kolacja

poniedziałek, 18 maja 2015

szparagi zapiekane z jajkiem

Zapraszam serdecznie na szparagi zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami. Świetne na kolację lub lunch. Można zjeść same lub podać z gorącą bagietką.

Do przygotowania tego dania nadają się zarówno białe, jak i zielone szparagi. Oczywiście danie można przygotować także w jednej dużej formie, ale bardziej praktycznie jest przyrządzić je w małych naczyniach. 

Polecam Wam także sałatkę ze szparagami i jajkiem w koszulce

 

Szparagi zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki na 3 porcje:

500 g szparagów białych lub zielonych

10 połówek suszonych pomidorów w zalewie

80 g szynki serrano

3 jajka

3 łyżki tartego parmezanu

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy poniżej główki, zielone tylko myjemy. Odcinamy 0,5 cm końcówki. Każdego szparaga kroimy na 4-5 równych części. 

Wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę na 1,5- 2 minuty. Odcedzamy na durszlaku.

Szynkę serrano kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkim ogniu na suchej patelni przez mniej więcej 1,5 minuty. 

Pomidory siekamy w kostkę lub cienkie paski. 

Szparagi mieszamy z szynką i pomidorami. Rozkładamy równomiernie w trzech naczyniach żaroodpornych. Posypujemy startym parmezanem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Do każdego naczynka wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy około 12 minut,  tj. do chwili aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 szparagi zapiekane z jajkiem

szparagi zapiekane z jajkiem

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

poniedziałek, 12 stycznia 2015

bigos_litewski10

Bigos litewski to chyba jedyny, oprócz bigosu z młodej kapusty, który smakuje mi, mimo iż nie ma w nim grama kiszonej kapusty. Są za to kwaśne jabłka, które doskonale przełamują jego smak oraz kilka rodzajów mięsa. U mnie obowiązkowo także suszone grzyby i czerwone wytrawne lub półwytrawne wino. 

Polecam Wam również mój przepis na najlepszy bigos myśliwski, który cieszy się (nie tylko w mojej Rodzinie, ale wśród wielu czytelników bloga) niesłabnącym powodzeniem.

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bardzo lubię bigos z grzybami i nie znam nikogo, kto w takiej wersji by mu się oparł. W zasadzie to zimą bigos musi zawierać suszone grzyby, a nie pieczarki, jak niektórym czasem przychodzi do głowy :P Ponadto dobrze jeśli do bigosu dodamy kilka różnych mięs, ale oczywiście w rozsądnej ilości. Nie znoszę takiego, w którym połowę składników stanowi mięso. Gdzie podstawowy składnik bigosu, a więc kiszona i/lub biała kapusta ? 

Proporcje, które podaję poniżej są zbilansowane i myślę, że nikt nie będzie narzekał ani na niedobór, ani na nadmiar mięsa. Oczywiście bigos najlepszy jest po kilkukrotnym odgrzaniu :)

A jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na bigos z dziczyzną, polecam mój bigos myśliwski

1

Bigos z grzybami

 

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

1 kg białej kapusty

25 dag wołowiny (np. gulaszowej)

25 dag wędzonego boczku

25 dag kiełbasy jałowcowej

20 dag cebuli

10 dag suszonych śliwek

10 dag suszonych grzybów (prawdziwków i podgrzybków)

20 dag koncentratu pomidorowego

200 ml półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina

250 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną lekko odciskamy (kwaśną wodą zostawiamy, gdyż może się przydać), zalewamy letnią wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Białą kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec nieco soli, odcedzamy.

Grzyby płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody. Odstawiamy na 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kroimy w cienkie paski.

Boczek i wołowinę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę jałowcową przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie talarki.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę.

Na dużej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego większość tłuszczu, dodajemy wołowinę. Ciągle mieszamy, a gdy wołowina lekko się przyrumieni, dorzucamy cebulę oraz kiełbasę jałowcową. Smażymy razem 3-4 minuty.

Do garnka wrzucamy obie kapusty oraz mięso z cebulą. Wlewamy wywar, zagotowujemy.

Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki, dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystudzenia.

Dodajemy ugotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania (jeśli w garnku jest dużo soku, ściągamy pokrywkę, aby nieco odparował). Ponownie odstawiamy do wystudzenia.

Wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze 10- 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli bigos jest za mało kwaśny, dolewamy trochę wody z kiszonej kapusty.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 2 godziny + czas studzenia

Koszt przygotowania: około 55,00- 60,00 złotych

piątek, 04 października 2013

Wiem, że fasolka już trochę zdrożała i jest jej coraz mniej, ale na szczęście można ją jeszcze dostać, więc póki co korzystam z takiej świeżej. Bardzo ją lubię z samym masłem i solą (z bułką tartą mniej), czy też w sałatkach. Doskonale sprawdza się ona również w zupach i oczywiście w towarzystwie pomidorów i dobrej kiełbaski. 

A, że w tej ostatniej wersji jadam ją namiętnie od kilku lat, bo stanowi doskonałą odmianę od leczo czy bigosu, to i Wam szczerze ją polecam :)

Podobną fasolkę jadałam często jako dziecko, z tym, że moja Mama nie dodawała do niej marchewki. Zamiast niej często w garnku lądował natomiast jeszcze boczek, bo pod wpływem 4 facetów w domu, Mama z reguły przygotowywała raczej "męskie" posiłki :)

1

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

30 dag marchewki

35 kiełbasy z szynki

15 dag cebuli

1 litr domowego przecieru pomidorowego

3 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

1 

Przygotowanie:

Odcinamy zdrewniałe końcówki fasolki, dokładnie ją płuczemy. Jeśli fasolka jest długa, przecinamy ją na pół.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Kiełbasę kroimy w połówki talarków.

Marchew obieramy, kroimy w cienkie talarki.

Fasolę z pokrojoną marchewką wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 7-8 minut, odcedzamy.

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Przesmażamy na rumiano cebulę z kiełbasą.

Dodajemy fasolkę z marchewką. Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu do czasu aż fasolka będzie miękka.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych

Wpis dodaję do akcji:

niedziela, 08 września 2013

Zastanawiając się, do czego wykorzystam 20 kg pomidorów i 5 kg papryki, które sobie zamówiłam postanowiłam, że oprócz przecieru pomidorowego, ketchupu i marynowanej papryki, zrobię kilka słoiczków leczo. A, że plan ten będę realizować w weekend, a w środku tygodnia nabrałam ogromnej ochoty na leczo z cukinii, to postanowiłam od razu je przygotować. Utwierdziłam się w tym przekonaniu, gdy dostałam kilka próśb o podanie swojego sprawdzonego przepisu. Ponieważ dotychczas robiłam je "na oko", tym razem zważyłam wszystkie składniki, abyście i Wy mogli z przepisu skorzystać, bo leczo jest naprawdę fantastyczne !

Co prawda ugotowałam go jak dla wojska, ale daliśmy radę- w końcu mam w domu Wojskowego :)

1

Leczo z cukinii

Składniki:

1 kg młodej cukinii

1,5 kg mięsistych pomidorów (np. limy)

30 dag marchewki

35 dag czerwonej papryki

30 dag cebuli 

65 dag wiejskiej kiełbasy

3-4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą

sól

opcjonalnie 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, usuwamy szypułki. Kroimy na nieduże kawałki i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Przecieramy przez drobne sito.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Kiełbasę przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki talarków.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej.

Podsmażamy na rumiano cebulę z kiełbasą.

Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki talarków marchewkę. Wlewamy przecier pomidorowy. Jeśli postanowicie wrzucić do leczo ziele angielskie i liść laurowy, to jest najlepszy moment na ich dodanie.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.

W tym czasie dokładnie myjemy paprykę. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Dodajemy do pozostałych składników. Po kolejnych 3-4 minutach wsypujemy pokrojoną cukinię i smażymy razem do chwili, aż cukinia lekko zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Koszt przygotowania: około 20,00 złotych

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi