sobota, 30 czerwca 2012

Kupiłam wczoraj opakowanie rukoli i mixu sałat i zaczęłam się zastanawiać, co by z nich zrobić, by pozytywnie zaskoczyć Mężulka. Myślałam, myślałam i gdy mała obudziła mnie dziś o 6 rano już wiedziałam- zielone naleśniki :) Z reguły w weekendy nie jadamy tak szybko śniadań, ale dziś obojgu nam (a w zasadzie trojgu, bo Julka też je podjadała) z zadowolenia trzęsły się uszy :)

1

Naleśniki z rukolą i pomidorwą salsą 

 

Składniki:

Na naleśniki:

 

1  szklanka mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 duże jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

5 dag rukoli

 

Na pomidorową salsę:

 

30 dag dojrzałych pomidorów

1/2 małej czerwonej cebuli

1 duży ząbek polskiego czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 małej limonki

1/2 małego chili

40 ml oleju rzepakowego

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

5 dag sera pleśniowego

mix sałat 

1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

1/2 czerwonej papryki

 

Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i olej, mieszamy. Następnie dorzucamy oczyszczoną rukolę i miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy na około 30 minut, w razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej (ale nie za dużo, bo ciasto powinno być odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkiej patelni.

 

Przygotowujemy salsę pomidorową: pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, olej i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na naleśniki nakładamy równomiernie warstwę kaszy jęczmiennej, pomidorowej salsy mieszanki sałat, a także kilka paseczków czerwonej papryki. Zwijamy luźne naleśniki, które przybieramy salsą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i plasterkami sera pleśniowego.

 

naleś

 Smacznego :)

 

-Bernadetta

 

 

czwartek, 28 czerwca 2012

 

Wielu moich znajomych nie lubi sushi, bo nie może się przekonać do zjedzenia np. surowego łososia czy tuńczyka. Niektórzy twierdzą też, że jego przygotowanie przekracza ich możliwości. Ja sushi uwielbiam i choć mistrzem w jego przygotowaniu jest mój Mąż, to sama też często je przyrządzam i mam nadzieję, że nie najgorzej mi to wychodzi :)

 1

Wegańskie uramaki

 

Składniki:

1 szklanka ryżu do sushi

4-5 płatów wodorostów nori

1 średnia marchewka

½ żółtej papryki

½ czerwonej papryki

1 dojrzałe awokado

1 średni ogórek

Czarny sezam

2-3 łyżki octu ryżowego

Sól

Wasabi

 

Przygotowanie: 

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.

W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski.

Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.

Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry.

Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.

Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

środa, 27 czerwca 2012

Macie ochotę na sushi, a skończył Wam się ryż ? Nic prostszego, wystarczy zamiast ryżu dać mieszankę sałat i mamy szybką przekąskę- polecam :)

1

Wegańskie sushi bez ryżu

 

Składniki:

3-4 płaty wodorostów nori

mix sałat 

1 średnia marchewka

½ żółtej papryki

½ czerwonej papryki

1 dojrzałe awokado

1 średni ogórek

Sól

Wasabi

Czarny sezam

 

Przygotowanie: 

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Pozostałe warzywa (z wyjątkiem mixu sałat) obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie paski.

Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.

Posypujemy mixem sałat. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na 3 kawałki, wykładamy na półmisek i posypujemy czarnym sezamem.

 

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

wtorek, 26 czerwca 2012

Uwielbiam i kaszę i makaron. Ostatnio pomyślałam, że pora je połączyć i zrobiłam spaghetti z kaszą gryczaną. Było szybko i bardzo smacznie. Mężuś powoli zapomina, że nie lubi kaszy gryczanej i pałaszuje ze smakiem, to co Mu przygotowuję :)

1

Spaghetti "bolońskie" dla wegetarian

 

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

5-6 średnich pieczarek

1 średnia cebula

½ średniej cukinii

1 mała puszka kukurydzy

400 ml sosu pomidorowego do spaghetti lub duża puszka pomidorów bez skórki

ser żółty

2 łyżki masła klarowanego

sól

pieprz

trójkolorowy makaron do spaghetti

oregano do dekoracji

zioła prowansalskie

łyżka oliwy

 

Przygotowanie: 

Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę. Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki.

Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki lub też sos pomidorowy do spaghetti. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy. Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Dawno nie jadłam pomidora z cebulką. Wczoraj z braku czasu przygotowałam go na szybko. Posypałam ziołami do sałatek z kwiatkami nagietka i lawendy- nie tylko pięknie wyglądał, ale doskonale smakował. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz użyłam tej przyprawy do sałatek znanej firmy i teraz wiem, że na stałe zagości ona w mojej kuchni.

1

Sałatka z pomidora z kwiatkami

 

Składniki:

2 średnie pomidory

½ małej czerwonej cebuli

½ małej białej cebuli

3 łyżki śmietany

Sól

Pieprz

1 łyżeczka octu winnego

zioła do sałatek z kwiatami nagietka i lawendy

listki oregano

 

Przygotowanie: 

Do śmietany dodajemy ocet winny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie cukrem.

Obie cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy zdrewniałe fragmenty. Kroimy w niezbyt grube plastry. Układamy na półmisku (ja podałam na talerzu do bagietki).

Polewamy śmietaną. Posypujemy obiema cebulami oraz ziołami do sałatek z kwiatkami. Dekorujemy niezbyt dużymi listkami świeżego oregano.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :) 

-Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi