sobota, 31 sierpnia 2013

Dziś w ramach cyklu przepis z książką mam dla Was przepis na kurczaka Julii Child. Wykorzystałam same pałki, bo dawno ich na obiad nie mieliśmy. Kurczaka podlałam winem i wodą, bez wywaru drobiowego, gdyż nie planowałam żadnej zupy, a kostek "rosołowych" od dawna w ogóle nie używam. Kurczak wyszedł świetny, soczysty, ale idealnie usmażony. Podałam go z samym trójkolorowym ryżem (i białym winem do popicia :D), gdyż warzyw wyszło tyle, że surówki już byśmy nie wciągnęli.

1 

Piperade z kurczakiem wg Julii Child

Składniki:

80 dag pałek z kurczka

1 cebula szalotka

3/4 szklanki białego wina

1/4 szklanki wody

1 łyżka masła

5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia

1 duża czerwona papryka

1 średnia zielona papryka

2 średnie białe cebule

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz młotkowany z kolendrą

sól

 

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Podsmażamy na rumiano pałki z kurczaka.

Dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, w tym czasie 1-2 razy obracając pałki na drugą stronę.

Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną i posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zioła prowansalskie, wlewamy wino oraz wodę. Dusimy jeszcze przez 5 minut.

Na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy przez 2-3 minuty obrany i drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę.

Dodajemy pokrojone w cienkie paski papryki i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Paprykę z cebulą przekładamy na patelnię z pałkami kurczaka i smażymy razem przez 3 minuty.

Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Koszt przygotowania: około 22,00 złotych.

 

piątek, 30 sierpnia 2013

Uwielbiam lekkie posiłki, przygotowane na parze. A, że kilka dni temu dotarł do mnie nowy parowar, musiałam szybko go wypróbować (i na dniach podzielę się z Wami recenzją). Na pierwszy ogień poszedł łosoś na parze, którego podałam z puree z bobu i mini marchewką. Proste, a jakże smaczne i kolorowe danie. Do tego jest to danie lekkie, a więc idealne dla osób na diecie i nie tylko.

Na blogu znajdziecie również inne dania przygotowane na parze, jak choćby roladki z kurczaka z warzywami na parze, które również polecam :)

1 

Łosoś na parze i puree z bobu

Składniki na 3 porcje:

300 g filetu z łososia

5 cm kawałek pora

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z cytryny

pieprz

 

Na puree z bobu:

60-70 dag bobu

2 ząbki czosnku

łyżeczka oliwy z oliwek

30 ml śmietany roślinnej

sok z cytryny

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

mrożona mini marchewka

 

Bób gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki.

Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Por siekamy w cienkie talarki. Układamy na filecie z łososia. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. 

Na pierwszej półce parowaru układamy mini marchewkę i gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy na nią drugą półkę z filetem z łososia i gotujemy jeszcze 10 minut.

 

Patelnię podgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy przez minutę obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek. Wrzucamy bób i smażymy razem przez 3-4 minuty, podlewając odrobiną wody.

Bób dokładnie miksujemy blenderem. Wlewamy śmietanę roślinną i ponownie miksujemy.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 

Łososia podajemy z puree z bobu i mini marchewką.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 70 minut

Koszt: około 35,00 złotych.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa krem ze świeżych pomidorów należy do moich ulubionych. Idealne do jej przygotowania są mięsiste podłużne pomidory np. lima. Tym razem przedstawiam ją w wersji wegańskiej. Bardzo kremową, aromatyczną, a jednocześnie taką, która nie zawiera zbędnych dodatków- idealną !

Możecie ją podać z makaronem lub ryżem, ale doskonale smakuje bez żadnych dodatków.

1

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

1,5 kg pomidorów lima

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

50 ml śmietany roślinnej

sól

pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek. Przesmażamy na rumiano czosnek z cebulą.

Wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy przez 5-10 minut. Dokładnie miksujemy.

Dodajemy śmietanę roślinną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Koszt: około 6,00 złotych.

środa, 28 sierpnia 2013

Wakacje dobiegły końca, ale grecka kuchnia nadal u mnie króluje. Na kolację zaserwowałam więc sałatkę grecką, znaną również pod nazwą Horiatiki. Jest to tradydyjna sałatka wiejska, do której Grecy z reguły dodają oprócz ogórka, pomidorów, cebuli i fety zieloną (rzadziej czerwoną) paprykę, oliwki, dużo oliwy z oliwek i czasami także kapary. 

Idealnie by było, gdybyśmy do sałatki dodali oliwki z pestkami, ale ja mam w szafce jeszcze chyba z 5 słoiczków drylowanych, więc postanowiłam trochę ten zapas zmniejszyć.

Wszystkie składniki sałatki są ważne, ale najważniejsza chyba prawdziwa feta, a nie powszechnie dostępny u nas ser "typu feta" oraz dobra jakościowo (i wg mnie najlepiej bezwonna) oliwa z oliwek.

1 

Sałatka grecka/ Sałatka Horiatiki

Składniki:

3 średnie pomidory

1,5 ogórka szklarniowego

1 zielona papryka

1 łagodna cebula

20 dag sera feta

oliwki

oliwa z oliwek

oregano

sól

ewentualnie pieprz i kapary 

 

Przygotowanie:

Ogórka obieramy, kroimy na ćwiartki talarków o grubości 3-4 milimetrów.

Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Przecinamy w poprzek na pół, a następnie na ósemki.

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie krążki.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paseczki.

Do ogórka dodajemy pomidory, 3/4 cebuli i oliwki. Wlewamy 7-8 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Sałatkę nakładamy na 2-3 talerze. Układamy plaster sera feta, przybieramy pozostałą cebulą.

Posypujemy roztartym w dłoni oregano.

Do sałatki możecie również dodać łyżkę kaparów. Ja z nich zrezygnowałam, gdyż Mąż za nimi nie przepada. 

Poszczególne składniki możecie również ułożyć warstwami w miseczce i skropić oliwą z oliwek.

1

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt: około 12,00 złotych.

 

wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami nieodparcie kojarzy mi się z moją Babcią... Uwielbiała Je i tą miłością zaraziła również mnie. I choć to fakt, że można je kupić w sklepie, to przygotowanie domowego ciasta drożdżowego naprawdę nie jest trudne, a jego smak jest o niebo lepszy od oferowanych gotowców, więc gdy najdzie mnie na nie ochota, to nawet się nie zastanawiam czy piec czy kupić. Włączam robot i uzbrajam się w odrobinę cierpliwości, aby po kilku godzinach cieszyć się tym niesamowitym smakiem.

I chociaż ciasto ze zdjęcia początkowo rosło mi opornie (chyba robot się obraził, że długo go nie używałam :P), to upiekło się fantastycznie i po godzinie od zrobienia zniknęło go pół blaszki :)

1 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

50 dag mąki pszennej (typ 450 lub 500)

300 ml mleka 2 %

8 dag masła

1 opakowanie suszonych drożdży

16 gram cukru waniliowego

10 dag cukru

70-80 dag śliwek

cukier puder

cynamon

tłuszcz i krupczatka do formy

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Wlewamy zimne mleko i gdy składniki ostygną do temperatury 37 stopni, wlewamy do mąki.

Wyrabiamy ciasto przez około 5-7 minut na średnich obrotach robota. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Formę o wymiarach 23 na 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze chwilę rękoma, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykładamy nim formę do pieczenia.

Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy, przecinamy na pół i usuwamy pestki.

Połówki owoców wciskamy delikatnie w ciasto, nakładając je delikatnie na siebie i pozostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym ze świeżo startym cynamonem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 45 minut + czas pieczenia i wyrastania

Koszt przygotowania: około 10,00 złotych.

05:59, bernadettap , desery
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi