czwartek, 31 lipca 2014

Kiedy jest tak gorąco, jak od kilku ładnych dni, totalnie nie chce się gotować, a przecież jeść trzeba. Abyśmy nie byli skazani na nudne kanapki czy gotowce odgrzewane w mikrofalówce, proponuję przygotować sałatkę z kuskusem. Sałatka tabbouleh, inaczej zwana sałatką alpejską jest bardzo prosta w przygotowaniu, szybka, pożywna i co najważniejsze- smaczna.

Z podanych składników wychodzi 5 dużych porcji, więc możecie albo zmniejszyć proporcje, albo zabrać ze sobą sałatkę do pracy i zjeść na lunch. To ostatnie rozwiązanie bardzo Wam polecam, gsyż w taki upał nie ma nic lepszego, niż zimna sałatka tabbouleh prosto z lodówki :)

1 

Sałatka tabbouleh 

Składniki:

35 dag razowego kuskusu

1 duża czerwona papryka

3 średnie dojrzałe pomidory

6 średnich ogórków gruntowych

2 cytryny

pęczek natki pietruszki

3 łyżki mięty

7-8 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kuksus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy ze skórki, z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy.

Warzywa i zioła dodajemy do kuskusu. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z obu cytryn.

Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. 

1 

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

środa, 30 lipca 2014

Od ubiegłego tygodnia otrzymuję od Was po kilka próśb dziennie o przepis na ogórki kiszone, które w środku zimy są jędrne, twarde i nie mają dziur w środku. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nawet tak podstawowe przepisy są Wam potrzebne, więc wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, podrzucam Wam mój sprawdzony od wielu lat przepis na ogórki kiszone. I muszę się pochwalić, że w ubiegłym roku ogórki te zdobyły uznanie mojego Teścia, który zapytał o mój sekret na ich przygotowanie. 

1 

Ogórki kiszone

 

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych

24 ziarenka ziela angielskiego

9 liści laurowych

12 ząbków czosnku

6 cm kawałek chrzanu

koper

3 litry wody

3 łyżki soli gruboziarnistej

 

Przygotowanie:

Na dno 6 słoików o pojemności 0,9 litra wrzucamy po 4 ziarenka ziela angielskiego, 1,5 liścia laurowego, 2 obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, gałązce kopru oraz mniej więcej po 1 cm kawałku obranego i pokrojonego w cienkie plasterki chrzanu.

Ogórki dokładnie myjemy, układamy pionowo w słoikach.

Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy dokładnie sól, odstawiamy do wystudzenia.

Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i odstawiamy na tydzień w zacienione i niezbyt ciepłe miejsce. 

Po tym czasie ogórki pasteryzujemy przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy wieczka, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki przechowujemy w spiżarni.

1 

Pozdrawiam serdecznie :)

- Bernadetta

wtorek, 29 lipca 2014

Takie ciacho zrobiłam w weekend na grilla do Rodzinki Krzyśka. Pianka malinowa z galaretką, czy jak kto woli ciasto z malinami bez pieczenia, zrobiła furorę wśród małych i dużych. I muszę przyznać, że naprawdę wyszła mi bardzo smaczna kombinacja. Trochę się bałam, że szybko "popłynie" w taką pogodę, ale przetrzymywanie jej w lodówce i podawanie od razu przed jedzeniem, załatwiło sprawę.  

1

Pianka malinowa z galaretką

 

Składniki:

1 litr śmietany 30 %

50 dag sera mascarpone

3 galaretki malinowe Winiary

60 dag niedużych malin

5 łyżek cukru

1 czubata łyżka żelatyny

sok z 1/2 limonki

50 ml niegazowanej wody

1,5 paczki okrągłych biszkoptów

 

Polewa:

10 dag gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40-50 ml mleka 2 %

 

 

Przygotowanie:

Dwie foremki do ciasta o wymiarach 24x28 cm (lub jedną dużą o wymiarach 24 x 40 cm) wykładamy folią aluminiową.

Na dnie układamy okrągłe biszkopty. 

Sok z limonki mieszamy z wodą i skrapiamy nim biszkopty.

 

Maliny płuczemy, odsączamy na sicie.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru oraz połowę sera mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkoptach, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 750- 800 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją delikatnie na masę z malinamy. Foremki ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100- 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć, ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę sera mascarpone oraz tężęjącą galaretkę.

Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Polewamy zastyniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki.

Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed jedzeniem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

W malinowym chrusniaku IV

poniedziałek, 28 lipca 2014

Ogórki w zalewie słodko- kwaśnej lub jak kto woli korniszony, tudzież ogórki marynowane, to jeden z ulubionych dodatków do kanapek mojego Męża. Ja też je bardzo lubię, ale najczęściej używam do sałatek, albo zjadam same. Obowiązkowo więc każdego roku, w naszej spiżarce musi się znaleźć kilka słoiczków domowych ogórków, bo za kupnymi żadne z nas nie przepada. Dziś mam dla Was w końcu mój sprawdzony przepis na te ogórki, z którego korzystam od wielu lat.

1 

Ogórki w zalewie słodko- kwaśnej


Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych

9 liści laurowych

24 ziarenka ziela angielskiego

24 ziarenka czarnego pieprzu

6 łyżeczek gorczycy

6 ząbków czosnku

koper do ogórków

1 średnia marchewka

1 duża cebula

 

Zalewa:

3 litry wody

1,5 szklanki octu

1 szklanka cukru

4 płaskie łyżki soli

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.

Na dnie 6 słoików o pojemności 0,9 litra układamy po 1 ząbku czosnku, gałązce kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczce gorczycy oraz 1,5 liścia laurowego. 

Ogórki układamy równomiernie- pionowo- najlepiej jaśniejszym końcem do góry. Na wierzch wkładamy po kilka plasterków obranej marchewki i po kilka piórek cebuli.

Z podanych powyżej składników gotujemy zalewę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli lub cukru.

Zalewę odstawiamy do wystudzenia i zalewamy nią ogórki. Słoiczki dokładnie zakręcamy.

Słoiki układamy w wysokim garnku wyłożonym gazetą lub ściereczką.

Wlewamy letniej wody do 4/5 wysokości słoików.

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do chwili aż ogórki zmienią kolor (czas gotowania jest uzależniony od grubości ogórków, szkła oraz stopnia rozgrzania kuchenki, więc obserwujcie słoje uważnie przez cały czas gotowania).

Gdy tylko ogórki zmienią kolor, wyciągamy je z garnka, dokręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przechowujemy z ciemnej spiżarce, a po otwariu, słoiki wstawiamy do lodówki, aby ogórki się zbyt szybko nie zepsuły.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

niedziela, 27 lipca 2014

Rozmyślając o zbliżającym się urlopie, zaczęłam przeglądać zdjęcia z ubiegłorocznego pobytu na greckiej wyspie Kos i w końcu zabrałam się też za napisanie kilku słów i podzielenie z Wami zdjęciami z naszego dwutygodniowego wypadu.

1

Od razu po przylocie udaliśmy się do hotelu- i jak to już tradycyjnie bywa, nasz znajdował się na końcu trasy, około 90 km od lotniska. Trasę tą pokonywaliśmy ponad 2 godziny, dodatkowo dosyć długo czekaliśmy na bagaże, więc zamiast być w pokoju w okolicach obiadu, dotarliśmy dopiero na kolację. 

Nasze 4,5 * trochę na wejście rozczarowało, a w zasadzie to nie tyle te gwiazdki, co to, że biuro podróży, z którego usług korzystaliśmy, postanowiło w ofercie zamieścić też kilka zdjęć z hotelu znajdującego się obok naszego. No cóż- mamy nauczkę, by lepiej weryfikować podawane przez biura informacje. 

Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło... Dzięki temu, że hotel nie zachęcał, aby siedzieć w jego murach, spędzaliśmy mnóstwo czasu nad wodą, zwiedzaliśmy wyspę i zobaczyliśmy chyba wszystkie ciekawsze jej zakątki...

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1 

Oczywiście podczas całego pobytu degustowaliśmy to, na co akurat mieliśmy ochotę. Odwiedzaliśmy lokalne knajpki z dwoma stolikami i nieco większe "restauracje".

1

1

1

1

Dużo piliśmy (oczywiście soczków i wody mineralnej)...

1

1

1

Robiliśmy zakupy na straganach i w sklepach, które u nas na pewno by nie przeszły kontrolii Sanepidu itp....

1

1

1

Odwiedziliśmy fabrykę naturalnych gąbek...

1

Cieszyliśmy się słońcem...

1

1

1

1

1

1

Dużo imprezowaliśmy...

1

1

Jedlismy...

1

1

1

Prawdziwą sałatkę grecką również próbowaliśmy (i to nie raz- ceny wahały się od 4 do 12 Euro)

1

podobnie, jak oryginalną grecką musakę (ceny były różne od 8 do 25 Euro)...

1

pyszny (choć może niezbyt apetycznie wyglądający) ser smażony za 4 Euro...

1

Zjedliśmy też prawdziwego greckiego gyrosa za 12 Euro- porcja była tak ogromna, że moglibyśmy się nią najeść we trójkę.

1

Próbowaliśmy również (i to chyba 3 razy) bardzo popularną sałatkę z kurczakiem za 8 Euro. I choć zdjęcia tego nie oddają, wskazać należy, że porcje również była słusznych rozmiarów.

1

1

Ośmiorniczki tylko podziwialiśmy (jakoś widok wszędobylskich os skutecznie nas odstraszył od spróbowania)...

1

1

1

I aż łezka się w oku kręci na same wspomnienia (nic to, że oznakowanie dróg pozostawia wieeele do życzenia i że śmieci walają się wszędzie- było świetnie- podobnie, jak kilka lat wcześniej na Krecie, a jedzenie trafiło nam się pierwsza klasa), ale pozytywnie napawa świadomość, że za 2 tygodnie zaczynam urlop i zamierzam się świetnie bawić.

Tylko jeszcze nie wiem do końca, gdzie tym razem pojedziemy... Początkowo planowałam polskie morze, ale jeśli mój lekarz prowadzący nie będzie miał nic przeciwko, chyba jednak zdecydujemy się na Portugalię...

 

Pozdrawiam :)

- Bernadetta

Tagi: wakacje
06:51, bernadettap
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi