niedziela, 13 maja 2012

Niedawno w jednym z konkursów kulinarnych, udało mi się wygrać zestaw ślicznych misek z miarkami oraz książkę: "Zaskakująca kasza i ryż" Marioli Białołęckiej. Zainspirowana przepisem, jaki w niej znalazłam, postanowiłam przygotować swoją wersję gryczanych trufli z tofu.

Te małe czekoladowe kuleczki wyszły pyszne i z powodzeniem możecie je zaserwować także najmłodszym.

1 

Gryczane trufle z tofu

 

 

Składniki:

½ szklanki kaszy gryczanej

7-8 dag naturalnego tofu

10 ciasteczek holenderskich

10 dag czekolady gorzkiej

10 łyżek likieru grenadine

85 ml śmietany 30 %

3 dag masła

2 łyżki drobnego cukru (ale nie pudru)

Czekoladowa posypka do ciast

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu.

Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miksujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej.

Masło rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści.

Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wkładamy na całą noc do lodówki.

Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w czekoladowej posypce do ciast.

Przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

Od dawna przymierzałam się do rozpoczęcia pisania samodzielnego blogu kulinarnego i w tym celu gromadziłam swoje zdjęcia i przepisy. Brakowało mi jednak takiego, którym z czystym sumieniem mogłabym rozpocząć to moje blogowanie. I w końcu taki powstał.

Jaglana tarta z zielonymi szparagami to sycąca potrawa, nafaszerowana zdrowymi składnikami, którą z powodzeniem możecie podać na obiad lub kolację.

 1

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

 

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 duże marchewki

1/2 szklanki śmietany 36 %

1/2 średnia cebula

2 łyżki masła lub margaryny

3 jajka

2 czerwone pomidorki cherry

2 żółte pomidorki cherry

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka cukru 

3 łyżki sera gruyere

2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżka mąki pszennej

 

Przygotowanie: 

Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw.

Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną.

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy.

Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny.

Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.

Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.

Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną.

Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Na pomysł przygotowania tej tarty wpadłam, przeglądając książkę "Zaskakująca kasza i ryż", jednak poza spodem z plastrów marchewki niewiele ma ona wspólnego z oryginalnym przepisem.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

1 ... 261 , 262
 
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi