poniedziałek, 09 maja 2016

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_7_of_1

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_4_of_1

Uwielbiam budyń z tapioki, tak samo jak czekoladowy pudding z chia czy też waniliowy pudding z chia. Pomyślałam więc sobie, że spróbuję jak oba te ziarenka będą smakować w jednym śniadanio-deserze i przygotowałam pudding z tapioki i chia z mango na domowym mleku kokosowym. I się nie zawiodłam, gdyż ten pudding też jest świetny i na stałe zagości w naszym menu. Dzieciakom również bardzo smakował i już obmyślamy kolejne wersje smakowe. 

Nam bardziej ten pudding smakował na ciepło, ale możecie go też spokojnie zaserwować na zimno. Pamiętajcie jednak, aby miał dosyć płynną konsystencję, gdyż po ostudzeniu mocno gęstnieje. 

 

Pudding z tapioki i chia z mango

Składniki:

500 ml domowego mleka kokosowego

1/5 szklanki drobnej tapioki

3 łyżki nasion chia

duże dojrzałe mango

cukier/ksylitol/syrop z agawy do smaku

 

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy tapiokę, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, kilka razy w tym czasie mieszając. Dodajemy chia i co chwilę mieszając, gotujemy aż tapioka zrobi się miękka. W razie potrzeby dolewamy nieco mleka lub wody. Dosładzamy do smaku cukrem, ksylitolem lub syropem z agawy.

Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Kroimy w kostkę.

Do miseczek nakładamy po 3-4 łyżki puddingu (powiniem być dosyć płynny), 2-3 łyżki mango, następnie jeszcze po 2 takie warstwy. 

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Mleko kokosowe możecie zastąpić innym mlekiem roślinnym lub mlekiem krowim.

 pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_12_of_1

pudding_z_tapioki_z_mango_i_chia_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 07 maja 2016

pasta_z_soczewicy_z_suszonymi_pomidorami_2_of_1

pasta_z_soczewicy_z_suszonymi_pomidorami_5_of_1

Dawno nie miałam dla Was przepisu na śniadaniową pastę, a tych u mnie nie brakuje, więc spieszę z recepturą pasty z soczewicy z suszonymi pomidorami, którą robię dosyć często. Zazwyczaj po prostu przygotowując inne dania z soczewicą, gotuję jej zbyt dużo, a że nie lubię marnować jedzenia, to najczęściej przygotowuję właśnie taką pastę do chleba. 

Na dobrą sprawę do jej przygotowania wystarczy soczewica, trochę cebuli i czosnku oraz olej i przyprawy, ale ja bardzo ją lubię właśnie z suszonymi pomidorami. I taką Wam polecam. 

Do gotowej pasty możecie też dodać trochę drobno posiekanego szczypiorku, który fajnie podkręca jej smak.

 

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy

6 połówek suszonych pomidorów

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów.

Do pojemnika blendera wrzucamy obrany czosnek, suszone pomidory, ugotowaną soczewicę oraz podsmażoną i ostudzoną soczewicę. Dokładnie miksujemy przez mniej więcej 2 minuty. 

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Do pasty możemy także przed zmiksowaniem dodać kilka listków świeżej bazylii.

Pastę używamy do smarowania pieczywa, wafli ryżowych, albo serwujemy z krakersami czy świeżymi warzywami, choć sama również świetnie smakuje.

 pasta_z_soczewicy_z_suszonymi_pomidorami_4_of_1

pasta_z_soczewicy_z_suszonymi_pomidorami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

10:01, bernadettap , śniadanie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 maja 2016

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_11_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_1_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_10_of_1

Odkąd ograniczyłam spożycie mięsa, przerzuciłam się na ciecierzycę. Pochłaniam jej ogromne ilości i kombinuję z nowymi smakami. Niedawno przygotowałam fantastyczną sałatkę z ciecierzycą i suszonymi pomidorami, która tak mi posmakowała, że robiłam ją 3 dni z rzędu, a naprawdę rzadko zdarza mi się jeść to samo kilka razy pod rząd.

Sałatka jest bardzo pożywna i można ją spokojnie zaserwować na kolację lub obiad. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla lub na piknik. Z powodzeniem możecie ją również zabrać do pracy. Pamiętajcie tylko, aby sosem polać ją przed samym podaniem.

 

 Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki:

50 g roszponki

50 g miksu sałat

100 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki

100 g świeżego ogórka

8-10 połówek suszonych pomidorów

15-20 zielonych oliwek

5 pomidorów koktajlowych

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki wody

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

syrop z mniszka lekarskiego do smaku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy wodę, musztardę, ocet winny i łyżkę syropu z mniszka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej syropu z mniszka. 

Roszponkę i miks sałat płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie talarki.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki.

Na talerzu rozsypujemy sałatę, na niej ogórka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę. Polewamy sosem winegret, posypujemy oliwkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_4_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_7_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

alma
 

Wpis dodaję do akcji:

GRILL PIKNIK Menu

 www.alma24.pl

 

czwartek, 05 maja 2016

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_5_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_6_of_1

Na blogu jest już przepis na koktajl jabłkowo- szpinakowy, a dziś równie smaczny koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem. Jest dosyć gęsty, ale bardzo pożywny i smaczny. Najlepszy jest po upływie około 15 minut od przygotowania, gdy smak młodego jęczmienia zostaje zneutralizowany. 

Najczęściej robię go na drugie śniadanie lub po treningu. Wtedy od razu po powrocie do domu miksuję składniki, lecę pod prysznic i dopiero zabieram się za picie koktajlu. 

 

 

Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

500- 600 ml wody niegazowanej

2 duże soczyste jabłka

100 g młodych listków szpinaku

1 banan

2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego

1 łyżka młodego jęczmienia

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy na mniejsze (tj. ok. 1,5-2 cm) kawałki. Szpinak płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.

Do pojemnika blendera wrzucamy jabłko, szpinak oraz obranego ze skórki banana.Wlewamy połowę wody, miksujemy dokładnie. Dodajemy resztę wody, syrop z mniszka lekarskiego i młody jęczmień i jeszcze chwilę miksujemy. 

Podajemy po upływie około 15 minut od przygotowania, dzięki czemu "trawiasty" smak młodego jęczmienia zostanie zneutralizowany. 

 koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_4_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_9_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 30 kwietnia 2016

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_14_of_1

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_16_of_1

Panie i Panowie, przed Wami fantastyczna zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami, chrupkami z ciecierzycy i chipsami z parmezanu. Gdyby nie parmezanowe chipsy, byłaby wegańska, a tak jest wegetariańska, ale oczywiście z tego jednego składnika możecie zrezygnować, jeśli nie jecie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może Wam się wydawać, że jest z nią sporo pracy, ale tak naprawdę nie jest. To bardzo prosta zupa, która odwdzięczy się feerią smaków i kremową, gęstą konsystencją.

Bakłażan, seler korzeniowy, młody czosnek, papryka, pomidory z puszki oraz świeże jabłko. A do tego chrupki z cieciorki i chips z parmezanu. Muszę przyznać, że jestem z siebie bardzo zadowolona, bo tzw. "czyszczenie lodówki" tym razem wyszło fantastycznie. 

 

 Zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami i jabłkiem

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego

600 g pomidorów z puszki

300 g bakłażana

200 g słodkiego soczystego jabłka

100 g obranego selera

1 żółta papryka

1/2 czerwonej papryki

3-4 nieduże ząbki młodego czosnku

1 łyżka słodkiej suszonej papryki

1/2 łyżeczki chili

sól

natka pietruszki

 

Chrupki z ciecierzycy:

250 g ugotowanej ciecierzycy lub cieciorki z puszki

2-3 łyżki oleju

szczypta soli

łyżeczka słodkiej papryki

 

Parmezanowe chipsy:

50 g startego na drobnych oczkach parmezanu

 

Przygotowanie:

Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nakładamy po łyżce sera, formując okręgi. Pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do przestudzenia. Gdy chipsy stwardnieją, ściągamy je z papieru przy pomocy płaskiej łopatki.

Ciecierzycę polewamy olejem, posypujemy papryką i dokładnie mieszamy. Rozsypujemy na papierze. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach, kilka razy w tym czasie mieszając.

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry. Posypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. 

Czosnek obieramy. Seler kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Paprykę myjemy.

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy bakłażana, seler, czosnek oraz czerwoną i żółtą paprykę. Oprószamy odrobiną soli. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obie papryki od razu wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. 

Pieczone warzywa przekładamy do garnka. Wlewamy wywar warzywny. Gotujemy przez 5-10 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.

Dodajemy pomidory z puszki, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę ściągamy z ognia, dokładnie miksujemy.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do gorącej zupy. Po 3-4 minutach ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryką.

Zupę nalewamy na talerze. Posypujemy chrupkami z ciecierzycy i natką pietruszki. Przybieramy chipsami z parmezanu.

zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_15_of_1 zupa_pomidorowa_z_pieczonymi_warzywami_i_jablkiem_19_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

09:00, bernadettap , zupy
Link Komentarze (1) »
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi