sobota, 29 września 2012

Czasem nawet w środku tygodnia mam ochotę na niestandardowe śniadanie, a niekiedy przygotowuję je, gdy chcę, aby Mała się dobrze najadła. Wiem bowiem, że gdy coś Jej się spodoba na pierwszy rzut oka, to zje duuużą porcję. A z namówieniem Jej na ten omlet nie miałam żadnych problemów i zjadła go chyba więcej ode mnie.

 

Do jego przyrządzenia potrzebne są:

2 duże jajka

duża garść rukoli

4 pomidorki truskawkowe

plaster łososia wędzonego

plaster sera żółtego

łyżeczka masła

ewentualnie szczypta soli i pieprzu

 

Jajka dokładnie ubijamy- jeśli omlet przygotowujemy dla większych dzieci lub dorosłych, możemy dodać odrobinę soli i pieprzu. Rukolę płuczemy, dodajemy 4-5 łyżek masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Jajka ponownie ubijamy i wąskim strumieniem wlewamy zmiksowaną rukolę.

Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką na 1,5 minuty. Posypujemy drobno posiekanym łososiem. Z pokrojonych w cienkie plastry pomidorków robimy usta, a kilka plastrów układamy wokół obręczy omletu. Przykrywamy pokrywką jeszcze na 30 sekund.

Przed podaniem dorabiamy omletowi oczy i nos z żółtego sera.

745 

Smacznego :)

piątek, 28 września 2012

Nieraz bardzo żałuję, że te leniwe śniadania zdarzają sie tylko 2 razy w tygodniu- w sobotę i niedzielę, kiedy oboje mamy wolne i możemy nieco dłużej posiedzieć w domu. W ostatni weekend śniadanie przygotowaliśmy we dwójkę- ja zrobiłam ciasto naleśnikowe, ubiłam śmietanę i przyszykowałam owoce, a Krzysiek smażył naleśniki. I co tu dużo mówić- to były najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam. A Mała chyba podzieliła moją opinię, bo nie mogliśmy Jej odciągnąć od stołu :)

 

Do przygotowania tych naleśników potrzebne są:

1 szklanka mleka 2 %

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

olej rzepakowy

szczypta soli

cukier

150 ml śmietany 30 %

1 duża dojrzała nektarynka

2 figi

1 pomarańcza

2 kiwi

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Mąkę miksujemy dokładnie z mlekiem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier do smaku. Wkładamy do lodówki.

Na rozgrzanej patelni smażymy z obu strona na rumiano niewielkie naleśniki.

Nektarynkę i kiwi obieramy, pomarańcze filetujemy. Kroimy owoce na nieduże talarki.

Przestudzone, ale jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy bitą śmietaną i przybieramy owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 612

Smacznego :)

 

 

czwartek, 27 września 2012

Chyba już wiecie, że bardzo często przygotowuję sałatki. Zawsze staram się, aby wyglądały jak najbardziej apetycznie, a czasem służą mi one do rozbawienia rodziny. Tak również było wczoraj, gdy przyrządziłam "żywą sałatkę" z ryżowymi stworkami- mina Męża i uśmiech Córki- bezcenne :)

 

Do przyrządzenia tej sałatki potrzebne są:

7-8 dag rukoli

15 dag pomidorków truskawkowych

1/2 woreczka ugotowanego ryżu basmati

10 dag wędzonego łososia w plastrach

2 plastry żółtego sera

łyżeczka "kawioru" z wodorostów

1/2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów

4-5 łyżek bazyliowej oliwy z oliwek

ewentualnie sól i pieprz

 

Opłukaną i osuszoną rukolę rozkładamy w szerokim półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w cienkie paski i lekko zwiniętego łososia. Z ryżu formujemy około 14-15 kuleczek, którym dorabiamy oczy z kawioru, a usta z płatków suszonych pomidorów. Sałatkę dekorujemy ryżowymi ludzikami i serduszkami wyciętymi z sera żółtego. Możemy ją doprawić odrobiną soli i pieprzu.

738

Smacznego :)

 

wtorek, 25 września 2012

Mój Mąż nie przepada za owocami morza. Dlatego też przyrządzam je z reguły wtedy, gdy nie ma Go w domu. Ponieważ uwielbiam krewetki, to one najczęściej goszczą na moim stole. Jakiś czas temu jadłam je w kokosowej panierce. Pomyślałam, że tak przygotowane będą się idealnie nadawały do sałatki. Aby dodać im pikanterii, dorzuciłam nieco chili- oj, było pysznie :)

 

Do przyrządzenia tej sałatki potrzebne są:

5 dag rukoli

5 dag mixu sałat z buraczkiem

10 dag pomidorków koktajlowych lub cherry

10 dag melona

10-12 ugotowanych krewetek (o rozmiarze 31/40)

1 białko jaja

4 łyżki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki chili

4 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki octu winnego

1/2 łyżki miodu

sól

pieprz kolorowy

opcjonalnie listki mięty do dekoracji

 

Do białka jaja dodajemy chili i lekko ubijamy. Panierujemy krewetki w białku, a następnie wiórkach kokosowych. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5 minut (aż ładnie się przyrumienią).

Do rukoli dodajemy mix sałat oraz pokrojone na pół pomidorki.

Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy.

Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w cienkie paseczki. Przybieramy sałatkę. Posypujemy odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Na wierzchu ukladamy krewetki. Możemy przybrać listkami świeżej mięty.

519 

Smacznego :)

poniedziałek, 24 września 2012

W sezonie śliwkowym, z jednym z moich ulubionych owoców przygotowuję nie tylko knedle, ale też powidła, dżemy, ciasta i oczywiście muffinki :) Te lekko odchudzone z płatkami owsianymi są bardzo puszyste, ale też wilgotne i niezbyt słodkie. Oczywiście nutellę można w nich pominąć, ale z moich obserwacji wynika, że muffinki z jej dodatkiem o wiele ładniej rosną.

 

Do przygotowania 12 sztuk potrzebujemy:

1 szklanka mąki pszennej

1,5 szklanki płaktów owsianych

0,5 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

2 łyżki nutelli

4/5 szklanki mleka

12 dag dobrej margaryny lub masła

śliwki węgierki

żółte śliwki

 

Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i płatki owsiane i dokładnie łączymy składniki.

Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy jajka, mleko i nutellę i razem miksujemy.

Płynne składniki wlewamy do sypkich i niezbyt dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki ułożonych w blaszce. Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy je w półksiężyce. Wkładamy do ciasta na przemian kawałek śliwki węgierki i żółtej.

Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

m. ze śliwką

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi