koktajle i napoje

czwartek, 05 maja 2016

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_5_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_6_of_1

Na blogu jest już przepis na koktajl jabłkowo- szpinakowy, a dziś równie smaczny koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem. Jest dosyć gęsty, ale bardzo pożywny i smaczny. Najlepszy jest po upływie około 15 minut od przygotowania, gdy smak młodego jęczmienia zostaje zneutralizowany. 

Najczęściej robię go na drugie śniadanie lub po treningu. Wtedy od razu po powrocie do domu miksuję składniki, lecę pod prysznic i dopiero zabieram się za picie koktajlu. 

 

 

Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

500- 600 ml wody niegazowanej

2 duże soczyste jabłka

100 g młodych listków szpinaku

1 banan

2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego

1 łyżka młodego jęczmienia

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy na mniejsze (tj. ok. 1,5-2 cm) kawałki. Szpinak płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.

Do pojemnika blendera wrzucamy jabłko, szpinak oraz obranego ze skórki banana.Wlewamy połowę wody, miksujemy dokładnie. Dodajemy resztę wody, syrop z mniszka lekarskiego i młody jęczmień i jeszcze chwilę miksujemy. 

Podajemy po upływie około 15 minut od przygotowania, dzięki czemu "trawiasty" smak młodego jęczmienia zostanie zneutralizowany. 

 koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_4_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_9_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 15 kwietnia 2016

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_4_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_5_of_1

Spirulina jest niesamowicie bogata w białko, ale także witaminy, w tym witaminę A,B, E czy K. Z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy B12 sięgają po nią weganie i wegetarianie świadomi, że to doskonały suplement, pozwalający zapobiegać niedokrwistości w diecie warzywnej. 

Można powiedzieć, że spirulina ma same zalety. No prawie... Wielu moich znajomych nie znosi jej z uwagi na nieco rybny posmak, ale wystarczy połączyć go z dużą ilością wyrazistych owoców i nie będziecie go już czuć. 

Ja proponuję dziś koktajl energetyczny ze spiruliną, mango, bananami, kiwi i gruszką. Ekspresowy do przygotowania, bardzo smaczny i pożywny. Jeśli biegacie, ćwiczycie na siłowni czy uprawiacie inną dyscyplinę sportu, powinniście go wypróbować, bo jest do tego także smaczny.

 

Koktajl energetyczny ze spiruliną

 

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 dojrzałe kiwi

1 duża dojrzała gruszka

1/2 dużego dojrzałego mango

2 czubate łyżeczki spiruliny

1 litr wody niegazowanej

 

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 

Pozostałe owoce również obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy spirulinę oraz szklankę wody. Miksujemy dokładnie przez mniej więcej 60 sekund. 

Wlewamy pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujemy. 

Koktajl najlepiej wypić w ciągu 2 godzin od przygotowania, ale można go również dobrze schłodzić i zabrać ze sobą w butelce na dłuższe wybieganie. 


koktajl_energetyczny_ze_spirulina_6_of_1

koktajl_energetyczny_ze_spirulina_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 13 sierpnia 2015

lemoniada_pomaranczowo_ananasowa_5_of_1

lemoniada_pomaranczowo_ananasowa_6_of_1

Nie wiem, jak Wy, ale my w te upały żywimy się głównie warzywami i owocami. Wypijamy także hektolitry lemoniady. Zazwyczaj codziennie robię dwie różne- jeden dzbanek lemoniady z limonką, a drugi różnie- raz truskawkową, innym razem rabarbarową lub egzotyczną. Ostatnio hitem została też lemoniada pomarańczowo- ananasowa, którą przygotowałam pod wpływem chwili. Zazwyczaj bowiem, gdy używam ananasa w puszce, nie mam co zrobić z pozostałym syropem. Tym razem postanowiłam go po prostu dodać do lemoniady. I okazało się, że doskonale spełnił swoją rolę, a ja nie miałam kaca, że marnuję jedzenie. 

 

Lemoniada pomarańczowo- ananasowa

 

Składniki:

1/2 szklanki listków mięty ogrodowej

1-2 duże dojrzałe pomarańcze

50-70 ml syropu z ananasa

2 plastry ananasa z puszki

1 dojrzała cytryna

1200 ml zimnej wody mineralnej (gazowanej lub nie)

kostki lodu

opcjonalnie cukier trzcinowy

 

Przygotowanie:

Listki mięty dokładnie myjemy. Wrzucamy do dzbanka.

Cytrynę i pomarańcze "rozmasowujemy", aby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Przecinamy na pół i wyciskamy cały sok, który dodajemy do mięty. 

Wrzucamy ananasa pokrojonego w 1 cm kawałki oraz syrop z ananasa i wodę. 

Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy cukrem trzcinowym, rozpuszczonym w odrobinie wrzącej wody. 

Wrzucamy lód- ilość wg upodobań. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 lemoniada_pomaranczowo_ananasowa_7_of_1

lemoniada_pomaranczowo_ananasowa_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 04 czerwca 2015

 

lemoniada_z_limonk_5_of_1

Lemoniada z limonką- świetna na imprezę, piknik, albo bez okazji. Kwaskowata, z delikatną nutą słodyczy. Dla wszystkich, którym nie smakuje zwykła woda, dla małych i dużych.

Obowiązkowo z miętą ogrodową, a nie taką z marketu, która nie ma ani smaku ani aromatu.

Polecam Wam również lemoniadę truskawkową, wiśniową, rabarbarową i egzotyczną

 

Lemoniada z limonką

 

Składniki:

1,5 litra wody

2 limonki

1/2 szklanki liści świeżej mięty ogrodowej

50 g trzcinowego cukru

lód

 

Przygotowanie:

0,5 litra wody zagotowujemy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 

Limonki myjemy. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w cienkie talarki. Sok wraz ze świeżą miętą dodajemy do wody z cukrem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę wody, w razie potrzeby możemy dosłodzić odrobiną miodu lub cukru.

Dodajemy lód (ilość wg uznania) i ponownie mieszamy. Ja do tej lemoniady dodaję zazwyczaj lód z truskawkami, który pięknie wygląda i wzbogaca smak napoju. W tym celu truskawki myję, usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę, a następnie wrzucam do foremek na lód. Zalewam przegotowaną wodą i wkładam do zamrażarki na minimum 2 godziny.

 lemoniada_z_limonk_2_of_1

lemoniada_z_limonk_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 11 maja 2015

koktajl_jabkowo_szpinakowy_5_of_1

Odkąd w ubiegłym roku, podczas próby wyciśnięcia soku z marchewki, siadł mi robot wielofunkcyjny pewnej znanej marki, pozostałam bez sokowirówki i raczę się praktycznie tylko koktajlami przygotowanymi w blenderze. Na wolnostojącą sokowirówkę nie mam miejsca, a na przystawkę do kotka póki co szkoda mi kasy. 

Dlatego dziś zapraszam na gęsty i bardzo pożywny koktajl jabłkowo- szpinakowy, który zmiksowałam w blenderze. Młody jęczmień jest praktycznie niewyczuwalny w smaku, a dzięki dodatkowi świeżej mięty napój jest bardzo orzeźwiający.

Koniecznie spróbujcie też koktajl z truskawkami i młodym jęczmieniem

 

 Koktajl jabłkowo- szpinakowy

 

Składniki:

1,5 szklanki szpinaku baby

1 duże jabłko

300-400 ml schłodzonej wody niegazowanej

ok. 4o listków mięty

1 czubata łyżeczka młodego jęczmieniu

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Dzielimy na drobniejsze (tj. ok. 1,5-2 cm) kawałki. 

Wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy opłukany szpinak, listki mięty, jęczmień i około 100 ml wody. Miksujemy dokładnie. Wlewamy resztę wody i jeszcze chwilę miksujemy. 

Podajemy co najmniej 15-20 minut po przygotowaniu, dzięki czemu "trawiasty" smak młodego jęczmienia zostanie zneutralizowany. 

koktajl_jabkowo_szpinakowy_4_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Oczyszczające smoothies

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi