana z cynamonem

1 

 

Wielkanocna babka drożdżowa siostry Anastazji

wielkanocna_babka_drozdzowa_Siostry_Anastazji_4_of_11

 

Czekoladowa baba drożdżowa

czekoladowa_baba_drozdzowa_2_of_11 

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

babka_drozdzowa_Ewy_Wachowicz

 

 Ciasto Filadelfia

Ciasto_Filadelfia_4_of_13

Sernik wiedeński

sernik_wiedeski

 

Sernik krakowski

sernik_krakowski

 

Sernik Izaura Siostry Anastazji

1

 

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

sernik_laciaty_Siostry_Anastazji_2_of_11

 

Sernik czekoladowo- migdałowy

1

 

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limonką

s

 

Ciasto poduszki

ciasto_poduszki_4_of_11

 

Samoa cheesecake

Samoa_cheesecake_sernik_bez_pieczenia_6_of_12

 

Sernik na zimno z truskawkami

powiew_lata_sernik_na_zimno_z_herbata_i_truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

1 

 

Pascha wielkanocna

pascha_wielkanocna

 

Chatka Baby Jagi

chatka_Baby_Jagi_11_of_11

 

Ciasto styropian z malinami

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_11

 

Ciasto kostka malinowa

kostka_malinowa_z_galaretk_10_of_11

 

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto_z_truskawkami_bez_pieczenia_16_of_11

 

Ciasto truskawkowa delicja bez pieczenia

truskawkowa_delicja_bez_pieczenia_9_of_11

 

Kostka mascarpone

kostka_mascarpone_22_of_12

 

Ciasto kukułka

 ciasto_kukulka_16_of_13

 

Szarlotka Ewy Wachowicz

1

 

Szarlotka sypana

szarlotka_sypana_7_of_11

 

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

szarlotka_na_biszkopcie_z_ptasim_mleczkiem

 

Dietetyczna szarlotka na kruchym spodzie

1

 

Wedel przekładany Siostry Anastazji

wedel_przekadany_Siostry_Anastazji71

 

Ciasto pijak Siostry Anastazji

1

 

Ciasto Ambasador

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_2_of_12

 

Keks pomarańczowy

keks_pomaranczowy_11_of_13

 

Ciasto Kilimandżaro

ciasto_Kilimandaro

 

Ciasto Shrek

ciasto_Shrek

 

Ciasto kawowo- śmietankowe

ciasto_kawowo_smietankowe_19_of_12

 

Ciasto szkolne

ciasto_szkolne_3_of_11

 

Pianka malinowa z galaretką

pianka_malinowa_bez_pieczenia

 

Śmietankowiec Siostry Anastazji

1

 

Ciasto bez pieczenia

ciasta_bez_pieczenia_2_of_11

 

Szybkie ciaso- Stefanka

1 

 

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia

1

 

Ciasto z bananami

1

 

Tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami

1

 

Babeczki wielkanocne gniazdka

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_11

 

Ciastka wielkanocne z marmoladą

ciastka_wielkanocne_z_marmolada_1_of_11

 

Wielkanocne ciasteczka nadziewane kremem budyniowym

wielkanocne_ciasteczka_nadziewane_kremem_budyniowym1

 

Amoniaczki Siostry Anastazji

amoniaczki

 

Kruche ciasteczka czekoladowo- orzechowe

kruche_ciasteczka_czekoladowo_orzechowe_12_of_12 

Trufle z kaszy jaglanej

1

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi