piątek, 31 lipca 2015

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_3_of_11

Na blogu jest już od dawna bigos z młodej kapusty, więc najwyższa pora także na wegański bigos z młodej kapusty. Do jego przygotowania można użyć zarówno naturalnego, jak i wędzonego tofu. Ja zazwyczaj daję naturalne, gdyż o wiele łatiwej je dostać. Wtedy też daję nieco więcej wędzonej papryki. Jeśli natomiast wykorzystacie tofu wędzone, papryki dosypcie dosłownie szczyptę. 

Bigos jest najlepszy po kilkukrotnym podgrzaniu i ostudzeniu. Pamiętajcie jednak, aby od razu po przestudzeniu włożyć go do lodówki, gdyż dosyć łatwo się psuje.

Wegański bigos z młodej kapusty doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

A mięsożercom przypominam, że na blogu znajduje się też przepis na najlepszy bigos myśliwski.

 

Wegański bigos z młodej kapusty

Składniki:

700 g młodej kapusty

200 g marchewki (najlepiej młodej)

300 g naturalnego tofu

1 pęczek koperku

1 puszka krojonych pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów obranych ze skórki i bardzo drobno pokrojonych

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

2 płaskie łyżeczki wędzonej papryki

3-4 łyżki oleju do smażenia

3 liście laurowe

6-7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę (bez wierzchnich liści) drobno szatkujemy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.

Tofu kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. 

Do kapusty dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchewkę oraz pomidory. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, tj. do chwili aż kapusta i marchewka zmiękną. Dorzucamy podsmażone tofu, koncentrat pomidorowy, drobno posiekany koperek oraz wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Bigos jest najlepszy po kilkukrotnym podsmażeniu i ostudzeniu.

 wegaski_bigos_z_modej_kapusty_2_of_1

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_5_of_1

wegaski_bigos_z_modej_kapusty_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

środa, 29 lipca 2015

ogrki_kanapkowe_z_miodem_3_of_1

Kolejny prosty przepis na przygotowanie pysznych ogórków na zimę. Choć do zapałania miłością do miodu, droga u mnie jeszcze daleka, to muszę przyznać, że ogórki kanapkowe z miodem i papryczką peperoni, należą do moich ulubionych. Są słodko- kwaśno- ostre, idealne na kanapki, ale i same, tak po prostu do pogryzienia. 

Znikają w ekspresowym tempie i co najważniejsze- zawsze się udają. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecam także ogórki po meksykańsku

 

Ogórki kanapkowe z miodem

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

koper

suszona papryczka peperoni

 

Zalewa:

400 ml wody

3/4 szklanki octu 10 %

3/4 szklanki cukru

5 łyżek miodu

1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, solą i octem. Od razu, gdy zacznie wrzeć, ściągamy ją z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 

Do umytych i wyparzonych słoiczków o pojemności 300- 400 ml wkładamy po 2-3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 papryczce, malutkiej gałązce kopru oraz po łyżeczce gorczycy. Pionowo układamy pokrojone ogórki.

Zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy.

Słoiki układamy w wysokim garnku (aby zapobiec ich pęknięciu, na dno garnka kładziemy ściereczkę lub kilka kartek gazety), wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodę do 3/4 ich wysokości. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut od momentu zagotowania. 

Słoiki wyciągamy, dokręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem. Odkładamy do wystudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

ogrki_kanapkowe_z_miodem_5_of_1

ogrki_kanapkowe_z_miodem_1_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 27 lipca 2015

fruzelina_wisniowa_4_of_1

fruzelina_wisniowa_6_of_1

Odkąd przed dwoma laty przygotowałam pierwszy raz frużelinę zagęszczoną mąką ziemniaczaną, zdążyłam już w ten sposób przerobić kilkadziesiąt kilo różnych owoców. Frużelina z czerwonej porzeczki, truskawkowa, jagodowa czy czereśniowa bez cukru goszczą u mnie bardzo często, ale niezaprzeczalnym liderem pod względem pochłanianych ilości jest frużelina wiśniowa. Słodko- kwaśna, przygotowana z bardzo dojrzałych, niemal czarnych wiśni, które dostaję od Teściów.

Idealna do ciast, naleśników, gofrów czy innych deserów, albo po prostu z kromką świeżego chleba, posmarowanego odrobiną masła. 

 

 Frużelina wiśniowa- przepis

Składniki:

1,2 kg dojrzałych wiśni

200 cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie płuczemy, odsączamy na durszlaku. Drylujemy, uważając aby usunąć wszystkie pestki (Nie ma nic gorszego niż niespodzianka w cieście czy naleśnikach. No może z wyjątkiem ukruszonego na tej pestce zęba :P).

Owoce zasypujemy 200 g cukru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, a następnie zagotowujemy na średnim ogniu. Gdy sok zacznie wrzeć, ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej dokładnie mąkę ziemniaczaną.

Wiśnie ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy sok z mąką i zagotowujemy. Gdy frużelina zgęstnieje, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej cukru.

Gorącą frużelinę nakładamy do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki typu weck odstawiamy do wystudzenia, a typu twist dodatkowo dokręcamy i odwracamy do góry dnem. 

fruzelina_wisniowa_8_of_1

 fruzelina_wisniowa_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 24 lipca 2015

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_1

 

ciasto_styropian_z_malinami_3_of_1

Ciasto styropian, zwane także sernikiem bez sera, to tzw. sernik na jogurcie greckim. Można go także przygotować na gęstej śmietanie, ale szczerze powiedziawszy mnie o wiele bardziej smakuje wersja z jogurtem. Ciasto jest bardzo delikatne, masa rozpływa się w ustach, a spód i wierzch przyjemnie i leciutko chrupie. Można je przygotować z przeróżnymi owocami, ale ja najbardziej lubię ciasto styropian z malinami.

Po upieczeniu maliny pachną tak obłędnie, że ciężko się powstrzymać przed rozkrojeniem ciasta od razu. Niech Was jednak nie zawiedzie silna wola, gdyż ciasto musi koniecznie odstać swoje i stężeć. W przeciwnym wypadku będzie się rozpływać i wyglądać nieapetycznie. 

 

Ciasto styropian z malinami

 

Składniki- ciasto (na blaszkę o wymiarach 40x40 cm):

550 g mąki pszennej

250 g masła 82 %

60 g drobnego cukru

6 świeżych żółtek

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

 

Składniki- masa "serowa":

1200 g jogurtu greckiego

200 g drobnego cukru

białka 6 jaj

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie Winiary)

szczypta soli

 

Dodatkowo:

500 g malin

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

 

Przygotowanie- ciasto:

Formę do ciasta o wymiarach 40x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy do ciasta i również wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i podpiekamy spód przez 20 minut, przygotowując jednocześnie masę śmietanową.

Jogurt grecki miksujemy dokładnie z cukrem oraz budyniem w proszku. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do jogurtu i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dokładamy resztę białek i ponownie dobrze łączymy składniki.

Masę przekładamy na podpieczony spód. Umyte i osuszone dokładnie maliny obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozsypujemy równomiernie na jogurcie.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Po 15 minutach ścieramy na dużych oczkach odłożoną uprzednio 1/3 część ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut. W razie potrzeby przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

Piekarnik wyłączamy, uchylamy odrobinę drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez godzinę. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy blachę do lodówki na co najmniej 8 godzin. 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 ciasto_styropian_z_malinami_6_of_1

ciasto_styropian_z_malinami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

czwartek, 23 lipca 2015

ogórki z musztarda na zime

ogórki z musztarda na zime

Sezon ogórkowy powoli się rozkręca. W tym roku zrobiłam już ogórki z musztardą oraz ogórki kanapkowe z miodem. Za kilka dni zabieram się za prygotowanie hurtowych ilości sałatki szwedzkiej, ogórków kiszonych oraz ogórków w zalewie słodko- kwaśnej. Oczywiście zrobię też kilka słoiczków ogórków w curry oraz po meksykańsku. A Wy jakie przetwory z ogórków robicie na zimę ?

Ogórki z musztardą to świetny dodatek do obiadu, gdy brakuje czasu na przygotowanie świeżej sałatki. Są chrupiące i bardzo aromatyczne, lekko ostre, ale nie za bardzo. Świetnie sprawdzą się też na imprezę rodzinną, śniadanie lub kolację czy w ramach lekkiej przekąski.

Może w zalewie nie prezentują się jakoś szczególnie szałowo, ale w smaku niczego im nie brakuje.

Ogórki z musztardą na zimę

Składniki:

1,2 kg ogórków gruntowych

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

gorczyca

liść laurowy

 

Zalewa:

500 ml wody

125 ml octu 10 %

3/4 szklanki cukru

4 łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki musztardy dijon

1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem. Od razu, gdy zacznie wrzeć, ściągamy ją z ognia. Dodajemy obie musztardy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. 

Do umytych i wyparzonych słoiczków o pojemności 300- 400 ml wkładamy po 2-3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po łyżeczce gorczycy. Pionowo układamy ciasno pokrojone ogórki.

Zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy.

Na dnie dużego garnka kładziemy złożoną ścierkę lub kilka kartek gazety. Układamy słoiki, wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodę do 3/4 ich wysokości. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania. 

Słoiki wyciągamy, dokręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem. Odkładamy do wystudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

ogórki z musztarda na zime 

 ogórki z musztarda na zime

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi