sobota, 31 maja 2014

Lubicie drożdżówki z truskawkami ? Ja i owszem, ale tylko takie domowe, z prawdziwym masłem, a nie tłuszczem niewiadomego pochodzenia. Z pysznymi owocami i chrupiącą kruszonką. 

I dziś mam dla Was przepis na banalnie proste drożdżówki, które sprawią, że jeśli kiedyś kupowaliście gotowce, już nie będziecie chcieli po takie sięgać. 

1

Drożdżówki z truskawkami

 

Składniki na ciasto:

100 ml mleka 2 %

6 dag masła

28 dag mąki pszennej (typ 450)

6 dag cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 dag drożdży

1 jajko

 

Dodatkowo:

4 dag mąki pszennej

3 dag cukru

3 dag masła

40 dag truskawek

cukier puder

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito.

Mleko podgrzewamy do temperatury 38 stopni. Dodajemy cukier (zwykły i waniliowy), 2 łyżki mąki pszennej i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut.

Do pozostałej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki miękkie masło, jajko i rozczyn drożdżowy. 

Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Oprószamy je odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę.

Z ciasta formujemy 8 równych okrągłych placuszków, które spłaszczamy delikatnie na środku i układamy po 3-4 truskawki. Bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier puder i mąkę. Zagniatamy szybko kruszonkę, którą posypujemy drożdżówki.

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

1 

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 5,00 złotych

piątek, 30 maja 2014

Jedliście kiedyś budyń z tapioki ? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować. Jest on bardzo podobny w smaku do tradycyjnego, ale jednocześnie zawiera delikatne kuleczki tapioki, które zupełnie zmieniają jego strukturę. Do tego jego przygotowanie jest banalnie proste. 

Możecie go podać na deser, albo śniadanie, jeśli lubicie słodkie posiłki.

Co naważniejsze tapioka jest bezglutenowa i hipoalergiczna. Sama w sobie jest bez smaku, ale doskonale absorbuje smaki składników, które dodajemy do jej przygotowania.

1

Budyń z tapioki

 

Składniki:

600 ml mleka 2 %

4 czubate łyżki tapioki

3 płaskie łyżki brązowego cukru

1 jajko

1/2 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Jajko ubijamy dokładnie, dodając pod koniec cukier. Powstałą masę dodajemy do mleka wraz z tapioką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie, ciągle mieszając, gotujemy mieszankę przez 5 minut.

Ściągamy garnek z ognia i odstawiamy na 20-25 minut do napęcznienia. Dokładnie mieszamy i nakładamy budyń do miseczek.

Podajemy sam, z owocami lub musem owocowym.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Koszt przygotowania: około 7,00 złotych

czwartek, 29 maja 2014

Kasza manna na mleku to dla jednych koszmar dzieciństwa, a dla innych jedno z ulubionych dań. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, choć przyznaję bez bicia, że wieki już jej nie jadłam. A, że od kilku miesięcy chodziła za mną kaszka w mojej ulubionej wersji, a więc z musem z truskawek, musiałam ją w końcu zrobić, gdy tylko w sklepach pojawiły się trochę konkretniejsze polskie owoce. 

Myślałam, że trochę kaszki zostanie mi na drugi dzień i zabiorę ze sobą słoiczek do pracy, ale gdzie tam. Moje Głodomory skutecznie się z nią uporały :D

1

Kasza manna z musem truskawkowym

 

Składniki:

750 ml mleka 2 %

7-8 łyżek kaszki manny

3 łyżki brązowego cukru

1/2 laski wanilii

40 dag truskawek

syrop z agawy do smaku

migdały w płatkach

listki bazylii

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy odrobinę wody (tak, aby tylko przykryć dno), zagotowujemy. 

Gdy woda zacznie wrzeć, wlewamy 2,5 szklanki mleka.

Do pozostałego mleka dodajemy kaszkę mannę, cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy około 5 minut od momentu wrzenia.

Gorącą kaszkę przekładamy do miseczek lub słoiczków. 

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę w pojemniku blendera. Doprawiamy do smaku syropem z agawy.

Mus wlewamy na kaszkę mannę. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów i przybieramy listkami świeżej bazylii

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt przygotowania: około 8,00 złotych

środa, 28 maja 2014

W niedzielę wróciliśmy do domu dosyć późno. Po całym dniu intensywnych wędrówek, byliśmy mega zmęczeni i głodni, więc absolutnie nie było szans na długie siedzenie w kuchni. Postawiłam więc na gryczane kaszotto z cukinią czyli tzw. gryczotto. Wszystko ładnie i fajnie, tylko Połówek znowu sobie nagle ubzdurał, że przecież On kaszy gryczanej nie lubi... W sałatkach jeszcze tak, ale na ciepło ? 

Widząc moją minę, postanowił jednak spróbować i po chwili wziął sobie mega dokładkę (nie, żebym Mu broniła :P) i stwierdził, że nawet się nie spodziewał, że to takie dobre... O Julcię się nie bałam, bo miłość do kaszy wyssała z moim mlekiem. 

Jeśli nie lubicie palonej kaszy gryczanej, zróbcie kaszotto z niepaloną, ale ja osobiście paloną uwielbiam, więc gości ona chyba najczęściej na moim stole.

1

Gryczane kaszotto z cukinią


Składniki:

20 dag kaszy gryczanej palonej

1,5 małej cukinii

1 średnia marchewka

10 dag parmezanu

gorący wywar warzywny (około 800 ml)

1 średnia cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej wraz z łyżką masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy przez 1,5 minuty. 

Dodajemy kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy przez kolejne 1,5 minuty. Wlewamy po 100 ml wywaru, kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę. 

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w talarki. Dodajemy do kaszy po 5-8 minutach od wlania pierwszej porcji wywaru. W czasie smażenia co chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Gdy kasza będzie już niemal miękka, dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.

Parmezan ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do kaszy wraz z pozostałym masłem. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Koszt przygotowania: około 15,00 złotych

wtorek, 27 maja 2014

Zazwyczaj preferuję posiłki szybkie i nieskomplikowane, ale ten sernik na zimno z serków homogenizowanych okazał się trochę bardziej czasochłonny, niż mi się wydawało, gdy go sobie planowałam w myślach. Absolutnie jednak nie żałuję nawet chwili spędzonej na jego przygotowaniu, gdyż nie tylko wyszedł pyszny, ale i całkiem przyzwoicie się prezentował.

Julcia troszkę pomagała mi w przygotowaniu i wycinała krążki z żółtej galaretki, a gdy spróbowała kawałek ciasta powiedziała, że ma bardzo zdolną mamę :) I wierzcie mi, że to najlepszy komplement, jaki może powiedzieć 3 letnie Dziecko po spróowaniu potrawy przygotowanej przez mamę.

 1

Sernik na zimno z serków homogenizowanych


Składniki:

1 kilogram waniliowego serka homogenizowanego

20 dag truskawek

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka jagodowa

1 galaretka agrestowa

1 galaretka cytrynowa

1 czubata łyżka żelatyny

 

Przygotowanie:

Przygotowanie tego sernika jest dosyć czasochłonne, dlatego najlepiej jednego dnia wieczorem rozpuścić galaretkę agrestową i jagodową oraz przygotować mus truskawkowy, a następnego wykończyć deser.

Dwie nieduże prostokątne foremki o wymiarach 14 x 22 cm wykładamy folią aluminiową.

Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 240 ml wrzącej wody, a agrestową w 350 ml. Z obu galaretek odmierzamy po 260 ml płynu i gdy przestygnie, wlewamy do foremek wyłożonych folią. Pozostałą galaretkę możemy wlać do miseczki i zostawić do stężenia- będziemy ją mogli dodać do masy serowej.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę, dodajemy przestudzoną galaretkę truskawkową. 350 ml masy przelewamy do niedużej miseczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową.

Gdy galaretki jagodowa i agrestowa całkowicie stężeją, wyciągamy je z formy i układamy na desce do krojenia "folią do góry". Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy folię wrzącą wodą i ściągamy ją z galaretki (można to zrobić także nie ogrzewając galaretki wrzącą wodą, ale będzie to o wiele trudniejsze, gdyż folia może się drzeć, a galaretka nie zachowa jednolitej struktury). 

Foremkami do ciastek wycinamy z galaretki kwadraciki o boku około 2,5-3 cm. Ścinki galaretek drobno siekamy.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy.

Na boku tortownicy układamy na przemian po jednym kwadracie z czerwonej i zielonej galaretki. Gdy ułożymy 4-5 kwadratów, zalewamy je dwoma- trzema łyżkami cytrynowej galaretki i wstawiamy tortownicę pionowo do lodówki. 

Gdy kwadraciki się złączą, układamy kolejną partię i znowu zalewamy je cytrynową galaretką. Czynność powtarzamy do obtoczenia całej dolnej obręczy tortownicy, a następnie w ten sam sposób układamy górną warstwę galaretek.

Resztę cytrynowej galaretki wlewamy do wyłożonej folią aluminiową foremki o wymiarach 14 x 22 cm i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Miseczkę z musem truskawkowym wkładamy na 2-3 sekundy do wrzącej wody, ale tylko tak, aby ogrzać naszą galaretę i aby nie dostała się do niej woda.

Wykładamy mus na środek tortownicy (najlepiej zrobić to nakładając tortownicę na miseczkę i energicznie odwracając miskę do góry dnem). 

Żelatynę wsypujemy do 60 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2-3 łyżki serka homogenizowanego i energicznie z nim mieszamy.

Pozostały serek homogenizowany umieszczamy w misie robota i miksując na średnich obrotach wlewamy żelatynę.

Gdy składniki dokładnie się połączą, dorzucamy pokrojone ścinki galaretki agrestowej i jagodowej, mieszamy łyżką. 

Masę serową przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Żółtą galaretkę wyciągamy z foremki na deskę- folią do góry.  Silikonowym pędzelkiem smarujemy folię odrobiną wrzącej wody i ściągamy ją z galaretki. Foremkami do ciastek wycinamy niewielkie kółeczka i układamy je na wierzchu sernika. 

Przed podaniem możemy sernik jeszcze chwilę schłodzić w lodówce. 

Aby folia aluminiowa z boków tortownicy łatwiej odchodziła od galaretki również smarujemy ją odrobiną wrzącej wody przy użyciu pędzelka silikonowego.

1 

 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi