sałatki

czwartek, 23 czerwca 2016

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem2

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem3

Uwielbiam młode ziemniaki i bób i dlatego mam dziś dla Was przepis na kolejną pyszną sałatkę z młodych ziemniaków z bobem. Szybka do przygotowania, pyszna i idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Uwielbiam ją przede wszystkim za prostotę przygotowania i to niesamowite bogactwo smaków. 

Koniecznie spróbujcie też moją sałatkę z bobem, sałatkę ziemniaczaną z bobem oraz sałatkę z bobem i młodymi ziemniakami

 

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

500 g bobu

250 g pomidorków koktajlowych

6 łyżek oleju rzepakowego

6 łyżek niegazowanej wody

2 łyżki octu winnego

łyżka musztardy francuskiej

łyżka syropu z mniszka lekarskiego lub miodu

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy (te z grubszą skórką dodatkowo obieramy), gotujemy do miękkości, pod koniec lekko soląc wodę. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Bób wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy około 4- 5 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Obieramy z łupinek.

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.

Olej mieszamy z octem winnym, wodą, syropem z mniszka lub miodem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki kroimy na ósemki lub ćwiartki. Dodajemy bób i pomidory. Polewamy sosem, dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem6 salatka_z_mlodych_ziemniakow_z_bobem8

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

07:23, bernadettap , sałatki
Link Komentarze (8) »
piątek, 06 maja 2016

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_11_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_1_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_10_of_1

Odkąd ograniczyłam spożycie mięsa, przerzuciłam się na ciecierzycę. Pochłaniam jej ogromne ilości i kombinuję z nowymi smakami. Niedawno przygotowałam fantastyczną sałatkę z ciecierzycą i suszonymi pomidorami, która tak mi posmakowała, że robiłam ją 3 dni z rzędu, a naprawdę rzadko zdarza mi się jeść to samo kilka razy pod rząd.

Sałatka jest bardzo pożywna i można ją spokojnie zaserwować na kolację lub obiad. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla lub na piknik. Z powodzeniem możecie ją również zabrać do pracy. Pamiętajcie tylko, aby sosem polać ją przed samym podaniem.

 

 Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki:

50 g roszponki

50 g miksu sałat

100 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki

100 g świeżego ogórka

8-10 połówek suszonych pomidorów

15-20 zielonych oliwek

5 pomidorów koktajlowych

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki wody

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

syrop z mniszka lekarskiego do smaku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy wodę, musztardę, ocet winny i łyżkę syropu z mniszka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej syropu z mniszka. 

Roszponkę i miks sałat płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie talarki.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki.

Na talerzu rozsypujemy sałatę, na niej ogórka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę. Polewamy sosem winegret, posypujemy oliwkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_4_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_7_of_1

salatka_z_ciecierzyca_i_suszonymi_pomidorami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

alma
 

Wpis dodaję do akcji:

GRILL PIKNIK Menu

 www.alma24.pl

 

wtorek, 16 lutego 2016

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_1_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_9_of_1

Co robisz z wędzonej makreli ? Mogę się założyć, że najczęściej jesz ją samą, albo przygotowujesz pastę na kanapki. Też tak często robię, ale ostatnio zawiało mi nudą, więc postanowiłam sobie zrobić na śniadanię sałatkę. 

Taka sałatka z wędzoną makrelą i awokado to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie lub kolację. Grunt to soczyste warzywa i świeża makrela. Ryba powiina być miękka i tłuściutka, a nie wysuszona i twarda. 

Oprócz ten sałatki polecam Wam oczywiście pastę z makreli z mascarpone

 

Sałatka z wędzoną makrelą i awokado

 

Składniki:

1 świeża wędzona makrela o wadze około 350 g

200 g pomidorków koktajlowych

150 g ogórka

1 dojrzałe awokado

3-4 łyżki drobno siekanego szczypiorku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

 

Przygotowanie:

Wędzoną makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na mniejsze kawałki. 

Ogórka i awokado obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Pomidorki płuczemy, każdego kroimy na ćwiartkę. 

Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kawałki makreli oraz posiekany szczypiorek. Wlewamy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. 

Sałatka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, ale równie dobra jest po lekkim schłodzeniu. Możecie ją także z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać następnego dnia do pracy.

 salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_4_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_7_of_1

salatka_z_wedzona_makrela_i_awokado_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 11 lutego 2016

salatka_z_kasza_jaglana_i_boczkiem_7_of_1

salatka_z_kasza_jaglana_i_boczkiem_3_of_1Jeśli jesteście lub planujecie przeprowadzenie detoksu cukrowego, koniecznie wpiszcie sobie na listę tę sałatkę z kaszy jaglanej z boczkiem z wolnowaru. Jeśli nie chcecie się detoksować, również jej spróbujcie. Jest pożywna i bardzo smaczna. A przy tym banalnie prosta. No i to doskonały sposób na zużycie resztek boczku, który zostaje nam z obiadu. Sałatkę możecie smakować do pojemniczka lub słoiczka i zabrać ze sobą następnego dnia do pracy, albo zjeść w domu na kolację. 

 

Sałatka z kaszy jaglanej z boczkiem

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej *

400-500 g boczku pieczonego w wolnowarze

300 g pomidorków koktajlowych

250-300 g świeżego ogórka

sok i skórka z 1 limonki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

natka pietruszki

opcjonalnie ser typu feta

 

Przygotowanie:

Ostudzoną kaszę jaglaną wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojony w bardzo drobną kostkę boczek z wolnowaru. 

Ogórka obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki. Warzywa dodajemy do kaszy.

Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy skórkę. Wyciskamy cały sok. Skórkę i sok dodajemy do kaszy. Wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy 2-3 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Wedle uznania możemy dodać do sałatki trochę pokruszonego sera typu feta.

Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

salatka_z_kasza_jaglana_i_boczkiem_8_of_11 salatka_z_kasza_jaglana_i_boczkiem_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

  

Ps. Na zdjęciach sałatka bez natki pietruszki, bo to porcja dla Męża, a On za natką nie przepada. 

*Podczas detoksu dopuszczalne jest zjedzenie 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, więc nie przesadzajcie z jej ilością. Jeśli nie przeprowadzacie detoksu, możecie jej dać nieco więcej.

czwartek, 21 stycznia 2016

rozowa_salatka_gyros_z_ryzem_1_of_1

rozowa_salatka_gyros_z_ryzem_7_of_1

Sałatka gyros zdecydowanie jest jedną z naszych ulubionych. Gdy zbliża się jakaś rodzinna impreza, moi Bracia i Mąż zawsze składają na nią "zamówienie". I ile bym jej nie zrobiła, zawsze znika jako pierwsza. Na blogu jest już przepis na sałatkę gyros, która najczęściej gości na naszym stole, ale dziś chciałam Wam przedstawić też mój pomysł na różową sałatkę gyros z ryżem. Naprawdę niewiele trzeba, aby urozmaicić imprezę i w innej odsłonie zaserwować coś, co wszyscy znają. 

 

 Różowa sałatka gyros z ryżem

Składniki:

500 g piersi z kurczaka

100 g ryżu długoziarnistego

50 ml koncentratu buraczanego

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

1 słoiczek marynowanej cebulki perłowej

1/2 średniej kapusty pekińskiej lub 7-8 dużych liści sałaty lodowej

400 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

przyprawa do gyrosa

olej rzepakowy 

majonez

ketchup

sól

pieprz

 

Przygotowanie: 

W garnku zagotowjemy litr wody. Wlewamy koncentrat, lekko solimy. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.

Piersi z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Przesmażamy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, studzimy.

Kapustę lub sałatę lodową płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy. Kukurydzę, groszek i cebulkę odcedzamy z zalewy.

Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W dużej przezroczystej misce lub kilku mniejszych szklanych miseczkach układamy warstwę ryżu, a następnie kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Polewamy połową sosu czosnkowego.

Układamy kolejno warstwę 2/3 piersi z kurczaka oraz całą kukurydzę i groszek. Polewamy resztą sosu.

Posypujemy marynowaną cebulką i pozostałymi kawałkami piersi z kurczaka.

Sałatkę przybieramy kleksami majonezu i ketchupu.


rozowa_salatka_gyros_z_ryzem_4_of_1

rozowa_salatka_gyros_z_ryzem_9_of_1

rozowa_salatka_gyros_z_ryzem_5_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi