środa, 31 lipca 2013

Bób można jeść na wiele sposobów: z masłem i solą, z koperkiem. Można go wykorzystać do przygotowania sałatki, np. takiej, czy ugotować zupę. Polecam Wam również bób z czosnkiem, którego urok tkwi w prostocie jego wykonania. Dzięki podsmażeniu czosnku cały jego aromat przechodzi do masła, a później doskonale oblepia każde ziarenko bobu. 

1 

Bób z czosnkiem



Składniki:

0,5 kg bobu

2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

2 łyżki masła

sól

 

Przygotowanie:

Bób wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 8-10 minut. Odcedzamy, obieramy ze skórki.

Koperek i obrany czosnek drobno siekamy.

Masło rozpuszczamy, dodajemy czosnek, smażymy 2 minuty.

Dorzucamy koperek i bób, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20 minut.

Koszt: około 4,00- 5,00 złotych.

wtorek, 30 lipca 2013

Szybki deser z mascarpone i owocami uratuje Was, gdy pojawią się niespodziewani gości. Doskonale zaspokoi również apetyt na słodycze w upalne dni. Jego przygotowanie jest banalnie proste i do tego wymaga tylko kilku składników. Początkowo nie planowałam dodać do deseru serka homogenizowanego, ale okazało się, że zabrakło mi trochę śmietany z mascarpone, więc nie miałam wielkiego wyboru. Okazało się jednak, że serek doskonale komponował się z pozostałymi składnikami.

W sytuacjach awaryjnych polecam Wam również deser z mascarpone i truskawkami oraz deser z mascarpone i owocami.

1

Szybki deser z mascarpone



Składniki na 6 pucharków o pojemności 175 ml każdy:

200 ml śmietany 30 %

10 dag serka mascarpone

10-15 dag waniliowego serka homogenizowanego

5 dag ulubionych ciastek

borówki amerykańskie

truskawki

1-2 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy.

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone. 

Na dno 6 pucharków kładziemy po 2 łyżki masy śmietanowej. Przykrywamy warstwą borówek i kolejną warstwą masy.

Posypujemy pokruszonymi ciastkami. Przykrywamy serkiem homogenizowanym. 

Przybieramy borówkami i truskawkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu lub do 6 godzin później mocno schłodzony.

1 

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 10-15 minut

Koszt: około 8,00 złotych.

05:48, bernadettap , desery
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 29 lipca 2013

Odkąd zaszłam w ciążę i zostałam mamą, mało mam okazji do drinkowania. Przez ostatnie 3 lata nie zrobiłam nawet żadnego drinka w domu, aż do ubiegłego tygodnia. Było tak gorącą, że po powrocie do domu postanowiłam zaskoczyć Męża i przy okazji zaserwować nam potężną dawkę owocowych witamin. Drink truskawkowy z mango bardzo nam smakował. Przygotowałam go w dwóch wersjach: dla Krzyśka z wódką i likierem, a dla mnie z samym likierem truskawkowym. A Julcia też miała frajdę, bo dostała koktajl z owoców z niegazowaną wodą :)

1

Drink truskawkowy z mango



Składniki:

60 dag truskawek (mogą być mrożone)

1 dojrzałe mango

400 ml wody mineralnej gazowanej

150 ml likieru truskawkowo- limonkowego

opcjonalnie 100 ml wódki

kruszony lód

 

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki.

Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki.

Owoce miksujemy dokładnie blenderem.

Dodajemy wodę mineralną i likier truskawkowo- limonkowy oraz opcjonalnie wódkę, dokładnie mieszamy.

Na dno wysokich szklanek wsypujemy po 2-3 łyżki kruszonego lodu. Wlewamy drinka. Szklankę przybieramy truskawkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt: około 20,00 złotych

 

niedziela, 28 lipca 2013

Kolejny przepis z książki "Przepisy kulinarne Dieta 5:2 dra Mosleya", który wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Po szakszuce, którą pokazałam w ubiegłym tygodniu, przyszła pora na pieczarki z pomidorami concasse. Nie jest to danie ekspresowe w przygotowaniu, ale naprawdę warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni, aby móc zjeść pyszne pieczone pieczarki z pastą pomidorowo- paprykową. Pomidory doprawiłam dodatkowo przyprawą ognistą w młynku, a zwykłą bazylię zastąpiłam czerwoną. Poza tym w miarę trzymałam się oryginalnego przepisu.

A jeśli chcecie sprawdzić, jakie przepisy z książek kucharskich wcześniej wypróbowałam, zapraszam do zakładki: przepis z książką, która już się trochę rozrosła :)

1 

Pieczarki z pomidorami concasse



Składniki:

2 papryki czerwone

5 pomidorów lima

8 pieczarek

1/2 małej cebuli

2 ząbki czosnku

2 gałązki oregano

1 łyżka czerwonej bazylii

1 łyżka oleju rzepakowego

orzeszki pinii

natka pietruszki

sól

pieprz

ognista przyprawa do potraw w młynku

 

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Gorącą paprykę wkładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 5 minut.

Paprykę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy ziarenka, drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek i cebulę. Smażymy do zarumienienia.

Dodajemy pomidory, paprykę, bazylię i oregano.

Dusimy razem około 10 minut. Lekko studzimy i miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognistą.

Pieczarki obieramy ze skórki, usuwamy ogonki. Lekko solimy i pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Na podpieczone pieczarki kładziemy pastę pomidorową i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-12 minut.

Przed podaniem pieczarki posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i drobno posiekaną natką pietruszki.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Koszt: około 8,00 złotych.

sobota, 27 lipca 2013

Na blogu od niedawna jest już przepis na frużelinę porzeczkową, pora więc na taką z czereśni. Początkowo czereśnie miały "wylądować" w jakimś deserze, ale nie miałam zbyt wiele czasu na ich przerobienie, więc postanowiłam zamknąć je w słoiczku. Frużelina czereśniowa bez cukru będzie się jednak idealnie nadawać do przygotowania z nią deserów zimą- oczywiście przy założeniu, że choć słoiczek jej dotrwa do tego czasu :) Czereśnie były tak słodkie, że musiałam przełamać ich smak sokiem z limonki i octem balsamicznym. Dodatek przyprawy do deserów sprawił, że całość idealnie się komponowała. W mojej frużelinie nie ma nawet grama cukru i innych substancji słodzących, co jest zasługą tylko i wyłącznie dobrych owoców, które dostałam od Brata.

Przy kupnie czereśni pamiętajcie, że nie warto oszczędzać i trzeba wybierać tylko najlepsze owoce. Często się bowiem zdarza, że czereśnie znacznie tańsze od innych mają w środku lokatorów, a takich chyba nikt nie lubi, choć znam kilka osób, które jadły robaczywe czereśnie, udając że nie widzą w nich białych żyjątek. Polecam więc poprosić sprzedawcę o możliwość ich spróbowania, bo nie ma nic bardziej irytującego niż ludzie, którzy kosztują w sklepie owoce czy cukierki bez zapytania o zgodę. A gdy czereśnie mają dużo robaków, możecie być pewni, że po 1-2 godzinach od ich wystawienia do sprzedaży, po podniesieniu skrzynki od razu je zobaczycie. Ten prosty zabieg może Was uchronić przed kupnem owoców, które będą się nadawać tylko do wyrzucenia, bo na pewno nie do zjedzenia.

1

Frużelina czereśniowa bez cukru



Składniki:

1,2 kg ciemnych czereśni- dojrzałych i słodkich

sok z 1 limonki

1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka mąki ziemniacznej

50 ml zimnej wody

 

Przygotowanie:

Czereśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy 10 minut. Dodajemy sok z limonki, ocet balsamiczny i przyprawę do kawy i deserów.

Gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru, ale kupno dojrzałych i słodkich czereśni zagwarantuje nam, że nie będzie to konieczne.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z zimną wodą. Dodajemy do gorących czereśni. Dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania.

Gorącą frużelinę przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Pozostawiamy do ostudzenia.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania:

około 35 minut

Koszt: około 9,00 złotych.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi