środa, 30 kwietnia 2014

W weekend tak mi się zachciało zielonych szparagów i jak na złość wszędzie dostępne były tylko białe. Na szczęście w końcu udało mi się dostać piękne, jędrne szparagi, które aż się prosiły, aby zapiec je z serem. Do tego śmietana doprawiona imbirem, solą i pieprzem i wyszło pyszne, choć bardzo proste danie.

1

Szparagi zapiekane z serem

 

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

150 ml śmietany 12 %

ser żółty

0,5 łyżeczki imbiru

sól

pieprz

łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy 1-1,5 cm końcówki. Zielonych szparagów zazwyczaj nie trzeba obierać, ale musicie uważać aby były świeże i jędrne.

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier i łyżeczke soli. Gotujemy szparagi przez 5 minut, a następnie odcedzamy je dokładnie.

Do śmietany dodajemy imbir mielony i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Szparagi wykładamy do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. 

Zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy około 20 minut. 

5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia

Koszt przygotowania: około 10 złotych

Szparagi

05:44, bernadettap
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 kwietnia 2014

Sokiem z marchewki, buraczka i grapefruita pierwszy raz zostałam uraczona przez mojego najstarszego Brata. Doceniłam nie tylko jego smak, ale zwłaszcza właściwości oczyszczające.

Mimo, że w pierwszej chwili może się wydawać, iż taki sok nie jest zbyt sycący, okazuje się, że doskonale nadaje się na śniadanie.

Już nie musicie smażyć jajek, robić kanapek, czy gotować owsianki, aby się porządnie najeść. Ten sok doskonale nasyca i dodaje energii na kilka ładnych godzin.

1

Sok oczyszczający

 

Składniki na około 700-800 ml soku:

45 dag marchewki

30 dag buraczków czerwonych

1 dojrzały i soczysty grapefriut (o wadze około 45 dag)

 

Przygotowanie:

Marchew i burczaki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wyciskamy sok przy użyciu sokowirówki.

Grapefriuta przecinamy na pół, wyciskamy dokładnie sok. Przecedzamy go przez sitko, aby usunąć ewentualne pestki. 

Sok z grapefriuta mieszamy z marchewkowo- buraczkowym. 

Spożywamy od razu po przygotowaniu lub w ciągu 18 godzin (ale wtedy trzeba go wsadzić do lodówki). 

Do soku można także dodać trochę zmiksowanego lodu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

 

Czas przygotowania: około 5 minut

Koszt przygotowania: około 4,00 złotych

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Mój niedzielny obiad- dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem. Bardzo łatwa w przygotowaniu, pyszna, pożywna i nie zawierająca zbyt dużo kalorii. Z podanych proporcji wychodzą dwie spore porcje, każda po około 450 kcal. Dodatkowym plusem jest to, że wszystkie potrzebne składniki z reguły znajdują się w każdym domu, więc można ją przygotować bez specjalnych zakupów.

Jest doskonała na gorąca, ale i na zimno, więc możecie ją spokojnie zabrać do pracy, nawet jeśli nie macie warunków, aby ją podgrzać.

1

Dietetyczna zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem 

 

Składniki:

10 dag kaszy gryczanej (suchy produkt)

10 dag piersi z kurczaka

400 gram pomidorów krojonych bez skórki

15 dag cebuli

2 małe jajka

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Pierś z kurczaka mielimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nią na rumiano cebulę. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy około 5 minut na niezbyt dużym ogniu co chwilę mieszając. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1/3 pomidorów odkładamy do wystudzenia, a do pozostałych dodajemy zmieloną pierś z kurczaka. Smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Studzimy.

Do pomidorów z piersią kurczaka dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną oraz jajka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 

Masą przekładamy do dwóch foremek do zapiekania lub jednej większej. 

Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pozostałe przesmażone pomidory miksujemy dokładnie i nakładamy na podpieczoną zapiekankę. Pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Przed podaniem zapiekankę z kaszy gryczanej posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut + czas pieczenia

Koszt przygotowania: około 8,00 złotych

niedziela, 27 kwietnia 2014

Dziś mały misz masz dla Was, który wielu może się wydawać z lekka dziwny. W sumie, gdy tak dodawałam kolejne składniki, sama bałam się, czy fantazja aby za bardzo mnie nie poniosła, ale okazało się, że sałatka z selerem konserwowym i ananasem wyszła pyszna. Na pozór dziwne połączenie wytrawnych składników, a więc szynki, kukurydzy, selera konserwowego i jajka z dodatkami używanymi głównie do deserów czyli orzechów włoskich, ananasa i suszonej żurawiny, okazuje się niezwykle smaczne. 

Ta sałatka idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy rodzinne oraz w gronie znajomych, a także na kolację w środku tygodnia.

1

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

 

Składniki:

1 słoik selera konserwowego

30 dag szynki drobiowej

3 jajka ugotowane na twardo

1 puszka kukurydzy

1/2 puszki ananasa

5 dag orzechów włoskich

5 dag żurawiny suszonej

4 łyżki majonezu Winiary

10 łyżek syropu z ananasa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Ananasa i orzechy drobno siekamy.

Szynkę kroimy w kostkę o takiej wielkości, jak jajka.

Do majonezu dodajemy syrop z ananasa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

W przezroczystej misce układamy kolejno: szynkę, seler konserwowy, jajka oraz 2/3 kukurydzy.

Polewamy sosem majonezowo- ananasowym.

Posypujemy resztą kukurydzy, ananasem, orzechami i żurawiną.

Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt przygotowania: około 20,00 złotych

sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik nowojorski z musem z truskawek- aksamitny, bardzo mocno serowy z pyszną warstwą owoców. Idealny do kawki z koleżanką, na rodzinne posiadówki czy zupełnie bez okazji. Wystarczająco słodki, ale nie za bardzo. Jego przygotowanie jest bardzo proste, choć musicie uważać, aby formę owinąć dokładnie folią aluminiową, gdyż w przeciwnym razie do sernika dostanie się woda, co zniweczy Wasze trudy.

1 

Sernik nowojorski z musem z truskawek


Składniki na spód:

10 dag herbatników maślanych

5 dag masła

 

Składniki na masę serową:

80 dag sera półtłustego

17 dag cukru

150 ml kwaśnej śmietany 12 %

3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej

1 laska wanilii

 

Składniki na mus truskawkowy:

25 dag truskawek

3 dag cukru

1 czubata łyżka żelatyny

 

Przygotowanie spodu:

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia.

Wnętrze tortownicy o średnicy 16-18 cm wykładanymy papierem do pieczenia. Z zewnątrz owijamy tortownicę dokładnie dwukrotnie lub najlepiej trzykrotnie złożoną folią aluminiową. 

Herbatniki miksujemy w pojemniku blendera lub rozdrabniamy je wkładając do foliowego woreczka i ugniatając wałkiem do ciasta. Dodajemy masło, dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki.

 

Przygotowanie masy serowej:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.

Ser mielimy 2 lub 3 razy. Umieszczamy w misie robota kuchennego (jeśli nie macie robota, wystarczy mikser o dużej mocy). Miksujemy dodając śmietanę, jajka, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz cukier. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana, wykładamy ją na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię.

Tortownicę umieszczamy w większej formie. Zagotowujemy wodę i wlewamy ją do większej formy mniej więcej do połowy wysokości masy serowej.

Pieczemy sernik przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 45 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki (wsadzając pod drzwiczki np. drewnianą łyżkę) i pozostawiamy sernik przez 60 minut w piekarniku.

Sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

 

Przygotowanie musu z truskawek:

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę z cukrem.

Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody. Dodajemy do truskawek i dokładnie mieszamy. 

Mus nakładamy na sernik, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem możemy przybrać listkami świeżej mięty.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 60 minut + czas pieczenia i studzenia

Koszt przygotowania: około 18,00 złotych

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi