wtorek, 30 czerwca 2015

kostka_mascarpone_22_of_1

kostka_mascarpone_14_of_1

Zapraszam na pyszne ciasto, które wymyśliłam kilka dni temu. Lekkie, niezbyt słodkie, proste, a jednocześnie urodziwe. Kostka mascarpone, bo o niej mowa, na stałe zagości w naszym repertuarze. 

Ciasto bardzo dobrze się kroi na równe kawałki. Należy tylko pamiętać o wytarciu noża po każdym przekrojeniu czekoladowego kremu, dzięki czemu unikniemy pobrudzenia białej pianki, a kostka mascarpone będzie się pięknie prezentować. Smakuje i małym i dużym i chyba nie będzie tajemnicą, gdy zdradzę, że ciężko poprzestać na jednym kawałku...

Polecam Wam również ciasto kawowe bez pieczenia, ciasto z truskawkami bez pieczenia, truskawkową delicję bez pieczenia, ciasto Filadelfia, czy też blogowy hit od bardzo dawna, a więc Stefankę

 

Kostka mascarpone

 

Składniki- biszkopt:

6 dużych jajek

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej

3-4 czubate łyżki ciemnego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary

1 łyżka octu

tłuszcz i mąka krupczatka do formy

 

Składniki- czekoladowa masa mascarpone:

500 g sera mascarpone

250 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka cukru

2 czubate łyżeczki żelatyny

80 ml wrzącej wody

 

Składniki- biała pianka:

300 ml śmietany 30 %

1 czubata łyżka cukru

2 łyżki żelatyny

100 ml wrzącej wody

 

Dodatkowo:

200 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

70 ml gorącej wody

 

Przygotowanie- biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Dno formy o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem, obsypujemy krupczatką. Do mąki wsypujemy kakao, mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie porcjami żółtka.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę, zmieszaną z kakao. Dokładnie, ale delikatnie łączymy wszystkie składniki (najlepiej mieszając plastikową szpatułką w jedną stronę).

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 25 minut). 

Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt delikatnie wyciągamy z formy i przecinamy na dwa w miarę równe płaty. Blaszkę myjemy i wycieramy do sucha. Wykładamy folią aluminiową.

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.

 

Przygotowanie- czekoladowa masa mascarpone:

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzącej wodzie, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. 

Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Od razu dodajemy do sera mascarpone wraz z ostudzoną żelatyną i dokładnie mieszamy (można zmiksować na niskich obrotach trzepaczką blendera). Do masy przekładamy śmietaną, łączymy delikatnie składniki. 

Jeden płat biszkoptu nasączamy kawą i smarujemy na całej powierzchni dżemem. Od razu nakładamy krem czekoladowy. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Wstawiamy do lodówki.

 

Przygotowanie- biała pianka:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz zimną, ale wciąż płynną, żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć, nakładamy ją na biszkopt. Wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem.

kostka_mascarpone_11_of_1

 kostka_mascarpone_6_of_1

 kostka_mascarpone_10_of_1

 kostka_mascarpone_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

Tagi: ciasta desery
00:10, bernadettap , desery
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 29 czerwca 2015

 domowe_buki_grahamki_3_of_1

domowe_buki_grahamki_7_of_1

Przed kilkoma tygodniami pierwszy raz wzięłam udział w wypiekaniu na śniadanie i tak mi się spodobało, że gdy opublikowany został nowy temat, jeszcze tego samego dnia upiekłam domowe bułki grahamki. Trochę zmodyfikowałam przepis Magdy i Pawła z blogu chleby.info, ale bułki wyszły świetne i już kilka dni później znowu je upiekłam. Zamiast 170 g mąki pszennej typ 650 użyłam po 85 g mąki chlebowej (typ 750) oraz typu 500. Zmniejszyłam także ilość drożdży oraz dałam odrobinę mniej wody. No i zaparowałam trochę piekarnik, dzięki czemu bułki były mięciutkie.

Przy drugim podejściu podzieliłam ciasto na 10 mniejszych porcji, stąd też czas pieczenia był nieco krótszy.

Niestety przepisu nie zdążyłam opublikować w weekend, gdy przygotowywali go także inni blogerzy, ale co się odwlecze... Teraz mogę powiedzieć, że po drugim razie był i trzeci i na pewno niedługo upiekę je znowu, gdyż przepis jest bardzo prosty, a bułki smaczne.

 

Domowe bułki grahamki

 

Składniki:

320 g mąki pszennej typ 1850

85 g mąki pszennej typ 750

85 g mąki pszennej typ 500

300-310 ml wody

10-15 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy całą mąkę, cukier i sól, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże oraz wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, unikając na tym etapie podsypywania go mąką. 

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zagniatamy ponownie na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na 8-10 równych części i formujemy podłużne lub okrągłe bułki. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno wlewamy około 70 ml wody, aby dobrze go zaparować i od razu wkładamy bułki. Pieczemy około 30 minut (jeśli z ciasta formujemy 10 mniejszych bułek, pieczemy je około 25 minut). Odstawiamy na kratkę do przestudzenia.

 domowe_buki_grahamki_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

08:12, bernadettap , pieczywo
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 czerwca 2015

deser_z_mascarpone_truskawkami_i_galaretk_10_of_1

deser_z_mascarpone_truskawkami_i_galaretk_5_of_1

Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko. O ile w ubiegłym roku w zasadzie tylko 2 czy 3 razy udało mi się kupić smaczne truskawki, o tyle w tym bardzo dobrych było więcej. Choć i totalnie bezpłciowe też się trafiły. Nie zmnienia to jednak faktu, że najchętniej jadłabym je 3 razy dziennie. Są niezastąpionym składnikiem ciast i innych deserów, ale świetnie też smakują w daniach wytrawnych, jak choćby w grillowanych kanapkach z rukolą i truskawkami czy w makaronie ze szparagami i sosem truskawkowym

Taki deser z mascarpone, truskawkami i galaretką robię bardzo często. Zwłaszcza wtedy, gdy spodziewam się, że odwiedzą nas goście z małymi dziećmi. Milusińscy go bowiem uwielbiają i co dziwne nikt nie marudzi, że nie lubi truskawek, mimo iż kilkoro z nich twierdzi, że tak właśnie jest. 

Polecam Wam również moje przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia,

puszyste ciasto z truskawkami,

jogurtowe ciasto z truskawkami (z kubeczka)

oraz ciasto truskawkowa delicja bez pieczenia.

 

 

Deser z mascarpone, truskawkami i galaretką

 

Składniki:

300 ml śmietany 30 %

150 g sera mascarpone

3 czerwone galaretki Winiary

300 g truskawek

płatki czekolady do dekoracji

 

Przygotowanie:

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. 

Dwie galaretki rozpuszczamy w sumie w 500 ml wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec po łyżce sera mascarpone. Masę dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy rozpuszczonej 1/3 galaretki i od razu rozlewamy do szklanek lub słoiczków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Truskawki kroimy w drobną kostkę i układamy na pierwszej warstwie pianki truskawkowej. Zalewamy 1/3 galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki. Do pozostałej masy mascarpone dodajemy resztę galaretki i dokładnie miksujemy. Wykładamy na zastyniętą galaretkę. 

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie zastygać, wylewamy ją na drugą warstwę pianki. Ponownie wkładamy do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy deser płatkami czekolady.

deser_z_mascarpone_truskawkami_i_galaretk_12_of_1 

 deser_z_mascarpone_truskawkami_i_galaretk_14_of_1

deser_z_mascarpone_truskawkami_i_galaretk_15_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

W tym tygodniu desery w pucharku/słoiku znajdziecie także u Bożeny, Marty z blogu Z Majeczką w kuchni oraz Dorotki z blogu Moje Małe Czarowanie.

piątek, 26 czerwca 2015

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

Kasza jaglana na słodko to moja propozycja na nienudne i wartościowe śniadanie. 

Orzechy pekan to źródło wapnia, białka, błonnika, żelaza, licznych witamin (B, C, E i K), sodu czy potasu. Kasza jaglana oprócz żelaza i miedzi dostarcza natomiast m.in, witaminy B1, B2 i B6. Surowe kakao, nazywane "pokarmem bogów", to prawdziwy superfood. To ogromne źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy, chromu, żelaza, magnezu, cynku i potasu. Surowe kakao to także jeden z bardziej znanych afrodyzjaków.

 

 

Kasza jaglana na słodko

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

2/3 szklanki wody

50 ml mleka 2 %

1 dojrzały banan lub średnie jabłko

3 ziarna surowego kakao

opcjonalnie 3 łyżki syropu z czarnego bzu

orzechy pekan

stokrotki

łyżeczka płatków chabra

 

Przygotowanie:

Kasza jaglaną przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Banana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (Jeśli używamy jabłka, obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubych oczkach). Dodajemy do kaszy wraz z mlekiem oraz 3-4 pokruszonymi drobno orzechami pekan, 2 ziarnami kakaowca i syropem z czarnego bzu. Dokładnie mieszamy. 

Przekładamy do miseczki. Posypujemy ostatnim ziarnem kakaowca. Przybieramy orzechami pekan, kwiatami stokrotki i płatkami chabra. 

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

 kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

kasza_jaglana_na_sodko_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję do akcji

Letnie oczyszczenie

czwartek, 25 czerwca 2015

saatka_z_bobem_i_modymi_ziemniakami_4_of_1

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami to moja propozycja na lekki i szybki wegetariański obiad lub kolację. Największy problem, jaki możecie napotkać w trakcie jej przygotowania, to konieczność powstrzymania się przed zjedzeniem bobu, podczas jego obierania. Ja zawsze się z tym borykam. Obieram i co drugie ziarenko zamiast w misce, ląduje w buzi :D

Sałatka jest pyszna i bardzo pożywna. A do tego naprawdę niewiele trzeba by pięknie się prezentowała.

Polecam Wam także moją sałatkę ziemniaczaną z bobem

 

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami

 

Składniki na 2 porcje:

600 g małych młodych ziemniaków

300 g bobu

10 połówek suszonych pomidorów w zalewie

ser typu feta (ja użyłam sera z zalewy solankowej w kostce)

4 łyżki oleju

4 łyżki wody niegazowanej

1 czubata łyżka musztardy francuskiej

1 płaska łyżka miodu

2 łyżki białego octu winnego

sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Bób płuczemy, wrzucamy a wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotujemy 4-5 minut, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Obieramy z łupinek.

Do oleju dodajemy wodę, musztardę, ocet winny oraz miód. Dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli.

Ziemniaki i bób rozkładamy równomiernie na 2 talerzach. Polewamy sosem.

Posypujemy serem oraz odsączonymi z zalewy i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami.

 saatka_z_bobem_i_modymi_ziemniakami_8_of_1

 saatka_z_bobem_i_modymi_ziemniakami_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

Bóbmania

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi