piątek, 31 maja 2013

Poszalałam trochę w kuchni i znowu udało mi się wyczarować coś niesamowicie pysznego :) Krzysiek, gdy zobaczył krewetki, od razu powiedział, że nie jest głodny, ale po chwili spróbował i w ciągu sekundy zjadł tę całą porcję ze zdjęcia :D To dla mnie największy komplement i świadectwo tego, że krewetki wyszły naprawdę pyszne, bo mój Mąż po prostu z założenia nie lub owoców morza. Na szczęście coraz częściej daje mi się do nich przekonać i co najważniejsze: zaczyna jeść je ze smakiem.

Te krewetki z pieprzem truskawkowym i limonkowym serem łączą w sobie niesamowitą prostotę, ale i małą wykwintność. Są lekko kwaskowate, trochę ostre, a dzięki suszonym truskawkom dodanym do pieprzu- lekko słodkie.

 1

Krewetki z pieprzem truskawkowym i limonkowym serem

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)

20 dag obranych, oczyszczonych i podgotowanych krewetek z ogonkiem

15 dag sera koziego twarogowego

1/2 limonki

2 łyżki suszonych truskawek

1 łyżka mielonego kolorowego pieprzu

chili w proszku lub świeże bardzo drobno posiekane

1 ząbek czosnku

2 łyżki prawdziwego masła

1 jajko

biały sezam

sól morska

pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy odrobiną białego sezamu i przy pomocy foremek do ciastek wycinamy z niego dowolne kształty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.

Suszone truskawki rozdrabniamy, a następnie mielimy przy pomocy młynka do pieprzu. Mieszamy z kolorowym pieprzem.

Skórkę limonki parzymy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (bez albedo). Dodajemy do serka wraz z wyciśniętym sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wrzucamy pokrojony czosnek. Ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu około minuty. Dodajemy krewetki i mieszając smażymy razem maksymalnie 60 sekund (świeże niegotowane krewetki nieco dłużej, tzn. do chwili aż zmienią kolor na kremowy).

Krewetki doprawiamy do smaku pieprzem truskawkowym, solą i chili (jeśli używamy świeżego chili, dodajemy je na patelnię razem z czosnkiem, a więc na samym początku smażenia.

Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy łyżeczkę limonkowego sera. Przybieramy jeszcze ciepłymi krewetkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20-25 minut.

Koszt: około 22,00 złotych.

czwartek, 30 maja 2013

Uwielbiam szparagi pod każdą postacią ! Dlatego też, gdy Brat obdarował mnie pęczkiem zielonych i białych, od razu postanowiłam przygotować z nich dwie zupy. Nie podałam ich jednak tradycyjnie, a na jednym talerzu. Przez chwilę zastanawiałam się jak je nalać, aby ładnie się prezentowały. Równomierne wlewanie zup w dwóch kolorach jest nieco oklepane, choć oczywiście ładnie się one wtedy prezentują. Ja postawiłam na nieco inną wersję i tu z pomocą przyszły mi pierścienie do przystawek. Dzięki temu zielony krem został otulony zupą z białych szparagów i jak na moje oko zupa naprawdę ładnie się prezentuje :) Mam nadzieję, że Wam również się spodoba i że wypróbujecie mój przepis na zupę krem ze szparagów, bo jest naprawdę smaczna.

1 

Zupa krem ze szparagów


Składniki:

Na biały krem:

1 pęczek białych szparagów

1/2 średniej cebuli

750 ml wywaru z kurczaka

100 ml słodkiej śmietany 18 %

1 trawa cytrynowa

sok z limonki

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz w młynku 

 

Na zielony krem:

1 pęczek zielonych szparagów

1/2 średniej cebuli

0,5 litra wywaru z kurczaka

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz w młynku

łyżka schłodzonego masła

 

Dodatkowo:

1/2 opakowania ciasta francuskiego

1 jajko

biały sezam

ostra papryka w proszku 

zioła prowansalskie 

1 łyżka masła klarowanego

 

Przygotowujemy biały krem ze szparagów:

Szparagi obieramy, usuwamy około 1,0-1,5 cm zdrewniałych końcówek, a resztę szparagów kroimy w 1 cm kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, wlewamy wywar z kurczaka, wrzucamy przeciętą wzdłuż na pół trawę cytrynową i gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną.

Wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie wszystkie składniki.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Przygotowujemy krem z zielonych szparagów:

Szparagi dokładnie płuczemy. Usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki na wysokości około 3-4 cm i pozostawiamy je do dekoracji, pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy wraz z kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle klarowanym.

Wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy schłodzone masło. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowujemy serduszka z ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Połowę posypujemy białym sezamem, a resztę ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Foremkami do ciastek wycinamy nieduże serduszka.

Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Dekoracja:

Główki szparagów przesmażamy na pozostałej łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.

Na środku talerza kładziemy mały pierścień do przystawek. Wlewamy do środka zielony krem ze szparagów. Wokół pierścienia wlewamy krem z białych szparagów i delikatnie wyciągamy pierścień.

Przybieramy serduszkami z ciasta francuskiego i główkami zielonych szparagów.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 45 minut.

Pieczenie: 10-12 minut

Koszt: około 20,00 złotych.

środa, 29 maja 2013

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana Karola Okrasy to pierwszy przepis z kuchni Lidla, który mnie skusił i w końcu postanowiłam go wypróbować. Oczywiście zdjęcie różni się od tego zamieszczonego przy oryginalnym przepisie, a to głównie dlatego, że ja wykonałam fotkę upieczonego dania, a w sieciowej gazetce zrobiono ją przed posypaniem serem i upieczeniem. Wcześniej potrawa była bardzo podobna do oryginału, ale przecież nie o to chodzi, aby pokazywać pięknie wyglądające potrawy przed ostateczną obróbką, ale takie tuż przed samym podaniem, aby nikt nie był rozczarowany, że nie wyszło mu to co na zdjęciu :)

Jeśli chodzi o samo danie, to muszę przyznać, że jest bardzo smaczne. Zresztą lubię i Karola Okrasę i Jego przepisy, więc w zasadzie już po zapoznaniu się z recepturą, mogłam w ciemno powiedzieć, że to będą moje smaki. Kilka miesięcy temu przygotowywałam bowiem schab świąteczny Karola Okrasy, a jeszcze wcześniej kilka Jego zup, podczas warsztatów kulinarnych, więc mniej więcej wiem, czego się mogę spodziewać :).

Nie zdecydowałam się jednak na zakup tzw. mięsa garmażeryjnego w Lidlu, a to dlatego, że w ogóle nie kupuję już zmielonego mięsa, a poza tym skład tego właśnie mnie bardzo odstraszył. 63 % mięsa wieprzowego i 17 % mięsa wołowego, hmm... 80 % mięsa w mięsie, a poza tym "E" i tym podobne ? To nie dla mnie. Kupiłam za to 25 dag szynki oraz 25 dag rostbefu, zmieliłam i mam pewność co zjadłam.

Jeśli zaś chodzi o sam przepis, to muszę przyznać, że w miarę trzymałam się oryginału, który został czytelnie skonstruowany. Proporcje składników również niemal zachowałam, zrezygnowałam tylko z cukru, a do potrawy użyłam świeżego oregano.

1 

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana Karola Okrasy

 

Składniki:

2 duże bakłażany

25 dag szynki

25 dag rostbefu

2 średnie cebule

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 puszki pomidorów krojonych

olej rzepakowy

1 czubata łyżeczka cynamonu

5 dag masła

10 dag sera grana padano

2 żółtka jaj

12,5 dag mozzarelli

1 duży ząbek czosnku

świeże oregano

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm. Lekko solimy, odstawiamy na 5 minut. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej do chwili aż pojawią się na nim charakterystyczne brązowe paski.

Mięso z szynki i rostbef mielimy. Dodajemy garść listków świeżego oregano, 2 łyżki startego sera grana padano i połowę cynamonu. Dorzucamy startą na grubych oczkach mozzarellę, 1/3 pokrojonej w kostkę cebuli oraz 2 żółtka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy resztę drobno posiekanej cebuli i czosnek, a także garść listków świeżego oregano oraz pozostały cynamon.

Ciągle mieszając smażymy około 2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, a po chwili wino. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy połowę sosu.

Farsz z mięsa mielonego zawijamy w grillowane plastry bakłażana i układamy w naczyniu. Zalewamy pozostałym sosem, posypujemy startym na grubych oczkach serem grana padano.

Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Pieczenie: 30 minut

Koszt: około 38,00 złotych.

wtorek, 28 maja 2013

W sobotę gościliśmy na obiedzie moją Rodzinkę... Nie miałam czasu żeby zbyt długo obmyślać menu, więc poszłam na żywioł. Początkowo miałam zamiar podać tylko drugie danie, ale gdy ugotowałam wywar z kurczaka, wpadł mi do głowy szatański pomysł :D Nie myśląc długo zaczęłam go realizować i tak wymyśliłam jedną z najlepszych zup, jakie w życiu jadłam :) Co najważniejsze, pikantna zupa z krewetkami bardzo smakowała również naszym gościom. Tak bardzo, że nie została jej nawet kropelka :D

Jeśli lubicie krewetki, to tę zupę szczerze Wam polecam. Oczywiście możecie dać nieco mniej chili, choć koniecznie wypróbujcie jej z proporcji składników, którą podaję, bo jej ostrość doskonale współgra z dosyć intensywną cytrynową nutą.

 1

Pikantna zupa z krewetkami

 

Składniki:

1,5 litra chudego wywaru z kurczaka

60-70 dag krewetek tygrysich

35 dag marchewki

10 dag pietruszki

10 dag selera

10 dag kopru włoskiego

1 średni fioletowy ziemniak

6-7 cm kawałek białej części pora

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

1 trawa cytrynowa

sok z 1/2 limonki

3-4 łyżki masła klarowanego

świeże oregano do dekoracji

 

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie oczyszczamy (usuwamy jelito oraz ogonki), płuczemy i osuszamy na durszlaku.

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Płuczemy i kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm.

Koper włoski również siekamy w cienkie paseczki, a białą część pora w półtalarki.

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Usuwamy pestki z papryczki chili i kroimy ją w cienkie paski.

Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego w woku lub na dużej patelni.

Wrzucamy czosnek i chili, smażymy na średnim ogniu około 60 sekund. Dodajemy pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i smażymy około 2-3 minuty. Przekładamy do garnka o pojemności co najmniej 3 litrów, a na patelnię wlewamy szklankę wywaru, którą po chwili wlewamy do warzyw.

Dodajemy pozostały wywar z kurczaka oraz oczyszczoną i przeciętą na pół trawę cytrynową, a także obranego i pokrojonego w ćwiartki talarków fioletowego ziemniaka.

Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną.

Wlewamy sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło klarowane. Wrzucamy krewetki i smażymy z każdej strony około 2 minut- do chwili aż zmienią kolor na kremowy. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

 

Zupę nalewamy na talerze. Przybieramy smażonymi krewetkami i listkami świeżego oregano.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 45 minut.

Koszt: około 45,00 złotych.

 

poniedziałek, 27 maja 2013

Sałatka makaronowa z kurczakiem urzeczywistnia moje ostatnie kulinarne fantazje :) Idealnie nadaje się na kolację, ale i na obiad. Możecie ją również zabrać do pracy, wtedy jednak proponuję, abyście olej dodali tuż przed podaniem, a wszystkie składniki ułożyli w miseczce warstwowo- nie mieszając ich i kładąc najcięższe na samym dole. Wtedy zachowacie nie tylko ich walory smakowe, ale i wizualne. Sałatka jest bardzo pożywna, z podanych składników nakarmicie spokojnie 5 głodnych osób :)

1 

Sałatka makaronowa z kurczakiem


Składniki:

30 dag makaronu casarecce

30 dag piersi z kurczaka

12,5 dag mozzarelli w mini kulkach

1 mała puszka kukurydzy

10 dag rukoli Fit & Easy

10 dag pomidorków cherry

olej rzepakowy

oliwa bazyliowa

sól

pieprz

zioła prowansalskie lub dalmatyńskie

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paseczki o długości około 1,5-2 cm lub w niezbyt grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, przesmażamy na rumiano pierś z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi lub dalmatyńskimi. Pozostawiamy do ostudzenia.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Rukolę dokładnie płuczemy i odsączamy.

W dużej misce mieszamy makaron z kukurydzą, rukolą i ostudzoną piersią z kurczaka. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy bazyliowej lub innej o ulubionych smaku, ewentualnie zamiast oliwy używamy oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami cherry i mini kulkami mozzarelli.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut.

Koszt: około 24,00 złote.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi