dodatki do potraw

niedziela, 13 grudnia 2015

kandyzowana_skorka_cytrynowa_6_of_1

kandyzowana_skorka_cytrynowa_5_of_1

W najbliższych dniach będę dla Was miała kilka przepisów, do których przygotowania potrzebna jest kandyzowana skórka cytrynowa, więc to chyba najwyższa pora, aby podzielić się z Wami sposobem na domową skórkę z cytryny.

Ponieważ od dawna nie kupuję skórki w sklepie, robię ją w większych ilościach w okresie Bożego Narodzenia. Wtedy nie mamy problemu, aby wypić sok z cytryn, które przetwarzam i średnio co 3-4 dni przygotowuję 1-2 słoiczki skórki, które pasteryzuję, a następnie trzymam w schowanku. 

W ten sposób co roku przerabiam skórki mniej więcej z 5-6 kg ekologicznych, niewoskowanych cytryn. I jeszcze nigdy nie miałam problemów z ich zużyciem :) Taka domowa skórka kandyzowana jest nie tylko zdrowsza od kupnej (oczywiście pod warunkiem, że użyjemy cytryn niepryskanych i niewoskowanych), ale i o wiele bardziej aromatyczna.

Do domowych wypieków koniecznie zróbcie też kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy.

 

 Kandyzowana skórka cytrynowa/ domowa skórka z cytryny

 

Składniki:

skórka z 500 g ekologicznych, niewoskowanych cytryn

3/4 szklanki wody + woda do gotowania skórek

3/4 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Ponieważ na co dzień z cytryn używamy głównie sok i nie obieramy ich tak, jak mandarynki, czy pomarańcze, do przygotowania kandyzowanej skórki wykorzystujemy po prostu te pozostałe po wyciśnięciu soku. W tym celu skórki (głównie z połówek owoców) z pozostałością miąższu wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu, odcedzamy.

Gdy cytrusy przestygną, usuwamy resztki miąższu wraz albedo, a więc całą białą podskórką (każdą połówkę kroimy na pół lub 3 części, aby było łatwiej to zrobić). Żółtą skórkę kroimy w kostkę lub paski.

Skórkę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut, odcedzamy na drobnym sicie.

W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody, wsypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy skórkę cytrynową i co kilka minut mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut. 

Skórkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Wlewamy tyle syropu, aby skórka była cała przykryta. W razie potrzeby dogotowujemy nieco syropu z wody i cukru w proporcji 1:1.

W lodówce można przechowywać pasteryzowaną i zalaną syropem skórkę około tygodnia. W celu dłuższego przechowywania pasteryzujemy słoiczki przez 15-20 minut od momentu zagotowania, co umożliwi nam jej przechowywanie przez co najmniej 3 miesiące (ja ostatnio wykorzystałam skórkę przygotowaną przed rokiem).

Do ciast możemy dodać skórkę wraz z syropem. Jeśli natomiast chcemy skórkę wykorzystać tylko do dekoracji ciast i innych deserów, należy ją uprzednio odsączyć dokładnie z syropu na drobnym sitku.

kandyzowana_skorka_cytrynowa_7_of_1

kandyzowana_skorka_cytrynowa_4_of_1

Pozdrawiam,

Bernadetta

czwartek, 12 listopada 2015

domowa_przyprawa_do_zup_typu_vegeta_2_of_1

Domowa przyprawa warzywna- do zup czy sosów, zwana potocznie vegetą, to kolejny przepis, który "utkwił" w czeluściach blogu na kilka ładnych miesięcy. Zdjęcia zrobiłam mniej więcej pół roku temu i od tamtej pory zdążyłam przygotować przyprawę jeszcze dwukrotnie. Jednak dopiero kilka dni temu zorientowałam się, że przepisu nadal nie opublikowałam...

Najczęściej domową przyprawę warzywną używam do marynowania dziczyzne oraz innych mięs na gulasz, czasem do zup i sosów. Często pakuję ją w ozdobne buteleczki lub pudełka i dzielę się z Rodziną. 

Do mojej przyprawy dodaję tylko tyle soli, aby nieco przedłużyć jej żywotność, a nie zepsuć smak. W końcu jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję przyprawy, od tej popularnej, dostępnej w sklepach, nie możemy jej zasypywać toną soli.

 

 Domowa przyprawa warzywna (domowa vegeta)

 

Składniki:

1 kg obranej marchewki

60 dag obranej pietruszki

40 dag białej części pora

25 dag obranego selera

1/2 pęczka natki pietruszki

2 duże ząbki czosnku

4-5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 łyżki kurkumy

1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam gilotynę do warzyw), układamy na tackach suszarki do warzyw. Na najniższych poziomach rozsypujemy warzywa, które potrzebują najwięcej czasu, a więc kolejno: seler, następnie pietruszkę i marchew.

Natkę pietruszki oraz por dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy, siekamy w cienkie plastry. Por kroimy w paski (cienkie półtalarki po ususzeniu mogą przelatywać przez sitko suszarki). Warzywa rozsypujemy na najwyżej ustawionej półce suszarki. 

Suszymy do chwili aż warzywa zrobią się niemal twarde. W razie wątpliwości możemy je przełożyć na kilka godzin do szczelnie zamkniętej puszki i jeśli po tym czasie będą tak samo twarde- można przystąpić do kolejnych etapów przygotowania przyprawy.

Warzywa można także wysuszyć w lekko uchylonym piekarniku nagrzanym do temperatury 70 stopni, ale jest to dosyć czasochłonne.

Liść laurowy oraz ziele angielskie mielimy na pył w młynku do pieprzu.

Wysuszone warzywa dzielimy na 6-7 części i kolejno mielimy w pojemniku blendera. Dodajemy zmielone liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę oraz sól. Bardzo dokładnie mieszamy.

Przesypujemy do szczelnego pojemniczka. Przechowujemy w suchym miejscu. 

domowa_przyprawa_do_zup_typu_vegeta_9_of_1

domowa_przyprawa_do_zup_typu_vegeta_8_of_1

Pozdrawiam,

Bernadetta

czwartek, 06 sierpnia 2015

sos_jogurtowo_mitowy_do_da_z_grilla_6_of_1

sos_jogurtowo_mitowy_do_da_z_grilla_3_of_1

Dziś przepis banalnie prosty, ale jak się okazuje mało osób próbowało takiego połączenia i wielu znajomych oraz członków najbliższej i dalszej Rodziny już prosiło mnie o tę recepturę, więc postanowiłam zdradzić ją szerszemu gronu. Sos jogurtowo- miętowy jest idealny do dań z grilla, jak np. grillowane warkocze z piersi z kurczaka czy karkówka w piwie, ale równie dobrze możecie go podać do placuszków z cukinii

 

Sos jogurtowo- miętowy do dań z grilla

 

Składniki:

400 g jogurtu greckiego

2 łyżeczki drobno siekanego koperku

1/2 szklanki świeżej mięty ogrodowej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Koperek i miętę dokładnie płuczemy, odsączamy z nadmieru wody, a następnie bardzo drobno siekamy.

Zioła dodajemy do mocno schłodzonego jogurtu greckiego. Zamiast jogurtu greckiego, możemy użyć naturalnego, ale pod warunkiem, że będzie on bardzo gęsty. Opcjonalnie do nieco rzadszego jogurtu można dodać 3-4 łyżki drobno mielonego białego sera.

Sos dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Sos jogurtowo- miętowy podajemy do dań z grila, pieczonego mięsa lub warzyw czy też do placuszków z cukinii.

 sos_jogurtowo_mitowy_do_da_z_grilla_7_of_1

sos_jogurtowo_mitowy_do_da_z_grilla_2_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 25 maja 2015

cukier różany

Długie spacery z dzieckiem zdecydowanie się opłacają. Można na przykład dojść do parku, który jest oddalony od drogi oraz wielkomiejskiego szumu. I można znaleźć piękną kwitnącą dziką różę. A później ręce już same pracują i sięgają po kolejne płatki. Główka też pracuje ! Najpierw zrobię cukier różany, bo zeszłoroczne zapasy już mi się skończyły. A jak znowu będę miała szczęście to utrę trochę konfitury i zrobię ekstrakt. Tak, zdecydowanie w tym roku będzie u mnie pachnieć różą.

Cukier różany to świetny dodatek do ciast i deserów. Dla osób, które słodzą herbatę też będzie stanowił świetną alternatywę dla zwykłego cukru. Dodajcie go też do truskawek ze śmietaną i udekorujcie deser jadalnymi bratkami- mówię Wam- niebo w gębie :)

 

Cukier różany

 

Składniki: 

1,5 szklanki płatków dzikiej róży

2 szklanki cukru trzcinowego (opcjonalnie zwykłego białego)

 

Przygotowanie:

Świeże płatki dzikiej róży przepłukujemy delikatnie, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek.

Osuszamy je dokładnie papierowym ręcznikiem. Odrywamy białe końcówki, które są gorzkie.

Płatki wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy mniej więcej 1/4 cukru. Miksujemy dokładnie. Wsypujemy resztę cukru i ponownie dokładnie łączymy składniki.

Cukier rozsypujemy cienką warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wysuszenia. Mniej więcej co 2-3 godziny rozkurszamy cukier, aby zapobiec powstawaniu grudek.

Gdy cukier dobrze się wysuszy, wsypujemy go do wysterylizowanego słoiczka i odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Jeśli mimo mieszania, powstały większe grudki cukru, miksujemy go w pojemniku blendera przez 5-10 sekund.

Używamy do przygotowania ciastek i innych deserów.

Mieląc dobrze wysuszony domowy cukier różany w młynku do kawy, otrzymamy cukier puder różany, który jest idealny do przygotowania kwiatowych trufli czy tiramisu.

cukier różany

cukier różany 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 07 maja 2015

 

pesto_z_czosnku_niedwiedziego_7_of_1

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa w najlepsze, więc pora przedstawić w końcu przepis na moje ulubione pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do makaronów, sałatek czy zup. Niezastąpione jako składnik wiosennych kanapek. Czosnek niedźwiedzi ma sporo witaminy C, a nadto działa bakteriobójczo, więc sięgajmy po niego jak najczęściej. Tym bardziej, że obniża on także ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy i nowotworom złośliwym. 

Czosnek niedźwiedzi doskonale się przechowuje. Wystarczy go zawinąć w zwilżony wodą ręcznik papierowy i wsadzić do szufladki na dnie lodówki. 

Gotowe pesto można śmiało mrozić w niewielkich pojemniczkach i cieszyć się jego smakiem również zimą. W wersji wegańskiej wystarczy parmezan zastąpić płatkami drożdżowymi. 

Jego nazwa wywodzi się z wiary w to, że niedźwiedzie, budzące się ze snu zimowego, aby się posilić szukają od razu tych zielonych listków.  

 

Pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Składniki:

1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego

ok. 140-150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub bezwonnej oliwy z oliwek

4 łyżki łuskanych pestek dyni

4 łyżki łuskanego słonecznika

70-80 g parmezanu lub 3 łyżki płatków drożdżowych

szczypta soli

opcjonalnie pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi płuczemy. Odrywamy łodyżki, a listki rwiemy na mniejsze kawałki.

Pestki dyni i słonecznika prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Studzimy, a następnie wrzucamy do pojemnika blendera.

Dodajemy czosnek niedźwiedzi, starty na grubych lub drobnych oczkach parmezan (lub płatki drożdżowe) oraz olej. Miksujemy dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji, pamiętając, że większość blenderów ma ograniczoną moc i aby uniknąć przegrzania silnika, należy przerywać pracę mniej więcej co 30 sekund, dając urządzeniu czas na jego regenerację. 

Pesto doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz opcjonalnie pieprzem.

Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu bądź używamy jako składnika sosów do sałatek. Pesto z czosnku niedźwiedziego możemy także dodawać do zup oraz smarować nim pieczywo lub ciasto francuskie.

 pesto_z_czosnku_niedwiedziego_4_of_1

pesto_z_czosnku_niedwiedziego_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi