grill

wtorek, 11 sierpnia 2015

grillowane_szaszyki_1_of_1

 

grillowane_szaszyki_2_of_1

Lubicie grillowane szaszłyki ? U nas znikają zawsze w zastraszającym tempie, bo mięsko przełożone warzywami, nabiera innego smaku i aromatu. Są nieco bardziej pracochłonne od grillowanych szaszłyków z łososia, ale cieszą się ogromnym powodzeniem. Dawniej dodawałam do tych szaszłyków także paprykę, ale od kilku lat już tego nie robię, chyba że akurat nie mam co z nią zrobić. Po ugrillowaniu papryka robi się taka "paćkowata", a sam efekt kolorystyczny nie jest wart zachodu.

 

Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki, piersi kurczaka i warzyw

 

Składniki na 7-8 szaszłyków:

300 g karkówki

300 g piersi z kurczaka

1 mała cukinia

14-20 kapeluszy średnich pieczarek

3 średnie cebule

3-4 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ziół prowansalskich

1/2 płaskiej łyżeczki chili

mała płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy słodką paprykę, chili, sól oraz roztarte w dłoni zioła prowansalskie.

Karkówkę i pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy mieszanką przypraw, zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rano dodajemy kapelusze pieczarek oraz cukinię pokrojoną w talarki lub niewielką kostkę. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Cebulę obieramy, kroimy w 1 cm krążki.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso i warzywa. 

grillowane_szaszyki_8_of_1

Grillujemy około 25-30 minut, często w tym czasie obracając szaszłyki, aby dobrze się przypiekły z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 grillowane_szaszyki_7_of_1

grillowane_szaszyki_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

08:53, bernadettap , grill
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 sierpnia 2015

grillowane_warzywa_6_of_1

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na świetny dodatek do grillowanych mięs, gotowanego ryżu czy też danie solo. Grillowane warzywa przygotowane w aluminiowych pojemniczkach, takich w jakich dowożą nam np, makaron do pracy. Taki sposób przygotowania sprawia, że otrzymujemy od razu warzywa na jeden kęs. Minus jest taki, że w zasadzie najlepiej je przygotować na grillu z pokrywą. Jeśli takiego nie macie, sprawę może uratować szczelne owinięcie pojemników folią aluminową i grillowanie o jakieś 10-15 minut dłużej. Warzywa w ostateczności możecie także upiec w piekarniku. 

 

Grillowane warzywa

 

Składniki:

400 g cukinii

200 g pieczarek

300 g cebuli

200 g marchewki

4 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ziół prowansalskich

garść świeżej bazylii

szczypta ostrej papryki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy na około 0,5 cm kawałki. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę lub pióra. 

Obraną marchewkę myjemy i siekamy w cienkie talarki. 

Pieczarki obieramy (bardzo młode wystarczy tylko dobrze opłukać) i kroimy na plasterki.

W jednej misce mieszamy marchewkę, połowę pokrojonej cebuli i cukinii. Dodajemy szczyptę ostrej papryki, pół łyżki słodkiej papryki w proszku, pokrojoną bazylię, szczyptę soli i 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy. 

grillowane_warzywa_2_of_1

Do drugiej miski wrzucamy pozostałe warzywa. Dodajemy resztę oleju, słodkiej papryki oraz roztarte w dłoni zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa przekładamy do dwóch aluminiowych pojemników. 

grillowane_warzywa_3_of_1

Pieczemy na grillu z pokrywą w temperaturze 150-160 stopni przez około 20-25 minut, kilka razy w tym czasie mieszając.

Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs, gotowanego ryżu bądź kaszy lub solo jako danie wegańskie. 

 grillowane_warzywa_7_of_1

grillowane_warzywa_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 11 lipca 2015

pstrag_grillowany_z_masem_czosnkowym_3_of_1

pstrag_grillowany_z_masem_czosnkowym_7_of_1

Do 6 numeru magazynu Kociał przygotowałam także pstrąga grillowanego z masłem czosnkowym. To jeden z naszych ulubionych sposobów jego przyrządzenia. Bardzo prosty, a zarazem gwarantujący otrzymania pysznej, aromatycznej i soczystej ryby. Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym największe wzięcie ma u nas z grillowanymi ziemniakami oraz prostą surówką z młodej kapusty

Możecia go także podać z ryżem, sosem czosnkowym lub kiszoną kapustą. Świetnie będzie smakował również sam.

Zrobienie znośnego zdjęcia grillowanej ryby to zadanie niezwykle trudne. Nawet sobie nie wyobrażacie ile czasu temu poświęciłam i ile mnie to zadanie kosztowało nerwów. Z efektu jestem względnie zadowolona, choć i tak widzę masę niedociągnięć. Porównując jednak do zdjęć mojego grillowanego pstrąga sprzed 2 czy 3 lat (o nie, nie podlinkuję ich :P), to i tak wyszło super :) Jeśli macie jakieś magiczne patenty na podołanie temu zadaniu, chętnie skorzystam.

 

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

 

Składniki:

2 pstrągi

2 łyżki drobno siekanego koperku

4 gałązki natki pietruszki

50 g masła 82 %

1 ząbek czosnku

1 umyta niewoskowana cytryna

sól

pieprz czarny świeżo mielony

 

Przygotowanie:

Pstrągi dokładnie czyścimy, delikatnie usuwamy oczy i skrzela. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Nacinamy po skosie w 3-4 miejscach. Oprószamy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy po 2 gałązki natki pietruszki i po 2-3 plastry cytryny. Zawijamy w folię, odstawiamy na 30 minut.

Miękkie masło mieszamy z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do zamrażarki, aby lekko stwardniało.

Pstrągi pieczemy na rozgrzanym grillu około 12-15 minut z każdej strony (czas pieczenia jest mocno orientacyjny, uzależniony od ilości i jakości węgla, wysokości tacki nad nim umocowanej oraz tego czy używamy grilla odkrytego li też z pokrywą). Podajemy z ulubionymi dodatkami, obłożone plasterkami masła czosnkowego.

 pstrag_grillowany_z_masem_czosnkowym_4_of_1

pstrag_grillowany_z_masem_czosnkowym_6_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

09:11, bernadettap , grill
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 lipca 2015

grillowana_karkwka_w_piwie_2_of_1

 grillowana_karkwka_w_piwie_5_of_11

W weekend słupki rtęci mają pokazywać jakieś niebotyczne temperatury. Wielu z nas z pewnością rozpali grilla i wrzuci na ruszt jakieś warzywka, mięso, kiełbasę. Ja dziś proponuję grillowaną karkówkę w piwie, która gości u nas na zmianę z karkówką grillowaną w coli i ketchupie. Zarówno jeden, jak i drugi sposób marynowania mięsa, sprawia że jest ono bardzo soczyste i aromatyczne. 

Taką grillowaną karkówkę możecie podać z przeróżnymi dodatkami, np. z sałatką na grilla, albo po prostu z ziemniaczkami, cukinią, grillowanym bakłażanem, albo sałatką na grilla z młodymi ziemniakami

 

Grillowana karkówka w piwie

 

Składniki:

ok. 0,8-1,0 kg karkówki

500 ml jasnego piwa

łyżeczka rozmarynu

1 płaska łyżeczka chili

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 

Mięso płuczemy, kroimy na mniej więcej 1 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy solą z obu stron.

Do około 100 ml piwa dodajemy miód, chili oraz czosnek, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę piwa i łączymy wszystkie składniki. Na dnie płaskiego naczynia kładziemy 2-3 plastry mięsa. Zalewamy piwem, aby przykryć mięso. Kładziemy kolejne plastry karkówki i wlewamy następną porcję marynaty. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.

Wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem. Odsączamy z zalewy i grillujemy na rumiano z obydwu stron (czas smażenia zależy od temperatury oraz tego czy używamy grila tradycyjnego czy elektrycznego).

 grillowana_karkwka_w_piwie_3_of_1

grillowana_karkwka_w_piwie_7_of_1

grillowana_karkwka_w_piwie_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

08:55, bernadettap , grill
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 czerwca 2015

grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_10_of_1

Jak tam u Was pogoda ? Świeci słonko ? Może postawicie na obiad na świeżym powietrzu i przygotujecie grillowane pieczarki faszerowane kuskusem ? Farsz z dodatkiem suszonych pomidorów i sera z niebieską pleśnią to prawdziwe mistrzostwo.

Jeśli wolicie nieco łagodniejsze smaki, możecie camembertem zastąpić ser z niebieską pleśnią. Weganie mogą zaś w ogóle zrezygnować z dodatku sera i zamiast niego dorzucić nieco więcej pomidorów.

Takie grillowane pieczarki świetnie nadają się na przekąskę lub obiad. Wystarczy podać do nich ulubioną surówkę lub mix sałat. 

Polecam Wam także mój przepis na pieczarki faszerowane kaszą gryczaną.

 

Grillowane pieczarki faszerowane kuskusem

 

Składniki:

6 dużych pieczarek 

1/2 szklanki kuskusu (suchy produkt)

6 połówek suszonych pomidorów

100 g sera z niebieską pleśnią

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko solimy. Odstawiamy do przestudzenia.

Pieczarki oczyszczamy, odcinamy ogonki. Płuczemy, ogonki drobno siekamy.

Pomidory odsączamy z zalewy, drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy. 

Kuskus mieszamy z pomidorami, serem, natką oraz nóżkami pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek faszerujemy kaszą. Zawijamy w folię aluminiową. 

Grillujemy około 20-25 minut. Na grillu z pokrywą wystarczy około 12-15 minut. 

Pieczarki można także w folii upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_11_of_1

grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

Warzywa i owoce z grilla

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi