obiad

piątek, 29 kwietnia 2016

zapiekana_zupa_pomidorowa_6_of_1

zapiekana_zupa_pomidorowa_9_of_1

Dogodzić dwójce Dzieci, mężowi i sobie wcale nie jest łatwo. Wszyscy kochamy makaron i pomidory we wszelkiej postaci. Ja z Dziewczynkami możemy jeść pomidorową na milion sposobów i to najchętniej kilka razy w miesiącu. Krzysiek jednak jest anty zupowcem, często kręci nosem i nawet nie chce zupy spróbować, bo podobno "się nie najada". Nic to jednak, bo Julcia która pomidorową uwielbia, potrafi nagle sobie ubzdurać, że jej nie zje, bo jest z makaronem, a Ona chciała z ryżem (to co, że 5 minut wcześniej chciała makaron). 

Kiedy jednak serwuję zapiekaną zupę pomidorową, moje Skarby siadają i zajadają ją ze smakiem, nigdy nie mówią, że chcieli coś innego. Zawsze jest im jej mało. Odnoszę wtedy wrażenie, że nie jest nas czworo, ale znacznie więcej, bo 50 dag makaronu i 2 litry zupy znika w niewyjaśnionych okolicznościach. W naszych żołądkach ;) 

I dlatego uwielbiam tę zapiekaną zupę pomidorową, bo niewielkim wysiłkiem i kosztem, jestem w stanie dogodzić całej naszej Rodzince. 

Jak możecie pomyśleć, patrząc na zdjęcia, to nie jest zapiekanka z makaronem, a właśnie zapiekana zupa. Po upieczeniu pod warstwą sera i makaronu z warzywamy zostaje sporo płynnej zupy, która cudownie uzupełnia to danie.

A Wy jadacie zapiekaną zupę pomidorową czy tylko tradycyjną ?

 

 Zapiekana zupa pomidorowa

 

Składniki:

500 g makaronu spaghetti lub bavette

100 g żółtego sera

100 g mozzarelli

1,25 litra wywaru warzywnego

1 butelka passaty pomidorowej (700-750 ml)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

opcjonalnie 1 chili

1 łyżka słodkiej papryki

sól

pieprz

olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy ziatenka i siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Lekko szklimy cebulę. Dorzucamy czosnek, papryczkę chili, suszoną słodką paprykę oraz czerwoną i żółtą świeżą paprykę. Co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i wywar warzywny. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron (najlepiej uprzednio pokrojony na krótsze kawałki) przekładamy do naczynek do zapiekania. Zalewamy zupą pomidorową. Posypujemy startym żółtym serem i mozzarellą. 

Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Oczywiście taką zapiekaną zupę pomidorową możecie przygotować także z mięsem (piersią z indyka lub kurczaka) albo ostrą kiełbasą (np. chorizo). My jednak ostro ograniczyliśmy mięso, stąd serwują ją w wersji wegetariańskiej.

 
zapiekana_zupa_pomidorowa_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta  

 

piątek, 08 kwietnia 2016

pulled_pork_2_of_1

pulled_pork_5_of_1

Pulled pork robię dosyć często. Tak się jakoś składało, że nie było kiedy zrobić zdjęcia, a jak już jakieś pstryknęłam, nie nadawało się do publikacji. Te też nie są idealne, ale ciężko wyczesanej wieprzowinie zrobić fajną fotkę. 

Pulled pork serwuję na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Często używam go też do przygotowania burgerów czy tortilli z dużą ilością warzyw. Rwaną wieprzowinę (ale też i wołowinę) częściej przygotowuję w wolnowarze, ale jeśli nie macie tego urządzenia, wykorzystajcie piekarnik.

 

 Pulled pork. Rwana/ wyczesana wieprzowina

Składniki:

1 kg łopatki (niezbyt chudej)

1,5 litra wody

2 łyżki soli

3 czubate łyżki brązowego cukru

3 ząbki polskiego czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

szczypta czarnego pieprzu mielonego

 

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą. Studzimy, wkładamy łopatkę, aby mięso było całkowicie przykryte solanką. Odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin.

W miseczce mieszamy cukier, obie papryki, pieprz i kmin rzymski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy z przyprawami.

Mieszanką nacieramy odsączone z solanki mięso. Wkładamy do wolnowaru i gotujemy na pierwszej prędkości przez około 8-9 godzin. 

Pulled pork możemy także upiec w piekarniku. Wystarczy włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i piec w 90 stopniach przez 6-7 godzin, a następnie w 130 stopniach jeszcze przez godzinę. Większe kawałki mięsa należy piec odpowiednio dłużej.

Gdy mięso jest już dobrze upieczone, dzielimy je na włókna przy pomocy dwóch widelców. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami, surówką, czy też używamy do przygotowania burgerów, tortilli lub kanapek.

 pulled_pork_1_of_1

pulled_pork_13_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

środa, 24 lutego 2016

spaghetti_z_pomiorami_i_cukinia_6_of_1

spaghetti_z_pomiorami_i_cukinia_5_of_1

Gdy nie mam czasu na gotowanie obiadu, najczęściej przyrządzam makaron. Ostatnio na wymyślenie i ugotowanie obiadu miałam niespełna 20 minut i siłą rzeczy padło na spaghetti. Tym razem bardzo proste z pomidorami z puszki i cukinią. Z dodatkiem sera mascarpone, którego termin ważności niebezpiecznie zbliżał się do końca. Przy okazji zrobiłam też dwa rodzaje ciastek z mascarpone i muszę przyznać, że oba wyszły niesamowicie smaczne. Jedne z czekoladą i orzechami, a drugie przekładane marmoladą w świątecznym klimacie. 

Proste spagheti z pomidorami i cukinią nie oznacza, że to danie proste w smaku. Istota dobrego makaronu zazwyczaj sprowadza się do prostych dodatków, a tak jest w tym przypadku. 

 

Spaghetti z pomidorami i cukinią

Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów

200 g cienkiej cukinii

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku

100 g mascarpone

zioła prowansalskie

makaron spaghetti

świeża bazylia

parmezan

olej rzepakowy lub kokosowy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W tym samym czasie cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. 

Na patelni rozgrzewamy 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego lub 2-3 łyżki rzepakowego. Lekko szklimy cebulę. Dorzucamy czosnek, a po 30-40 sekundach pomidory z puszki. 

Cukinię myjemy, kroimy na drobne kawałki (Ja przekroiłam ją wzdłuż na pół, każdą połówkę na 4 słupki i następnie w talarki). Dodajemy do pomidorów. Mieszamy dokładnie. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy przez 2-3 minuty. 

Dodajemy ser mascarpone oraz łyżkę roztartych w dłoni ziół prowansalskich, łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Makaron odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy. Spaghetti nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i przybieramy świeżą bazylią.

spaghetti_z_pomiorami_i_cukinia_4_of_1 
spaghetti_z_pomiorami_i_cukinia_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

środa, 17 lutego 2016

gulasz_z_szynki_z_biala_kapusta_i_cukinia_8_of_1

gulasz_z_szynki_z_biala_kapusta_i_cukinia_5_of_1

Dziś mam dla Was kolejny przepis na danie jednogarnkowe, pozostające w zgodzie z zasadami detoksu cukrowego. Gulasz z szynki z białą kapustą i cukinią jest banalnie prosty do przygotowania, szybki, rozgrzewający i bardzo smaczny. Po krótkim podsmażeniu mięsa oraz cebuli wystarczy warstwowo dorzucić resztę warzyw, zalać płynem i udusić. Danie jest dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Ja jadłam gulasz sam- wszak detoks cukrowy to rezygnacja nie tylko z substancji słodzących, ale i produktów zawierających gluten itd. A, że mięso i niemal wszystkie warzywa można jeść praktycznie bez ograniczeń, to takie danie idealnie się wpisywało w zasady, Jeśli chcecie, możecie gulasz podać z ryżem, kaszą jaglaną, ziemniakami czy pieczywem, ale naprawdę polecam spróbować sam.

 

Gulasz z szynki z białą kapustą i cukinią

 

Składniki:

400 g surowej szynki

450 g białej kapusty

300 g cukinii

200 g cebuli

150 g czerwonej papryki

150 g żółtej papryki

200 ml domowej passaty pomidorowej

150 ml wody

łyżka bezzapachowego oleju kokosowego lub masła klarowanego

3-4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

chili

sól

pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso z szynki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę. 

Kapustę szatkujemy w większe kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe skórki. Kroimy w kostkę wraz z opłukaną cukinią. Cebulę obieramy, drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane. Wrzucamy mięso i co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu do lekkiego przyrumienia. 

Dodajemy cebulę, a po mniej więcej 2 minutach ziele angielskie i liście laurowe, a następnie kolejno: kapustę, cukinię i obie papryki. Całość zalewamy wodą zmieszaną z passatą pomidorową. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Sprawdzamy czy warzywa i mięso są odpowiednio miękkie i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas gotowania. 

Doprawiamy do smaku kminem rzymskim, chili, solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.

 gulasz_z_szynki_z_biala_kapusta_i_cukinia_2_of_1

gulasz_z_szynki_z_biala_kapusta_i_cukinia_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 13 lutego 2016

makaron_z_pesto_z_pieczonych_burakow_13_of_1

makaron_z_pesto_z_pieczonych_burakow_12_of_1

Obok pieczonego kalafiora, buraczki czerwone z piekarnika to chyba moje ulubione warzywa poddawane obróbce termicznej. Uwielbiam je z niesamocie mocny smak i aromat, który uwydatnia się po ich upieczeniu. I za tę słodycz. Zazwyczaj jem je później na zimno, robię np. chłodnik z pieczonych buraków czy przekąskę z buraczkami i serem, ale czasem przygotowuję też makaron z pesto z pieczonych buraków. 

Pesto robię zazwyczaj więcej i zjadam później na kanapkach albo samo :) Już odrobina pesto sprawia, że cały makaron pięknie się zabarwia i całkowicie zmienia swoje oblicze. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego makaronu, polecam Wam ten sposób, gdyż buraczki w tej formie są gwarancją niecodziennego posiłki.

 

Makaron z pesto z pieczonych buraków

 

Składniki:

350-400 g pieczonych buraków (wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 50-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy i obieramy)

50-70 g orzechów nerkowca

50 g parmezanu +parmezan do posypania makaronu

50 ml oliwy z oliwek lub bezzapachowego oleju

2 ząbki polskiego czosnku

natka pietruszki

ulubiony makaron

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ostudzone i obrane buraki kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na drobnych oczkach 50 g parmezanu oraz orzechy nerkowca. Wlewamy połowę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką masę. 

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby wlewamy pozostałą oliwę.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i do gorącej pasty od razu dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem w płatkach oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Pesto z pieczonych buraków jest słodkawe, więc koniecznie trzeba je podkręcić polskim czosnkiem oraz duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Jeśli makaron będą jeść także dzieci, polecam pieprzu dać odrobinę mniej.

makaron_z_pesto_z_pieczonych_burakow_8_of_1

makaron_z_pesto_z_pieczonych_burakow_4_of_1 makaron_z_pesto_z_pieczonych_burakow_2_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi