przekąski

sobota, 09 stycznia 2016

domowe_nachosy_10_of_1

domowe_nachosy_5_of_1

Nachosy to jeden z grzeszków, na który sobie pozwalam zdecydowanie za często. Gdy chodziłam do kina- z Mężem, Córką czy znajomymi, to była to moja ulubiona przekąska. Od kilku miesięcy trochę się ograniczyłam i już nie kupuję ich przy okazji każdego wyjścia, a ograniczam się do co trzeciej lub czwartej wizyty. Już nawet nie chodzi o to, że są zdecydowanie zbyt drogie w stosunku do ilości, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia. O wiele bardziej lubię domowe nachosy z tortilli. Ich przygotowanie jest banalnie proste, tylko trzeba dokładnie pilnować czasu pieczenia. Można je przygotować zarówno z domowej tortilli, jak i z kupnej. 

Stanowią świetną przekąskę na imprezę. Można je jeść same, ale doskonale smakują z sosem serowym lub meksykańskim, albo ketchupem z cukinii. Od biedy można je też zaserwować z kupnym ketchupem.

 

Domowe nachosy z tortilli

 

Składniki:

4-5 placków tortilli

3-4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta soli

opcjonalnie szczypta chili

 

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy sól, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie chili (jeśli nachosy chcecie dać dzieciom, lepiej zrezygnujcie z niego).

Placki tortilli rozkładamy, smarujemy z jednej strony olejem z przyprawami. Każdy okrągły placek kroimy na ćwiartki i każdą z ćwiartek na pół, aby otrzymać 8 równych trójkątów. Następnie każdy z trójkątów dzielimy na 4 małe trójkąciki (najpierw odkrawamy czubek, a następnie pozostały kawałek kroimy jeszcze na 3). Z każdego kawałka tortilli powinniśmy więc otrzymać po 32 małe trójkąty.

Kawalki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- najpierw olejem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Po 7 minutach odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 6-8 minut. 

Podajemy z ulubionym sosem.

domowe_nachosy_7_of_1

 

 domowe_nachosy_11_of_1

domowe_nachosy_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 19 września 2015

roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_9_of_1

roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_4_of_1

Dziś zapraszam na roladki z wędzonego łososia. Świetne na imprezę, kolację czy przekąskę. 

Zaledwie kilka składników, kilka minut pracy i zachwyt w oczach gości gwarantowany. Największy problem możecie mieć z kupnem ładnego łososia. Niestety przekonałam się o tym ostatnio na własnej skórze. Jak zawsze wzięłam opakowanie łososia w plastrach z tzw. "sprawdzonej firmy" i niestety po odpakowaniu okazało się, że zamiast- jak zwykle- ładnych plastrów w opakowaniu znajdowały się same ścinki o powierzchni mniej więcej 1x2 cm, które absolutnie się nie nadają do przygotowania takich roladek. Na szczęście wzięłam także na spróbowanie jedno opakowanie łososia z innej firmy i to z nim przygotowałam te roladki. A ścinki wylądowały w sałatce oraz w 2 rolkach sushi. 

Takie roladki z wędzonego łososia podpatrzyłam podczas rodzinnej imprezy w restauracji znajdującej się w mojej rodzinnej miejscowości. Co prawda nie wiem, jakich składników używał tam kucharz, ale wizualnie i smakowo są one bardzo podobne. 

 

Roladki z wędzonego łososia z serem

Składniki:

200 g wędzonego łososia w plastrach

250 g dobrego białego sera

8-10 plastrów białego sera lub mozzarelli w plastrach

3 łyżki śmietany 12 %

2 łyżki koperku

cienki szczypiorek

sól

pieprz

cytryna

 

Przygotowanie:

Biały ser mielimy na drobny oczkach. Dodajemy śmietanę i koper. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na desce kładziemy plaster wędzonego łososia. Na środku nakładamy łyżkę sera, zwijamy. Roladkę układamy na plasterku białego sera (złączeniem do dołu). Zwijemy i związujemy szczypiorkiem.

Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. 

Roladki z wędzonego łososia z białym serem podajemy z pokrojoną w ósemki cytryną.

Roladki przygotowujemy przed samym podaniem. Oczywiście ser można doprawić wcześniej, ale zwijać roladki polecam na chwilę przed ich serwowaniem.

Zamiast twarogu mielonego w domu, możemy użyć dobrego serka kanapkowego, do którego należy dodać tylko koperek, pominąć śmietanę i doprawić ser solą i pieprzem.

 roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_8_of_1

roladki_z_wedzonego_lososia_z_serem_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

07:58, bernadettap , przekąski
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 marca 2015

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_4_of_1

Gotowałam ostatnio zupę z krewetkami i masłem orzechowym i oczywiście zrobiłam za dużo masła orzechowego, którego nadmiar postanowiłam od razu wykorzystać. Podczas spaceru z Małą wpadły mi w oko ładne młode marchewki i choć staram się unikać tak wczesnych warzyw i owoców, naszła mnie ochota na młodą marchewkę pieczoną z masłem orzechowym. 

Oczywiście marchewki obowiązkowo obrałam, gdyż te wczesne są zazwyczaj tak mocno pryskane, że zjedzenie ich ze skórką grozi problemami gastrycznymi. 

Młode marchewki wyszły fantastyczne. Ich słodycz idealnie się komponowała z masłem orzechowym, kminem rzymskim i chili. Są świetne jako lekka przegryzka, kolacja czy dodatek do obiadu. 

 

Młoda marchewka pieczona z masłem orzechowym

 

Składniki:

9-10 młodych marchewek

2 czubate łyżki domowego masła orzechowego

2-3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

płaska łyżeczka chili

sól morska

 

Przygotowanie:

Młode marchewki cienko obieramy ze skórki i dokładnie płuczemy. Jeśli mamy warzywa eko, możemy je tylko dokładnie wyszorować. Zostawiamy kilkucentymetrową nać, która fajnie się prezentuje po upieczeniu.

Do masła orzechowego dodajemy olej, kmin rzymski i chili. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie marchewki, które układamy w naczyniu żaroodpornym lub formie z nieprzywieralną powierzchnią. Oprószamy solą morską. 

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_1_of_1

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki najlepiej smakują na ciepło, więc najlepiej podać je od razu po przygotowaniu, ale na zimno również są smaczne.

moda_marchewka_pieczona_z_masem_orzechowym_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 30 grudnia 2014

galaretka_z_kurczaka2

Galaretka z kurczaka, galat, galert. Pod jakąkolwiek nazwą by nie występował, chyba każdy go zna. Myślałam również, że większość osób ma swój ulubiony przepis, ale ostatnio otrzymałam od Was tyle próśb o zamieszczenie mojej propozycji, że zmieniłam zdanie.

To pewnie zbliżający się Sylwester tak na wszystkich działa, że mają ochotę na coś dobrze znanego i sprawdzonego. Wersji przygotowania galatu z kurczaka jest całe mnóstwo, a ja dziś zapraszam Was na tę, którą najbardziej lubię. Najprostszą, z małą ilością składników, którą przygotowuję często, gdy zostanie mi mięso i warzywa z rosołu.

 

niedziela, 28 grudnia 2014


przekaska_z_ciasta_7

Dziś podrzucam Wam kilka pomysłów na sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego. Łączy je prostota i szybkość przygotowania, a to nieocenione, gdy w krótkim czasie musimy przygotować kilka potraw. 

Poniżej znajdziecie moje pomysły głównie na wytrawne przekąski oraz kilka takich na słodko.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi