Wielkanoc

czwartek, 24 marca 2016

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_1_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_3_of_1

Taka prosta, a taaaka dobra. Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z chrzanem i konfiturą z czerwonej cebuli. Na pomysł przygotowania tej kiełbasy wpadłam robiąc konfiturę z cebuli na nadchodzące święta. Jakoś tak się złożyło, że trochę za dużo mi tej konfitury wyszło i nadprogramową ilość trzeba było wykorzystać. 

Ciasto francuskie miałam w lodówce, cienkie surowe kiełbaski kupiłam dzień wcześniej. Chrzan też już czekał w lodówce. A jak wiadomo, biała kiełbasa smakuje dobrze i z chrzanem i z konfiturą z cebuli. Okazuje się, że jeszcze lepsza jest z tymi dwoma składnikami. 

 

 Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim

 

Składniki:

1 duże opakowanie ciasta francuskiego

7-8 cienkich surowych białych kiełbasek

chrzan domowy z jabłkiem

konfitura z czerwonej cebuli

 

Przygotowanie:

Surowe kiełbaski obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Ciasto francuskie rozwijamy. W równych odstępach układamy na nim podsmażone kiełbaski. Na każdą kiełbasę nakładamy warstwę chrzanu oraz 2-3 łyżki konfitury z cebuli. 

Ciasto kroimy na prostokąty i każdy kawałek zawijamy wokół kiełbasek, dokładnie zlepiając ze sobą i zaokrąglając brzegi. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Nakłuwamy gęsto wykałaczką lub nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy około 25-30 minut, tj. do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim podajemy na ciepło lub zimno. 

 biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_5_of_1
biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_8_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_10_of_1

biala_kielbasa_zapiekana_w_ciescie_francuskim_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

09:11, bernadettap , Wielkanoc
Link Komentarze (2) »
środa, 23 marca 2016

mazurek_czekoladowy_10_of_1

mazurek_czekoladowy_6_of_1

mazurek_czekoladowy_18_of_1

Robiąc mazurek różany od razu zagniotłam ciasto z podwójnej porcji i połowę wykorzystałam do przygotowania spodów do mini mazurków czekoladowych. W szafce miałam dżem z gorzkiej pomarańczy, który wydawał się idealny. Po szybkim udekorowaniu moich mazurków postanowiłam od razu je spróbować i okazało się, że ta gorzka pomarańcza smakuje jednak średnio. Po 2 godzinach okazało się jednak, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączyły i mazurki zniknęły w mgnieniu oka. 

Jeśli więc zdecydujecie się na tak wyrazisty dżem, odstawcie ciasto na chwilę, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

 Mazurek czekoladowy

Składniki- ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

75 g masła

4-5 niedużych łyżek lodowatej wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

ulubiony dżem (najlepiej morelowy lub z gorzkiej pomarańczy)

płatki czekoladowe, jajeczka, motylki cukrowe do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 60-90 minut. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat oprószony odrobiną mąki, chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, z którego wycinamy koła o średnicy o 2 cm większej od średnicy foremek do tarteletek. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem i posypujemy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Usuwamy fasolę i dopiekamy jeszcze do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu. Nakładamy krem czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię.

Dekorujemy płatkami i jajeczkami czekoladowymi oraz cukrowymi motylkami. Odstawiamy na 2-3 godziny "do przegryzienia".

 mazurek_czekoladowy_3_of_1

mazurek_czekoladowy_2_of_1

mazurek_czekoladowy_12_of_1

mazurek_czekoladowy_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

poniedziałek, 21 marca 2016

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_9_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_15_of_1

Babeczki wielkanocne gniazdka to propozycja na ostatnie weekendowe wypiekanie, która bardzo mi się spodobała. Wizualnie wyglądały świetnie, a nadto w składzie znalazł się rum, którego po ostatnich wakacjach mam pod dostatkiem. Do oryginalnego przepisu z blogu Kuchnia w formie wprowadziłam sporo zmian, nie tyle w liście składników, co w ich ilości. Dobre ubicie ciasta sprawiło, że babeczki wyszły puszyste. Do tego nie są zbyt słodkie, a zwieńczenie ich kremem z gorzkiej czekolady to bardzo dobry pomysł.

Ja użyłam czekolady z dużą ilością kakao, stąd konieczność dodania większej ilości śmietany w porównaniu do oryginalnej receptury. Wychodzę jednak z założenia, że czekolada do deserów obowiązkowo musi być dobrej jakości, a im więcej kakao, tym czekolada bardziej mi smakuje.

 

 Babeczki wielkanocne gniazdka

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 450

180 ml mleka

100 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

1/4 szklanki rodzynek

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

rum



Krem:

150 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady min. 80 % kakao

kolorowe jajka i posypka do dekoracji 

 

Przygotowanie- babeczki:

Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy taką ilością rumu, aby sięgał do połowy szklanki. Odstawiamy na 30-60 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do babeczek wykładamy papilotkami.

Miękkie masło kroimy w kostkę, ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki na zmianę z mlekiem i rumem z rodzynek. Gdy wykorzystamy wszystkie składniki, wyłączamy robota. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki.

Pieczemy około 25 minut. Na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg. Suchym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dobrze upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. 



Krem:

Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia Gdy garnek wystygnie, wstawiamy do lodówki do lepszego schłodzenia.

Średnio gęsty krem ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, zostawiając na środku wolną przestrzeń. Dekorujemy kolorową posypką oraz jajeczkami. 

babeczki_wielkanocne_gniazdka_10_of_1 babeczki_wielkanocne_gniazdka_12_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 18 marca 2016

wielkanocny_chrzan_z_zurawina_2_of_1

wielkanocny_chrzan_z_zurawina_6_of_1

Ostry chrzan z wyraźną słodkawą nutą. Wielkanocny chrzan z żurawiną, bo o nim mowa, to kolejny po chrzanie z jabłkiem czy tradycyjnym chrzanie tartym świetny dodatek do pasztetu czy białej kiełbasy. Oprócz żurawiny dodałam do niego świeże jabłko oraz gęstą śmietanę, dzięki czemu chrzan jest nieco bardziej kremowy. 

Jeśli będziecie go przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, a nie w otwartym naczyniu, można go spokojnie przygotować kilka dni wcześniej i wsadzić do lodówki. Przed podaniem wystarczy go po prostu ponownie dokładnie wymieszać.

 

Wielkanocny chrzan z żurawiną

 

Składniki:

350 g świeżego chrzanu

200 g słodkiego jabłka (waga po obraniu)

100 g suszonej żurawiny

100 ml gęstej śmietany 12 %

4 łyżki octu winnego

sól

 

Przygotowanie:

Żurawinę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na godzinę, a następnie odcedzamy na durszlaku.

Chrzan dokładnie myjemy, cienko obieramy. Jeśli chrzan jest podwiędnięty, przed obraniem zalewamy go zimną wodą i odstawiamy na 1-1,5 godziny.

Po upływie tego czasu ścieramy chrzan na tarce do ziemniaków lub jak najdrobniejszych oczkach (można to zrobić przy pomocy robota wielofunkcyjnego, co zaoszczędzi czas i hektolitry wylanych łez).

Chrzan od razu skrapiamy octem, mieszamy. Przekładamy go do pojemnika blendera, dodajemy żurawinę, obrane i starte na średnich oczkach jabłko oraz śmietanę i miksujemy około 30-40 sekund, aż żurawina nieco się rozdrobni. Doprawiamy do smaku solą.

Chrzan przekładamy do szczelnie zamykanych słoiczków i przechowujemy w lodówce.

wielkanocny_chrzan_z_zurawina_7_of_1

 

wielkanocny_chrzan_z_zurawina_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

07:58, bernadettap , Wielkanoc
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 marca 2016

mazurek_rozany_6_of_1

mazurek_rozany_8_of_1

mazurek_rozany_11_of_1

Przepisów na mazurki jest cała masa. A ja podrzucam Wam jeszcze jeden, choć to do końca mazurek nie jest, raczej tarta, ale fajnie się prezentuje i niebiańsko pachnie różą, więc jeśli lubicie kwiatowe dania, przygotujcie go sobie na święta. To fajna alternatywa dla tradycyjnego mazurka. Nie jest tak słodki, jak większość, które miałam okazję jeść, spód jest idealnie kruchy, a krem puszysty i bardzo smaczny. Oczywiście mazurek będzie się lepiej prezentował ze świeżymi płatkami róży, ale zimą zdobycie jadanych płatków graniczy z cudem.

Polecam Wam także przepis na mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz.

 

 Mazurek różany

 

Składniki- ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

75 g masła

4-5 niedużych łyżek lodowatej wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Krem:

100 ml śmietany 30 %

250 g sera mascarpone

1 łyżka ekstraktu różanego

2 łyżki konfitury z płatków róży

opcjonalnie szczypta różowego barwnika

łyżka cukru pudru

 

Dekoracja:

płatki migdałów

płatki róży

serduszka czekoladowe

 

Przygotowanie- ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wlewamy lodowatą wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 60-90 minut. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat oprószony odrobiną mąki, chwilę ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, którym wylepiamy dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Usuwamy fasolę i dopiekamy jeszcze do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując na średnich obrotach dodajemy cukier, ekstrakt różany, konfiturę oraz po łyżce mascarpone. Do kremu można dodać odrobinę różowego barwnika (dosłownie na końcu noża), ale nie jest to potrzebne. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię.

Posypujemy płatkami migdałów oraz płatkami róży. Przybieramy serduszkami z czekolady.

 mazurek_rozany_1_of_11

mazurek_rozany_5_of_1

mazurek_rozany_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi