kasza

czwartek, 07 kwietnia 2016

crunchy_z_kaszy_owsianej_9_of_1

crunchy_z_kaszy_owsianej_3_of_1

Kilka dni temu rozpoczęłam lekturę książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj". Od razu się w niej zakochałam. Nie tylko daje dużo do myślenia, jeśli chodzi o trening biegowy, ale i styl życia i sposób odżywiania. Można w niej także znaleźć kilka naprawdę świetnych przepisów. Moją uwagę od razu zwrócił przepis na granolę z kaszy owsianej. Normalnie nie mogłam uwierzyć. Granola z kaszy ? I do tego z owsianej ? 

Okazuje się, że jak najbardziej tak. Granola jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje z domowym mlekiem ryżowym i świeżymi owocami. Można jej też użyć do posypania sałatki owocowej lub zjeść samą. 

Ja zmieniłam trochę proporcje i zrezygnowałam z dodatku soli oraz ekstraktu z wanilii. 

 

 Domowa granola z kaszy owsianej

Składniki:

350 g kaszy owsianej

1 duże jabłko

1/2 szklanki rodzynek

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki pestek dyni

1/3 szklanki migdałów w paskach

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki cynamonu

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Kaszę owsianą zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzamy na drobnym sitku.

Blachę z piekarnika smarujemy olejem kokosowym.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki i każdą ósemkę w cieniutkie plasterki. 

Do pojemnika robota lub dużej miski wsypujemy odcedzoną kaszę. Dodajemy jabłko, cynamon, wiórki kokosowe i syrop klonowy. Mieszamy dokładnie ręcznie lub przy użyciu mieszadła "K".

Dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy.

Masę rozkładamy na blaszke. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około 135 minut. W tym czasie mniej więcej co 15 minut dokładnie mieszamy granolę łopatką. Gdy kaszka i bakalie staną się chrupiące, wyłączamy piekarnik i odstawiamy granolę do wystudzenia. 

Podajemy z ulubionymi owocami i mlekiem krowim lub roślinnym.

crunchy_z_kaszy_owsianej_7_of_1 crunchy_z_kaszy_owsianej_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

07:20, bernadettap , kasza
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 lipca 2015

zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_z_grzybami_i_kurczakiem_1_of_1

zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_z_grzybami_i_kurczakiem_16_of_1

zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_z_grzybami_i_kurczakiem_18_of_1

Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszy gryczanej z grzybami i kurczakiem. Do tego cukinia i żółty ser i kilka innych składników, które powinniście mieć pod ręką. Fajny pomysł na łatwy i bardzo smaczny obiad. Dzięki wyłożeniu spodu formy plastrami cukinii, zapiekankę łatwiej jest nałożyć w jednym kawałku.

Kasze jadam 2-3 razy w tygodniu, czasem nawet częściej. Moją ulubioną jest chyba właśnie gryczana prażona, a zaraz za nią jaglana. Uwielbiam jednak wszystkie rodzaje i jadam je na zmianę, a moje kuchenne półki uginają się od ich nadmiaru. 

 

Zapiekanka z kaszy gryczanej z grzybami i kurczakiem

 

 

Składniki:

200 g kaszy gryczanej prażonej

400 g piersi z kurczaka (2 średniej wielkości)

ok. 700 g podgrzybków (świeżych lub ok. 450-500 g mrożonych)

100-120 g żółtego sera

100 ml śmietany 18-30 %

1 mała cukinia

1 średnia cebula

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól

olej rzepakowy

1 czubata łyżka masła klarowanego

 

Przygotowanie:

Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podgrzybki mrożone rozmrażamy w temperaturze pokojowej i odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy, masło, lekko szklimy cebulę. Po około 60 sekundach dodajemy grzyby. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na odrobinie rozgrzanego oleju.

Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, duszone grzyby oraz podsmażoną pierś z kurczaka. Wlewamy śmietanę. 

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2 łyżki zostawiamy, a resztę dodajemy do kaszy wraz z pieprzem ziołowym oraz roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi. 

Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą.

Cukinię myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki. Połowę grillujemy około 60 sekund na rozgrzanej patelni grillowej. 

Formę do tarty smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę plastrów cukinii (surowych). Wykładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy pozostałym startym serem. Na wierzchu układamy grillowaną cukinię.

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

 zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_z_grzybami_i_kurczakiem_3_of_1

zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_z_grzybami_i_kurczakiem_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 26 czerwca 2015

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

Kasza jaglana na słodko to moja propozycja na nienudne i wartościowe śniadanie. 

Orzechy pekan to źródło wapnia, białka, błonnika, żelaza, licznych witamin (B, C, E i K), sodu czy potasu. Kasza jaglana oprócz żelaza i miedzi dostarcza natomiast m.in, witaminy B1, B2 i B6. Surowe kakao, nazywane "pokarmem bogów", to prawdziwy superfood. To ogromne źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy, chromu, żelaza, magnezu, cynku i potasu. Surowe kakao to także jeden z bardziej znanych afrodyzjaków.

 

 

Kasza jaglana na słodko

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

2/3 szklanki wody

50 ml mleka 2 %

1 dojrzały banan lub średnie jabłko

3 ziarna surowego kakao

opcjonalnie 3 łyżki syropu z czarnego bzu

orzechy pekan

stokrotki

łyżeczka płatków chabra

 

Przygotowanie:

Kasza jaglaną przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Banana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (Jeśli używamy jabłka, obieramy je ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubych oczkach). Dodajemy do kaszy wraz z mlekiem oraz 3-4 pokruszonymi drobno orzechami pekan, 2 ziarnami kakaowca i syropem z czarnego bzu. Dokładnie mieszamy. 

Przekładamy do miseczki. Posypujemy ostatnim ziarnem kakaowca. Przybieramy orzechami pekan, kwiatami stokrotki i płatkami chabra. 

kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

 kasza_jaglana_na_sodko_4_of_1

kasza_jaglana_na_sodko_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję do akcji

Letnie oczyszczenie

wtorek, 20 stycznia 2015

deser_z_palonej_kaszy_gryczanej_3_of_11

Prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru kaszy gryczanej i przygotowanie szybkiego oraz zdrowego deseru. 

Krem jest bardzo wyrazisty w smaku, dlatego jeśli nie przepadacie za paloną kaszą, możecie ją zastąpić zwykłą kaszą gryczaną. 

Wykorzystując kaszę paloną, trzeba zrównoważyć smak deseru soczystymi i równie wyrazistymi w smaku owocami, jak granat lub dojrzałe mandarynki. 

czwartek, 08 stycznia 2015

zapiekanka_z_kaszy_jaglanej_4_of_1

Kaszę jaglaną cenię nie tylko za smak i wartości odżywcze, ale i przede wszystkim za nieograniczone możliwości jej wykorzystania. Nadaje się do sałatek, zup, gulaszu, deserów, ciast czy też zapiekanek. 

Dziś podsyłam Wam propozycję na szybki i zdrowy obiad, przygotowany z powszechnie dostępnych składników. Choć nie zawiera mięsa, ta zapiekanka z kaszy jaglanej posmakuje nie tylko wegetarianom. Oczywiście możecie dodać do niej także trochę mięsa, np. uprzednio podsmażoną na odrobinie oleju pierś z kurczaka, posoloną i doprawioną ziołami prowansalskimi lub dalmatyńskimi.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi