wtorek, 30 września 2014

Widzieliście kiedyś buraczane pampuchy ? A kluski na parze w formie "roladek" ? Ja nie, więc postanowiłam w końcu takie zrobić. Jak wiecie, czasem gotuję dania tradycyjne- mniej lub bardziej stuningowane, ale zazwyczaj lubię nieźle w garach namieszać.

I tak było w ostatni weekend, gdy w końcu postanowiłam zrealizować swój szatański pomysł. Początkowo zaczyn drożdżowy jakoś kiepsko ze mną współpracował i w ogóle nie chciał rosnąć. Intuicja jednak dobrze mi podpowiedziała i okazało się, że pół godziny po zagnieceniu wszystkich składników ciasto pięknie wyrosło.

Moje dwa Łasuchy były wniebowzięte, a Julcia dodatkowo stwierdziła, że teraz to już uwielbia buraczki. Nawet nie wiecie, jaka to radość widzieć 3-letnie dziecko, z uśmiechem na ustach pałaszujące danie z buraczkami.

Buraczane kluski na parze zrobiły taką furorę, że dostałam na nie zamówienie już na najbliższy weekend, więc znowu zakasam rękawy i przygotuję je na obiad :)

buraczkowe_pampuchy82

 

poniedziałek, 29 września 2014

Dziś mam dla Was propozycję na lekką przekąskę z pieczonym buraczkiem, serkiem, orzechami i pieczonymi buraczkami. Rolada jest banalnie prosta w przygotowaniu, choć nieco czasochłonna, zwłaszcza jeśli nie mamy wcześniej upieczonych buraczków. Możecie ich jednak od razu upiec więcej, gdyż już jutro znajdziecie na blogu kolejny przepis na ich wykorzystanie. I to przepis niebagatelny.

Rolada z cukinii i pieczonego buraczka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Wtedy też najłatwiej się kroi.  

roladki_z_cukinii_i_pieczonego_buraczka9

 

 

niedziela, 28 września 2014

W końcu udało mi się "dorwać" trochę kurek. W tym roku w moich stałych miejscach jest o nie dosyć trudno, więc rzadko goszczą na moim stole. Nie mam niestety przekonania do kurek dostępnych w marketach. Niestety, a w zasadzie na szczęście, bo zapewne już nie raz przekonaliście się, że są one wysuszone i bez smaku.

Takich kurek zdecydowanie nie chcemy ! Cały rok tęsknimy za aromatycznymi i jędrnymi grzybkami, które nie wymagają prawie żadnej obróbki, gdyż bronią się same. 

Idealne są zwłaszcza w duecie z jajkami- jajecznica czy omlet z kurkami to dwa klasyki, które bardzo łatwo przygotować, ale i... zepsuć. Zbyt długie "maltretowanie" grzybów może bowiem zniweczyć nasze starania. Aby tego uniknąć, przedstawiam Wam mój przepis na prosty i szybki omlet.

omlet_z_kurkami5

czwartek, 25 września 2014

W ubiegły weekend dostałam za zadanie przygotować pyszny deser na rodzinną imprezę, a że ostatnio jestem strasznie zmęczona, postawiłam na coś szybkiego, słodkiego i pysznego.

Od razu przyszła mi do głowy Pavlova z karmelizowanymi śliwkami z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Z dużą ilością kremu :) Deser okazał się strzałem w 10. Słodka beza z kremem oraz karmelizowanymi śliwkami idealnie się ze sobą komponują. Koniecznie jednak wybierajcie śliwki twarde i kwaskowate, a nie miękkie i słodkie.

pavlova_z_karmelizowanymi_liwkami1 

środa, 24 września 2014

Odkąd pamiętam, uwielbiam marynowane grzyby. Podgrzybki, prawdziwki czy kurki są idealnie nie tylko do sałatek czy tatara, ale doskonale smakują same. Wg niektórych są one "obślizgłe", ale dla mnie to ich niesamowity urok. Dziś przedstawiam Wam przepis na podgrzybki marynowane w mojej ulubionej wersji, a więc słodko- kwaśne z cebulką i marchewką.

A nóżki grzybów możecie ususzyć i przygotować z nich proszek grzybowy.

podgrzybki_marynowane1 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi