pieczywo

poniedziałek, 14 marca 2016

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_8_of_1

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_11_of_1

To kolejny wypiek, który przygotowałam z innymi blogerami w ramach wypiekania na śniadanie. Orkiszowe bułeczki czosnkowe są banalnie proste do przygotowania, szybkie i naprawdę smaczne. Jedyne co może odstraszać to zapach czosnku, który unosi się w kuchni w trakcie ich pieczenia. Zapach jest dosyć drażniący i to nawet dla mnie, mimo, że uwielbiam czosnek. Na szczęście po upieczeniu bułki ładnie pachną i są bardzo dobre.

Przyznaję szczerze, że choć piekę mnóstwo domowego pieczywa, to mąki orkiszowej nie używałam chyba ze 2 lata. Teraz udało mi się ją dostać w pobliskim sklepie, ale lekkiego szoku doznałam przy kasie, gdy za 2 opakowania zapłaciłam blisko 24 złote. Wypieki orkiszowe są jednak bardzo zdrowe, więc muszę się następnym razem rozejrzeć w innych sklepach i zrobić nieco większe zapasy.

W oryginalnym przepisie, pochodzącym z bloga Najedzeni, jest 500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej i 200-250 g wody. Ja użyłam po 250 g mąki orkiszowej typ 720 i 2000 i wody musiałam dać więcej, więc z pewnością jeśli skusicie się na bułki z samej mąki razowej, będziecie musieli wlać jeszcze więcej płynu. Oczywiście zmniejszyłam także ilość soli, bo 1,5 łyżeczki na te proporcje to zdecydowanie za dużo. Po poprawkach bułeczki wyszły bardzo smaczne i intensywnie czosnkowe, mimo że zamiast sugerowanych 5 ząbków czosnku, użyłam 3 dużych. Ja jednak zawsze daję czosnek polski, który jest bardzo aromatyczny. I Wam również zdecydowanie polecam nasz czosnek, a nie ten chiński, który jest po prostu bez smaku.

Po zwinięciu nie smarowałam także bułeczek masłem z zewnątrz, jak proponuje autor przepisu, bo nie lubię po prostu zbytnio brudzić się przy jedzeniu, a bułki oblepione masłem średnio do mnie przemawiają.

 

 Orkiszowe bułeczki czosnkowe

Składniki:

250 g mąki orkiszowej typ 720 +mąka do podsypania stolnicy

250 g mąki orkiszowej typ 2000

ok. 280 ml letniej wody

1 paczka suchych drożdży (7 g)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy z oliwek przeznaczonej do gotowania i pieczenia lub bezzapachowego oleju


Nadzienie:

80 g masła

3 duże ząbki polskiego czosnku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól



Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do misy robota, lekko mieszamy. Włączamy pierwszą prędkość i partiami dolewamy wodę. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto uformuje w kulę, zwiększamy prędkość do 3-4 i wyrabiamy jeszcze około 3-4 minuty. Oczywiście ciasto można także wyrobić ręcznie. Miskę przykrywamy czystą ścierką i wstawiamy do piekarnika z włączoną lampką lub w ciepłym miejscu na 60-90 minut. 

Masło rozpuszczamy, po przestudzeniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy odrobiną soli. 

Ciasto wyrabiamy przez 10 sekund na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Połowę każdego prostokąta smarujemy masłem z czosnkiem. Przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskamy. Każdy prostokąt kroimy w paski o szerokości 3-4 centymetrów. 

Każdy pasek zwijamy po obu stronach do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 2-3 cm odstępy między bułeczkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. 

Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-17 minut.

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_13_of_1

 

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Bułeczki wypiekali także: Asia z blogu Sama słodycz u Asi, Bożena z Moje Domowe Kucharzenie, Iwona z Izioni pyszne smaki, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Nina z blogu Gotuj- Sam, Aneta z Piekielna Kuchnia Anety, Ewcia z blogu Ewa w kuchni, Jagoda z Magia w kuchni, 6niebo, Magda z Apetyt na smaka, Joanna z Grunt to przepis oraz Kamila z Kamciss życie ze smakiem.

 

sobota, 27 lutego 2016

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_4_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_9_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_14_of_1

Gdy kilka dni temu dziewczyny podrzuciły pomysł, aby przygotować chleb na sodzie z jabłkami i rodzynkami w ramach weekendowego wypiekania na śniadanie od razu odezwały się głosy zachwytu, Ja widząc listę składników, a w zasadzie sodę, której nie znoszę, nie byłam tak entuzjastycznie nastawiona. Postanowiłam jednak spróbować co mi wyjdzie, trochę zmodyfikowałam składniki i zajadałam ze smakiem. Chleb przygotowałam z podwójnej ilości składników, choć sody dałam porcję przeznaczoną na malutki bochenek. I dobrze, że nie więcej, bo już ją było odrobinę czuć. Na szczęście sporo jabłka i cynamonu oraz rozmaryn i rodzynki zrobiły swoje. Chleb fantastycznie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W zasadzie mogłabym go jeść na deser, bo jest słodkawy i broni się, posmarowany tylko odrobiną masła.

Mąki wyszło mi o 100 g więcej niż w przepisie u Every Cake You Bake, ale Ona bazowała na recepturze od Oatgasm i tu już zdecydowanie bliżej mi wagowo. 

 

 Chleb na sodzie z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

600 g mąki pszennej typ 750 (w oryginale 250 g)

0,5 litra maślanki (w oryginale 250 ml)

duża garść rodzynek jumbo (w oryginale była 1/3 szklanki, więc na podójną porcję powinnam dać 2/3, ale zmniejszyłam ilość)

250 g słodkich twardych jabłek (w oryginale 1 małe)

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

1 płaska łyżeczka cynamonu (w oryginale 1/4 łyżeczki)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra- dół). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. 

Mąkę przesiewamy do miski robota. Dodajemy sodę, cynamon, sól i rozmaryn. Mieszamy hakiem przez 10 sekund. Ciągle miksując, partiami wlewamy maślankę. Mieszamy początkowo na 1-2 prędkości robota, a gdy już dodamy cały płyn, zwiększamy nieco obroty i wyrabiamy około 2 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i rodzynki. Zagniatamy na obsypanej mąką stolnicy do dobrego połączenia składników.

Formujemy okrągły bochenek, który oprószamy od spodu odrobną mąki. 

Kładziemy na blachę, nacinamy ostrym nożem na krzyż na grubość mniej więcej 1cm i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. 

Na blachę kładziemy także kokilkę wypełnioną wodą. Pieczemy chleb około 70-75 minut (robiąc z połowy składników trzymajcie około 40-45 minut). Gdy skórka ładnie się przyrumieni, wyciągamy chleb na kratkę i studzimy.
chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_2_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną w wypiekaniu wzięli udział: Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie, Aneta czyli Piekielna Kuchnia Anety, Nina z bloga Gotuj Sam, Justyna, Ewa, Patison w kuchni, Lidia, Monika Z Chaty Na Końcu Wsi, Iza czyli Smaczna Pyza, Gosia z bloga Trawka Cytrynowa, Kasia, Joanna z bloga Piekę bo lubię, Justyna z Gotowanie i pieczenie- I love it, Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie, Laura z Cafe Babilon, Joanna z Grunt to przepis, Ewa z bloga W mojej kuchni,  Ewa w kuchni oraz Edyta z Pasji Smaku

wtorek, 23 lutego 2016

przepis_na_chleb_tostowy_najlepszy_8_of_1

przepis_na_chleb_tostowy_najlepszy_4_of_1

Przepisów na chleb tostowy wypróbowałam już w swoim życiu kilka, a może i kilkanaście. W ubiegłym roku dostałam od koleżanki kolejny, który od razu przypadł mi do gustu, ale nie był do końca idealny. Metodą prób i błędów nieco go zmodyfikowałam i przy 4 podejściu w końcu otrzymałam najlepszy chleb tostowy, jaki w życiu jadłam. Banalnie prosty do przygotowania, fantastyczny od razu po upieczeniu (zresztą widać na zdjęciu, że kroiłam go na gorąco ;) ), zachowuje jednak formę także 3-4 dni później. Jest to taki chleb maślany, mimo że masła nie ma w nim jakoś dużo. Pięknie rośnie i jest po prostu przepyszny.

Spróbujcie, a zobaczycie, że już nie sięgniecie po gotowce ze sklepu.

 

Chleb tostowy- najlepszy przepis

 

Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) + mąka do podsypania stolnicy

450 g mąki pszennej typ 450-480

610 g letniej wody

40 g masła

20 g soli

1 czubata łyżka cukru

1 opakowanie drożdży w proszku (7g)

 

Przygotowanie:

Masło wycągamy z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem chleba, aby zdążyło dobrze zmięknąć.

Obie mąki wsypujemy do misy robota. Dodajemy drożdże, cukier, pokrojone w drobną kostk masło oraz sól. Wlewamy wodę. Mieszamy na pierwszej prędkości (w KA ustawiam 2) do chwili aż składniki się połączą. Zwiększamy prędkość na środkowy stopień (w KA ustawiam najpierw 4, a po około 30 sekundach 6) i mieszamy około 4-5 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków miski. Używając robota wielofunkcyjnego, pamiętajcie, aby go w razie potrzeby wyłączyć na chwilę w trakcie mieszania, jeśli producent zaleca takie postępowanie w instrukcji, albo czujecie, że robot za bardzo się przegrzewa.

Ciasto wyciągamy na oprószoną lekko mąką stolnicę i zagniatamy ręcznie jeszcze około 30 sekund. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski robota i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 60-90 minut.

Po tym czasie formujemy z ciasta 2 mniejsze kulki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15-20 minut.

Keksówki (ja używam jednej dużej i jednej średniej) smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki chlebowej.

Z każdej kulki toczymy po 1 wałku o wymiarach odpowiadających wymiarom keksówki i wkładamy do formy. Wkładamy do piekarnika z włączoną samą lampką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około godzinie), wyjmujemy blaszki z piekarnika i nagrzewamy go do 180 stopni (góra- dół). Pod blachą, na której będziemy kłaść keksówki układamy kokilkę wypełnioną wodą. 

Wstawiamy wyrośnięty chleb do gorącego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Ja 5 minut przed końcem czasu pieczenia wyjmuję chleb z foremek (oczywiście przy użyciu rękawic kuchennych !) i daję mu się jeszcze całemu przyrumienić.

Po upieczeniu odkładamy chleb na kratkę i odstawiamy do wystudzenia. Zimny chleb wkładamy do worków foliowych, aby dłużej zachował świeżość.

przepis_na_chleb_tostowy_najlepszy_10_of_1 przepis_na_chleb_tostowy_najlepszy_2_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

poniedziałek, 18 stycznia 2016

chleb_na_zakwasie_z_burakami_1_of_1

chleb_na_zakwasie_z_burakami_4_of_1

Piekarnia u Amber z blogu Kuchennymi Drzwiami działa już kilka lat, a ja dopiero pierwszy raz do niej dołączam, ale na pewno nie ostatni, bo lubię takie wspólne wypiekania, a domowy chleb to mjedna z moich miłości :)

Gdy zobaczyłam ten chleb na zakwasie z burakami, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak apetycznie, że nie sposób było mu się oprzeć. Chleb jest bardzo prosty do przygotowania. Smakował wszystkim i nawet dzieciaki go zajadały ze smakiem. 

Przepis na chleb z burakiem pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread. Przyznaję, że choć wiele o Emmanuelu słyszałam, to dopiero pierwszy raz skorzystałam z Jego przepisu i... fantastycznej techniki zagniatania chleba. 

 

Polecam Wam ten chleb, gdyż jest bardzo prosty i naprawdę smaczny.

 

Chleb na zakwasie z burakami


Składniki- zaczyn:

60 g zakwasu

110 g mąki pszennej chlebowej

110 g wody

 

Ciasto właściwe:

370 g mąki pszennej

220 g zaczynu

160 g buraków (waga obranych)

200 g ciepłej wody

15 g oliwy

8 g soli 

 

Przygotowanie:

Do zakwasu dodajemy ciepłą wodę (o temperaturze 40 stopni) oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Po tym czasie odejmujemy 60 g i przekładamy do słoiczka z podziurawioną nakrętką, aby mieć zakwas do kolejnego pieczenia. 

Buraka obieramy, ścieramy na drobnych oczkach.

Do dużej miski wsypujmey mąkę z solą. Dodajemy zaczyn, wodę, oliwę, dokładnie mieszamy. Dorzucamy  starte buraczki i zagniatamy do dobrego połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie ciasto czerokrotnie zagniatamy przez 10-15 sekund, stosując technikę zagniatania Emmanuel Hadjiandreou pokazaną na tym filmie. Po każdym zagniataniu odstawiamy ciasto na 10 minut.

Po 4 powtórzeniach przykrywamy miskę czystą ściereczką i wstawiamy do piekarnika z włączoną lampką mniej więcej na godzinę. Koszyk do wyrastania obsypujemy mąką chlebową. Z ciasta formujemy bochenek, który umieszczamy w koszyku i odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na 3-4 godziny. Gdy chleb podwoi swoją objętość nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. 

Pod blaszką, na której będziemy piec chleb umieszczamy kokilkę napełnioną wodą. Ciasto wykładamy na gorącą blachę, nacinamy i od razu wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut. Gdy po postukaniu w spód usłyszymy głuchy dźwięk, to znaczy, że chleb jest gotowy. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. 

Gorący chleb wyciągamy z piekarnika na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.

chleb_na_zakwasie_z_burakami_2_of_1 chleb_na_zakwasie_z_burakami_7_of_1

chleb_na_zakwasie_z_burakami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Chleb z burakami znajdziecie także na blogach: Akacjowy blogCodziennik kuchennyDom z mozaikamiDzieje kuchennej WiewióryGotuj zdrowo! Guten Appetit!Kuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaLeśny ZakątekNie tylko na słodkonie-Ład mAlutkiOgrody BabilonuSmakowity clebStare gary, W poszukiwaniu SlowLife oraz Moje Mała Czarowanie.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_10_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_5_of_1

Po świątecznej przerwie wróciliśmy do weekendowego wypiekania na śniadanie. Bazowaliśmy na przepisie Gosi ze Smaków Alzacji, który ja dosyć mocno zmodyfikowałam. Przede wszystkim zrobiłam własną mieszankę bezglutenową, gdyż takie gotowe omijam szerokim łukiem. Do ciasta dodałam startego buraczka, zmodyfikowałam ilość wody. Zrezygnowałam z błonnika i użyłam greckiej mieszanki ziół, zamiast samego tymianku. Ponadto świeże drożdże zastąpiłam suszonymi.

Smak chleba pozytywnie mnie zaskoczył. Był puszysty, delikatny, odrobinę się kruszył, ale to żaden problem. Chleb syci na długo. 

 

Chleb bezglutenowy na domowej mieszance z burakami

 

Składniki:

400 g mixu mąki bezglutenowej (u mnie 1/3 mąki ryżowej, jaglanej i owsianej )

100 g mąki bio gryczanej

340 g wody

100 g surowego czerwonego buraczka

100 g oleju od suszonych pomidorów

10 suszonych pomidorów pokrojonych na drobno

½ łyżeczki soli

łyżka greckiej mieszanki ziół

5-7 g suszonych drożdży

 

Przygotowanie:

Aby przygotować mieszankę bezglutenową, w młynku elektrycznym mielimy kolejno ryż (około 2-3 minut), płatki owsiane (mąka będzie gotowa już po mniej więcej 25-30 sekundach) oraz kaszę jaglaną. Kaszę należy uprzednio lekko podprażyć na suchej patelni, aby pozbawić ją goryczki. Tak przygotowane mąki mieszamy ze zmieloną na pył kaszą gryczaną, mieszanką ziół, solą i suszonymi drożdżami.

Buraczka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do mąki. Wlewamy olej i wodę, dorzucamy posiekane drobno pomidory. Ciasto dokładnie wyrabiamy (robotem lub ręcznie). Przekładamy do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię zwilżoną dłonią. Wkładamy do piekarnika z włączoną lampką na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy formę z piekarnika i nagrzewamy go do 180 stopni. Na blasze z wyposażenia kładziemy kokilkę napełnioną wodą. Pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka. 

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_8_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_1_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_12_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną wypiekali: Patrycja, Ewa, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Joanna z blogu Grunt to przepis, Angelika oraz Asa.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi