ciasto francuskie

czwartek, 07 stycznia 2016

paluchy_z_ciasta_francuskiego_z_serem_i_suszonymi_pomidorami_3_of_1

paluchy_z_ciasta_francuskiego_z_serem_i_suszonymi_pomidorami_7_of_1

Wiem, że lubicie ciasto francuskie. Ja też. Rzadko mam czas, aby przygotowywać domowe ciasto, ale na szczeście można już bez trudu kupić przyzwoite gotowe ciasto francuskie. Jest tanie, smaczne i z jego pomocą można szybko przygotować świetne przekąski. Dziś polecam więc paluchy z ciasta francuskiego z serem i suszonymi pomidorami, które zinkają w mgnieniu oka. Świetnie się prezentują, podane w szklance.

Polecam Wam również moje przepisy na inne przekąski z ciasta francuskiego, w tym kwiatuszki z kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz mini tarty francuskie na wypasie.

 

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

1 duże opakowanie ciasta francuskiego (375g)

60-70 g żółtego sera

7-8 połówek suszonych pomidorów w zalewie

1 jajko

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i bardzo drobno siekamy.

Zioła prowansalskie, oregano i bazylię rozcieramy w dłoni, aby wydobyć z nich więcej smaku i aromatu. Dodajemy do żółtego sera wraz z pokrojonymi pomidorami. Dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w około 1,5-2 cm paski (wzdłuż krótszego boku). Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy serem z ziołami. 

Kolejno każdy pasek łapiemy na końcach i delikatnie zwijamy, tworząc lekkie spiralki. Delikatnie przenosimy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika na około 22-25 minut.

paluchy_z_ciasta_francuskiego_z_serem_i_suszonymi_pomidorami_6_of_1

 paluchy_z_ciasta_francuskiego_z_serem_i_suszonymi_pomidorami_4_of_1

paluchy_z_ciasta_francuskiego_z_serem_i_suszonymi_pomidorami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

sobota, 15 lutego 2014

Dziś propozycja na szybkie i bardzo łatwe faworki z ciasta francuskiego, do których przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki :) Faworki będą idealne dla tych, którzy nie mają czasu na smażenie tradycyjnych, lub też boją się ich przygotowania, albo nie chcą jeść słodyczy ociekających tłuszczem.

Jeśli wolicie tradycyjne słodkości, polecam Wam też puszyste pączki z żurawiną oraz oponki serowe.

1

Faworki z ciasta francuskiego

 

Składniki:

1 opakowanie (370 gram) ciasta francuskiego

cukier puder

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy. Przecinamy wszerz na pół, a następnie każdą połówkę na paski o grubości 2-2,5 cm. 

Środek każdego paska nacinamy na mniej więcej 2/3 długości i przeplatamy koniec paska przez powstałe nacięcie.

Paseczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości mniej więcej 1-1,5 cm od siebie.

Pieczemy około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

Faworki z ciasta francuskiego (w przeciwieństwie do innych wypieków z tego ciasta), zachowują świeżość przez 3 dni po upieczeniu (ja trzymałam je na talerzyku w przewiewnym miejscu), ale oczywiście najlepsze są tuż po upieczeniu :)

 1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 5 minut + czas pieczenia

Koszt przygotowania: około 5,00 złotych

czwartek, 23 maja 2013

Nie raz i nie dwa pisałam Wam, że uwielbiam ciasto francuskie za jego szerokie zastosowanie i możliwość przygotowania z niego przeróżnych smakołyków w stosunkowo krótkim czasie. Dawno jednak żadnego swojego pomysłu nie wrzucałam, bo odkąd Mężuś wyjechał to po prostu nie miałby kto tego wszystkiego zjeść. W niedzielę odwiedzili nas jednak Marta z Maćkiem, a więc mogłam coś niecoś z niego przygotować. I wyszły mi takie oto kwiatuszki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Tak proste, a tak pyszne, że Julcia zjadła dwa :D Najlepsze są jeszcze trochę ciepłe, ale ze smakiem zjecie je również po całkowitym ostudzeniu. Polecam Wam również moje koszyczki z ciasta francuskiego, które są również bardzo smaczne :)

1

Kwiatuszki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki na 8 kwiatków:

1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)

30 dag piersi z kurczaka

12 połówek suszonych pomidorów

200 ml śmietany 30 %

2 duże jajka

1 łyżka ziół prowansalskich

olej rzepakowy

sól

pieprz

masło do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce rozgrzanego oleju rzepakowego. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy.

Z ciasta francuskiego wycinamy 8 krążków o średnicy około 13 cm. Formę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy krążkami z ciasta francuskiego, dociskając jego nadmiar do ścianek formy.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przesmażoną piersią z kurczaka. Napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości.

Śmietanę miksujemy z jajkami i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Masę wlewamy do foremek.

Pieczemy około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: 20 minut

pieczenie: 20-22 minuty

koszt: około 17,00 złotych.

 

piątek, 15 marca 2013

Połączenie szpinaku i łososia to jedno z moich ulubionych, tak jak truskawek z czekoladą. Uwielbiam również ciasto francuskie, dlatego dwa dni temu postanowiłam przygotować na obiad tartę z łososiem i szpinakiem. Jej przyrządzenie zajęło mi kilkanaście minut i później pozostało nam tylko czekać, aż się upiecze i mogliśmy delektować się pyszną chrupiącą tartą z kremowym wnętrzem. 

1

 Tarta z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)

30 dag surowego filetu z łososia bez skóry

250 ml śmietany kremówki

20 dag mrożonego szpinaku

2 duże jajka

1 łyżka ziół dalmatyńskich

8 połówek suszonych pomidorów

sól

pieprz

kiełki rzodkiewki

szczypiorek

masło do formy

 

Przygotowanie: 

Szpinak rozmrażamy, dusimy przez 3-4 minuty na wolnym ogniu. Lekko solimy.

Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim.

Śmietanę miksujemy z jajkami i ziołami dalmatyńskimi. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Masę wylewamy na ciasto francuskie. Posypujemy równomiernie szpinakiem, pokrojonym w średnią kostkę łososiem i posiekanymi w paski suszonymi pomidorami.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gdy tarta ładnie się przurumieni, wyciągamy ją z piekarnika, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :-)

Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 20, 00 złotych

środa, 02 stycznia 2013

Sylwestra spędziliśmy w domu, więc trochę dłużej szalałam w kuchni, aby trochę zaskoczyć gości. I chyba mi się udało. Góra jedzenia znikała w ekspresowym tempie. A furorę zrobiły koszyczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami. Goście od razu poprosili o przepis, co jest dla mnie dowodem, że naprawdę im smakowały :)

2

Koszyczki z ciasta francuskiego


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)

220 ml śmietany 30 %

3 jajka

6 dużych połówek suszonych pomidorów

25 zielonych oliwek z papryką

25 czarnych oliwek bez pestek

10 dag sera bałkańskiego

1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

sól i pieprz do smaku

szczypiorek

 

Przygotowanie: 

Kilka oliwek odkładamy do dekoracji. Pozostałe kroimy w plasterki. Suszone pomidory siekamy w kostkę.

Szeroką szklanką wycianamy krążki z ciasta francuskiego i wykładamy nimi blachę na muffinki.

Śmietanę miksujemy z jajkami i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Do masy śmietanowej dodajemy oliwki i suszone pomidory. Rozlewamy równomiernie do foremek wyłożonych ciastem francuskim.

Pozypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem bałkańskim.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gdy babeczki wystygną, wyciągamy je z foremek. Przybieramy plasterkami oliwek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

3

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 15,00 złotych.

 
1 , 2 , 3
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi