desery

środa, 06 lipca 2016

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka3

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka14

Sezon na maliny rusza pełną parą. Na blogu znajdziecie kilka ciast z ich wykorzystaniem, w tym absolutnie fantastyczną piankę malinową z galaretką oraz kostkę malinową. Dziś dołącza do nich kolejny mój przepis na fenomenalne ciasto straciatella z malinami i galaretką. Przygotowałam je na wernisaż do przedszkola Julci i nieźle się stresowałam czy będzie smakować. Okazało się, że ciacho miało mega powodzenie, jeden z ojców powiedział do żony, aby udała się do mnie na korepetycje z pieczenia, inny stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrego ciasta. Normalnie urosły mi skrzydła :) 

Chciałam aby ciasto było proste, ale jednocześnie efektowne. Aby łączyło włoską słodycz i polskie serce. Tak, jak nauka w Akademii Kulinarnej Whirlpool, która obchodzi właśnie 3 urodziny. I z tej okazji życzę jej członkom, aby przez następne lata swej działalności zarażali kolejnych ludzi pasją do gotowania. A Wam życzę, abyście kiedyś mogli szkolić się pod okiem Mistrza Marco Ghia.

 

Ciasto straciatella z malinami i galaretką

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

1/3-1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Pianka straciatella:

400 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

40 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Pianka poziomkowa:

300 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

2 galaretki poziomkowe

2 łyżki cukru trzcinowego

 

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

ok. 400 g malin

2 galaretki malinowe

 

Przygotowanie- biszkopt: 

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i oprószamy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 15-20 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt wyciągamy z formy, dokładnie ją myjemy i wykładamy folią aluminiową (ułatwi nam to później wyciąganie ciasta i zapobiegnie przesiąkaniu zapachów blachy). 

Mniej więcej 40-50 ml niegazowanej wody mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i lekko skrapiamy biszkopt.

 

Pianka straciatella:

Czekoladę wkładamy do zamrażalki na około 30 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. 

Wsypujemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię. Gdy zacznie zastygać układamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Obie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy je delikatnie na masę z malinami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pianka poziomkowa:

Galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dodajemy resztę sera mascarpone oraz tężejącą galaretkę.

Od razu wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Polewa:

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz śmietanę. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Malujemy "maziaje" na piance poziomkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem.

 ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka5

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka8

ciasto_straciatella_z_malinami_i_galaretka12

Na stronach www.marcoghia.pl oraz akademiakulinarnawhirlpool.pl możecie poczytać więcej o bohaterach dzisiejszego wpisu. 

 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

środa, 13 kwietnia 2016

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_4_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_22_of_1

Podglądając mnie na facebooku, wiecie z pewnością, że mężczyzną mojego życia jest Krzysiek. Niedawno obchodziliśmy 5 rocznicę ślubu i nie mogę powiedzieć, że przez ten czas byliśmy oazą spokoju itd. Jak każdej parze zdarza nam się pokłócić, "rzucać mięsem" czy najzwyczajnie w świecie mieć ciche godziny. Nie dni, co to to nie, ale godziny. 

Nic wielkiego- tak jest w tysiącach, milionach innych rodzin. To fakt, ale ja niedawno utwierdziłam się w przekonaniu, że lepiej nie mogłam trafić i że cokolwiek by się nie działo, mój Mąż zawsze będzie gdzieś blisko....

Już mogło mnie nie być. Niewiele brakowało... Ale wtedy Krzysiek poruszył niebo i ziemię i uratował mi życie. A później o nic nie pytał. Po prostu był. O tym, co się zdarzyło, wie zaledwie kilka osób. A teraz wiecie i Wy, choć znacie tylko finał tej historii. O przyczynach nie chcę mówić, bo wolałabym o tym zapomnieć. Niestety wiem, że nigdy nie będzie mi to dane i koszmar co jakiś czas o sobie przypomni.

Wiem także, że każdego dnia będę pokazywać Krzyśkowi, jak jest mi bliski. Choćby taką roladą w serduszka z kremem mascarpone, którą przygotowałam, gdy wrócił z kilkudniowego wyjazdu służbowego. 

Krzysiek uwielbia krem z mascarpone i bitej śmietany, a po kilku dniach nieobecności małe serduszka pokazują, że myślę o Nim cały czas. Niestety często jesteśmy w rozjazdach i jak nie jedno, to drugie z nas jest nieobecne, a takie małe niespodzianki potrafią poprawić humor po najgorszym dniu i najdłuższej podróży.

Serduszka zabarwiłam maczkiem truskawkowym, a biszkopt swój piękny żółty kolor zawdzięcza cukrowi cytrynowemu.

 

 Rolada w serduszka z kremem mascarpone

 

Składniki- serduszka:

50 g mąki pszennej typ 450-480

30 g maczku truskawkowego

20 g miękkiego masła

1 białko

 

Biszkopt:

100 g mąki pszennej typ 450-480

70-80 g cukru

60 g miękkiego masła

4 jajka + żółtko

1 opakowanie cukru cytrynowego

szczypta soli

 

Krem mascarpone:

300 ml śmietany 30 %

300 g sera mascarpone

3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

1 czerwona galaretka 

 

Przygotowanie:

Papier do pieczenia rozwijamy i czarnym pisakiem malujemy na nim kilkanaście serduszek. Odwracamy na drugą stronę i kładziemy na blasze z wyposażenia piekarnika (ja mam piekarnik o szerokości 50 cm). 

Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml wrzącej wody. Po przestudzeniu wlewamy do niewielkiej foremki lub keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

 

Serduszka:

Miękkie masło kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miski robota, Dodajemy białko, zmielony drobno maczek truskawkowy oraz mąkę. Miksujemy dokładnie do dobrego połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier na odrysowane serduszka. Aby masa dobrze się rozprowadziła, pomagamy sobie pałeczkami do sushi.  Blachę wstawiamy do lodówki.

 

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem kryształem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Ciągle miksując dorzucamy pokrojone na drobne kawałki miękkie masło. Zmniejszamy obroty robota i w  3-4 partiach wsypujemy mąkę.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy żółtkowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. 

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 12 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika. Odwracamy na drugą stronę, usuwamy papier do pieczenia. Ciasto ponownie odwracamy na drugą stronę i układamy na czytej ściereczce. Jeszcze ciepły biszkopt zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia. 

 

Przełożenie:

Foremką do ciastek wycinamy z galaretki serduszka. 

Śmietamy ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone.

Krem nakładamy na biszkopt. Z jednego boku wzdłuż całej rolady układamy serduszka z galaretki. Zwijamy roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a minimum na 5-6 godzin.

Po tym czasie kroimy w cienkie plastry i serwujemy. 

 rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_8_of_1

rolada_w_serduszka_z_kremem_mascarpone_18_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

sobota, 09 kwietnia 2016

szyszki_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

szyszki_z_kaszy_jaglanej_20_of_1

Szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa. Najczęściej kupowało się je w szkolnym sklepiku, a czasem robiło w domu. Ja dziś proponuję odrobinę zdrowszą wersję, bo szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej. Spoiwo, łączące ziarenka kaszy, tworzy masa krówkowa z czekoladą. Jest mega słodko, ale za sprawą tych prostych małych szyszeczek cofniecie się o kilka/naście/dziesiąt lat i powrócicie do wspomnień z dzieciństwa.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 szyszek, które zniknęły w tajemniczych okolicznościach. Małe rączki sięgały po nie niepostrzeżenie i jeszcze szybciej pakowały je do buzi ;)

 

Szyszki z kaszy jaglanej

Składniki:

350 g masy krówkowej

100 g gorzkiej czekolady

120 g ekspandowanej kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy około litraw wody i odstawiamy do wystudzenia.

Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy z masą krówkową. 

Gdy krem lekko przestygnie, ale nadal będzie płynny, dajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Ręce moczymy w przegotowanej letniej wodzie i formujemy z masy jaglano-krówkowej niewielkie szyszki. 

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny do dobrego schłodzenia. 

szyszki_z_kaszy_jaglanej_14_of_1 szyszki_z_kaszy_jaglanej_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

czwartek, 31 marca 2016

drozdzowka_z_serem_13_of_1

drozdzowka_z_serem_15_of_1

drozdzowka_z_serem_2_of_1

To najłatwiejsza drożdżówka z serem, jaką w życiu przygotowałam. Wystarczy po prostu zmieszać wszystkie składniki na ciasto, posypać serem z cukrem i kruszonką i upiec. Nie oznacza to jednak, że drożdżówka nie robi wrażenia. Jest naprawdę fantastyczna w smaku, puszysta, słodka, ale nie za bardzo. Zawiera sporo sera i pysznej kruszonki. Idealna na deser do kawy, czy na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

 

Najłatwiejsza drożdżówka z serem

Składniki na ciasto:

450-480 g mąki pszennej

250 ml mleka roślinnego lub krowiego

50 ml oleju

50 g cukru trzcinowego

25-30 g świeżych drożdży

2 jajka

 

Masa serowa:

250 g białego sera tłustego

40 g cukru trzcinowego

 

Kruszonka:

110 g mąki pszennej typ 450-480

80 g masła

60 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto ustawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej godzinę przed przygotowaniem drożdżówki.

Do miski robota wsypujemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże, olej, mleko i jajka. Mieszkamy dokładnie przy pomocy haka. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na godzinę do piekarnika z włączoną lampką.

 

Kruszonka: 

Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę. Dodajemy mąkę i cukier i szybko zagniatamy kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Formę do ciasta o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, z grubsza wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Ser mieszamy z cukrem i rozkładamy na cieście.  Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy około 40-45 minut.

Po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

 drozdzowka_z_serem_14_of_1

drozdzowka_z_serem_18_of_1

drozdzowka_z_serem_6_of_1

drozdzowka_z_serem_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

10:47, bernadettap , desery
Link Komentarze (4) »
środa, 09 marca 2016

babka_z_majonezem_4_of_1

 babka_z_majonezem_14_of_1

babka_z_majonezem_9_of_1

Na blogu jest kilka ładnych babek. Są babki drożdżowe, jest babka Siostry Anastazji na oleju, jest wielkanocna babka ucierana, babka piastkowa puszysta czy też babka na białkach. Nie wiem jednak jak to się stało, że do tej pory nie znalazł się tutaj przepis na babkę z majonezem, którą również często piekę i która świetnie się nadaje na świąteczny stół.

Babka z majonezem to wypiek nieskomplikowany. Wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości i mamy ciasto wilgotne i bardzo smaczne. Idealne na Wielkanoc, inne święta czy po prostu bez okazji.

 

Babka z majonezem

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki cukru

4 duże jajka

4 łyżki majonezu

1 czubata łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

tłuszcz i krupczatka do formy

cukier puder

 

Przygotowanie:

Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując na wysokich obrotach dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru. Zmniejszamy nieco obroty robota i dodajemy po łyżce majonezu. 

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie łącząc składniki łyżką (robota używamy tylko do ubicia masy jajecznej, dodając mąkę mieszamy już tylko i wyłącznie łyżką).

Połowę ciasta przekładamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wlewamy na jasne ciasto.

Babkę pieczemy około 40-45 minut. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

babka_z_majonezem_5_of_1 babka_z_majonezem_16_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

09:53, bernadettap , desery
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi