czwartek, 30 czerwca 2016

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami8

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami4

Wiem, że ostatnio więcej mnie tu nie ma, niż jestem. Nic jednak nie poradzę i przyznaję się, że najzwyczajniej w świecie brak mi czasu. Mąż od 2 miesięcy jest na kursie i przyjeżdża tylko na weekendy, a ja pracuję zawodowo i próbuję wychowywać dwie Córeczki. Śpię po kilka godzin dziennie i wyglądam jak Zombie. Oczywiście cały czas gotuję, nawet niekiedy uda mi się jakieś zdjęcia zrobić, ale ze spisywaniem przepisów jest już gorzej.

Dziś mam jednak dla Was przepis na sernik na zimno z truskawkami i malinami. Zrobiłam go w weekend z dwóch okazji- Krzysiek dostał awans, a poza tym nasi Chłopcy grali w ćwierćfinale Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Dziś przed Nami kolejny mecz- z Portugalią i wierzę, że i to zmaganie wygramy. Zresztą nawet z tej okazji zrobiłam kolejne ciasto z biało-czerwonym akcentem na piknik w przedszkolu Julci i przepisem podzielę się w dniu kiedy będziemy grać w półfinale. Oczywiście zagrać w tym półfinale musimy !

Sernik wyszedł pyszny. Mocno owocowy, niezbyt ciężki. Może się wydawać czasochłonny, ale rozkładając pracę na raty nawet się tego nie czuje.

 

Sernik na zimno z truskawkami i malinami

 

Składniki:

podłużne lub okrągłe biszkopty

550 g półtłustego twarogu

600 ml śmietany 30 %

600 ml musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)

250 g sera mascarpone

około 350-400 g malin

2 opakowania galaretki truskawkowej

1 opakowanie galaretki malinowej

4 łyżki cukru trzcinowego

2,5 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową.

Ser mielimy na drobnych oczkach (raz wystarczy). 200 ml śmietany ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec 2 łyżki cukru. Ciągle miksując dodajemy zmielony ser.

1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Żelatynę wlewamy do sera i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki do stężenia.

2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Wlewamy do musu truskawkowego i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie tężeć, wykładamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dosypując resztę cukru. Ciągle miksując dodajemy po łyżce mascarpone. 

1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody. Dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na mus truskawkowy. Ponownie chłodzimy.

Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody.

Maliny układamy na masie śmietanowej. Zalewamy tężejącą galaretką. 

Wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

 sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami9

sernik_na_zimno_z_truskawkami_i_malinami1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

10:51, bernadettap
Link Komentarze (15) »
czwartek, 23 czerwca 2016

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem2

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem3

Uwielbiam młode ziemniaki i bób i dlatego mam dziś dla Was przepis na kolejną pyszną sałatkę z młodych ziemniaków z bobem. Szybka do przygotowania, pyszna i idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Uwielbiam ją przede wszystkim za prostotę przygotowania i to niesamowite bogactwo smaków. 

Koniecznie spróbujcie też moją sałatkę z bobem, sałatkę ziemniaczaną z bobem oraz sałatkę z bobem i młodymi ziemniakami

 

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

500 g bobu

250 g pomidorków koktajlowych

6 łyżek oleju rzepakowego

6 łyżek niegazowanej wody

2 łyżki octu winnego

łyżka musztardy francuskiej

łyżka syropu z mniszka lekarskiego lub miodu

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy (te z grubszą skórką dodatkowo obieramy), gotujemy do miękkości, pod koniec lekko soląc wodę. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Bób wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy około 4- 5 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Obieramy z łupinek.

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.

Olej mieszamy z octem winnym, wodą, syropem z mniszka lub miodem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki kroimy na ósemki lub ćwiartki. Dodajemy bób i pomidory. Polewamy sosem, dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem6 salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem8

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

07:23, bernadettap , sałatki
Link Komentarze (8) »
środa, 15 czerwca 2016

ogorki_malosolne_na_sucho4

ogorki_malosolne_na_sucho8

Uwielbiamy ogórki małosolne. Najbardziej takie 1 dniowe. Można je jeść w domu, ale też zabrać na działkę lub piknik. Zawsze był jednak problem z wodą i słoikiem, które zostawały po skonsumowaniu warzyw. Wody nie dało się wypić, tak jak tej z ogórków już ukiszonych, a słoik tylko zajmował miejsce.

Odkąd w ubiegłym roku zobaczyłam gdzieś przepis na ogórki po rosyjsku, a więc ogórki małosolne na sucho postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Chociaż ogórki mi posmakowały, to jednak coś nie do końca mi w nich pasowało. Metodą prób i błędów doszłam do tego, że najbardziej zbliżone do moich tradycyjnych ogórków małosolnych są te bez dodatku gorczycy. Tylko sól, czosnek, koperek, ziele angielskie i liść laurowy. 

 

Ogórki małosolne na sucho (ogórki po rosyjsku)

Składniki:

1-1,2 kg ogórków gruntowych

1 pełna łyżka miałkiej soli

4-5 średnich ząbków czosnku

3 gałązki kopru do ogórków

7-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny. Odcedzamy, odcinamy oba końce. 

Wrzucamy do woreczka strunowego o pojemności minimum 2,5-3 litrów. Zasypujemy solą. Dodajemy obrany i pokrojony w talarki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz podzielony na mniejsze kawałki koper. 

Zamykamy woreczek i dokładnie potrząsamy jego zawartością, aby ogórki dobrze obtoczyły się w soli. 

Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. W tym czasie dobrze jest je jeszcze kilka razy dobrze potrząsnąć w worku.

Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, gdzie mogą stać spokojnie jeszcze 3-4 dni. 

 ogorki_malosolne_na_sucho3

I mała rączka, polująca na ogórka ;)

ogorki_malosolne_na_sucho6

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi