porady

niedziela, 21 grudnia 2014

ozdoby_wiateczne_z_cytrusw2

W tym roku w naszym mieszkaniu królują własnoręcznie wykonane ozdoby, od suszonych cytrusów, przez przezroczyste bombki do wieńca na Boże Narodzenie z orzechami i suszonymi owocami. 

Zrobiłam również kilka ozdób świątecznych z cytrusów i goździków. 

 

niedziela, 14 grudnia 2014

choinka_srebrno_biaa7

W ubiegłym tygodniu pokazywałam Wam jak udekorowałam przezroczyste bombki, a jeszcze wcześniej, jakie ozdoby można przygotować z suszonych owoców. Dziś natomiast istne szaleństwo- moja tegoroczna choinka srebrno- biała. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że wdzięczy się ona w naszym mieszkaniu już ładnych kilka dni. 

 

[more] 

W moim rodzinnym domu drzewko ubiera się w Wigilię, a najwcześniej 23 grudnia. I pewnie gdyby nie to, że akurat na Boże Narodzenie mam wyznaczony termin porodu, w tym roku też bym się późno zabrała za ubieranie choinki. Pewnie i tak w Święta nie będę rodzić, ale przezorny zawsze ubezpieczony, a muszę przyznać, że wczesne ustrojenie mieszkania ma swoje ogromne plusy. Wszyscy jesteśmy spokojniejsi, a w powietrzu od kilku dni wprost czuć zapach zbliżających się Świąt. 

choinka_srebrno_biaa_8_of_1

Na choince dominują bombki plastikowe oraz styropianowe. Są nie tylko niesamowicie tanie, ale i o wiele bezpieczniejsze, gdy po domu krzątają się małe dzieci. Zestaw około 70 różnych dekoracji (w tym oprócz bombek także szyszki, bębenki, gwiazdki, kwiatki czy kokardki) kosztował mnie zaledwie 23 czy 24 złote. Do tego dwa zestawy lampek o zimnej białej barwie (po 25 złotych za komplet), 10- metrowy cienki łańcuch za 13,00 złotych,  choinka za 100 złotych (w moim odczuciu o wiele ładniejsza od tych, które widzieliśmy po 300 czy 400 złotych- wystarczy po prostu trochę poszukać) i 10 przezroczystych bombek. 

I za nieco ponad 200 złotych mam najpiękniejszą choinkę na świecie :) 

choinka_srebrno_biaa_3_of_1

choinka_srebrno_biaa_4_of_1

 choinka_srebrno_biaa_5_of_11

A Wy jak w tym roku planujecie ubrać swoje drzewka ? Stawiacie na kombinacje maksymalnie 2 kolorowe czy też szalejecie na całego ? A może zrobicie wieniec na Boże Narodzenie z suszonymi owocami ? 

 

Pozdrawiam,

Bernadetta

niedziela, 07 grudnia 2014

W tym roku z dużym wyprzedzeniem zaplanowałam już wiele szczegółów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Oprócz wieńca z suszonymi owocami i innych ozdób z suszonych cytrusów, wymarzyłam sobie biało- srebrną choinkę. Pewnie, gdy moje dzieci podrosną, postawię na szklane bombki. Póki co wybieram jednak te plastikowe oraz styropianowe.

Aby nadać choince trochę indywidualnych elementów, kupiłam 10 składanych przezroczystych bombek, które dumnie się prezentują na naszym niewielkim drzewku.

przezroczyste_bombki_7_of_1

Wy również w łatwy sposób możecie przygotować swoje ozdoby choinkowe.

Zaopatrzćcie się najpierw w przezroczyste bombki- możecie kupić szklane, albo plastikowe- tzw. łączone. Ja wykorzystałam właśnie te drugie, gdyż o wiele łatwiej włożyć do nich nieco większe elementy, a nadto gdy dzieci same wieszają je na choince, nie boję się, że coś im się stanie. 

Komplet 5 bombek np. na allegro kupicie za 7,50 zł, a dobierając od razu także inne akcesoria zminimalizujecie koszty przesyłki. 

Przezroczyste bombki możecie udekorować na wiele sposobów, w tym np.:

- wypryskać ich wnętrze sztucznym śniegiem,

- namalować na zewnątrz lub wewnątrz świąteczne akcenty, jak choćby renifera czy Świętego Mikołaja.

- wsypać do środka drobny piasek lub np. kolorową posypkę do ciast.

- włożyć do środka niewielkie piórka lub trochę sianka,

czy też namalować na kartce lub przezroczystej folii świąteczne akcenty i wsadzić je do środka bombek.

Ja w tym roku postanowiłam przygotować bombki, wykorzystując do tego celu mini cekiny na tasiemce (kupione u tego samego sprzedawcy, co bombki), srebrne włosy anielskie i białe oraz srebrne łańcuchy na choinkę

Do każdej bombki wsadziłam mniej więcej 4 cm kawałek większego łańcucha, lub około 10 cm "chudego" albo niewielką garść włosów anielskich. Cekiny nakleiłam na bombki ze srebrnym wypełnieniem. 

Jeśli planujecie ubrać choinkę w innych kolorach, wybierajcie kolorowe cekiny oraz łańcuchy, które będą idealnie współgrać z pozostałymi ozdobami.

A już za tydzień pokażę Wam, jak w tym roku wygląda moja choinka.

przezroczyste_bombki_10_of_1 

przezroczyste_bombki_3_of_1

 

Pozdrawiam,

Bernadetta

niedziela, 30 listopada 2014

Wczoraj podzieliłam się z Wami sposobami jak suszyć cytrusy na choinkę czy też w celu przygotowania innych ozdób, takich jak zawieszki na okno (lub choinkę) oraz świeczniki, a dziś pora pokazać, jak w realu wygląda mój tegoroczny wieniec na Boże Narodzenie z suszonymi cytrusami.

wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_7_of_1
wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_2_of_1

Do jego przygotowania możecie użyć gotowego wieńca ze świerku lub gałązek innego drzewa iglastego, albo zrobić taki samemu. Ja w tym roku kupiłam gotową "podstawę" na Jarmarku Bożonarodzeniowym, ale w poprzednich latach przygotowywałam taki w domu.

Dodatkowo ususzyłam plasterki grapefruita, pomarańczy, cytryny i madarynek, które przywiązałam do wieńca za pomocą bardzo cienkich wstążeczek.  

Przywiązałam również laski cynamonu, które uprzednio związałam po dwie ze sobą, a dopiero później podwiązywałam do gałązek.

Na całości poukładałam mieszankę różnych orzechów oraz kilka srebrnych włosów anielskich.

W środek wieńca wsadziłam natomiast trzy różnokolorowe świece o różnej wysokości.

Początkowo planowałam kupić białe lekko posrebrzane świece, aby pasowały do choinki, ale gdy wybrałam się do sklepu, od razu wpadł mi do głowy inny pomysł, który bardziej pasuje do wysuszonych cytrusów.

wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_10_of_1
wieniec_na_Boe_Narodzenie_z_suszonymi_cytrusami_9_of_1

A Wy planujecie przygotować swoje świąteczne ozdoby ? Jeśli zastanawiacie się czy warto- odpowiedź jest tylko jedna- zdecydowanie tak. Wasz dom nie tylko zyska niesamowitą atmosferę, ale Wy dodatkowo będziecie z siebie niesamowicie dumni.

Dekorowanie mieszkania takimi własnoręcznie przygotowanymi ozdobami to również świetna okazja do zabaw z dziećmi, więc koniecznie spróbujcie.


Pozdrawiam,

Bernadetta

sobota, 29 listopada 2014

Pomarańcze, cytryny, grapefruity, mandarynki czy limonki to nie tylko cytrusy pełne witaminy C, ale doskonały materiał do przygotowania ozdób na choinkę, stroiki, świeczniki czy jako zawieszki na okna. Owoce można suszyć na kilka sposobów, w zależności od wyposażenia naszej kuchni, tudzież osobistych preferencji. 

suszone_cytrusy_na_choink_3_of_1

Najlepiej prezentuje się mieszanka owoców, więc jeśli tylko macie dostęp, zaopatrzcie się w:

cytryny

pomarańcze

grapefriuty

mandarynki

limetki

czy nawet pomelo.

Wybierajcie owoce ciężkie, które nie tylko będą soczyste, ale po ususzeniu pięknie się zaprezentują, tworząc swoiste wiatraczki, a nie podziurawiony ser żółty.

Owoce możecie wysuszyć wykorzystując jeden z trzech sposobów, albo połączyć wybrane metody:

1. Jeśli macie suszarkę do owoców i warzyw, pokrójcie cytrusy w cienkie (około 0,5 cm) plasterki, ułóżcie na tackach i suszcie do skutku, tj. do chwili aż będą niemal całkowicie twarde.

2. Zimą możecie też poukładać pokrojone plasterki cytrusów na nagrzanych kaloryferach, obłożonych nieprzywieralnym papierem do pieczenia i przewracać mniej więcej co 8-12 godzin na drugą stronę. Choć bardzo ekonomiczny, jest to jednak sposób niezwykle czasochłonny, a przy tak wysokich temperaturach powietrza, jakie mamy obecnie, ciężko oczekiwać nagrzewania kaloryferów do maksimum.

3. Ja najbardziej preferuję jednak suszenie owoców w piekarniku i dosuszanie ich na kaloryferze. W tym celu owoce również należy pokroić w 0,5 cm plasterki i zanurzyć z jednej strony w białym cukrze.

Plasterki owoców układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia (cukrem do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (grzanie góra- dół) na 2 godziny. Mniej więcej co 30 minut przewracamy owoce na drugą stronę, aby zapewnić ich równe wysuszenie. Jeśli użyliśmy soczystych owoców, po pierwszych 30 minutach zlewamy wytwarzający się płyn, aby zapobiec jego skrystalizowaniu, ale również skrócić czas suszenia.

suszone_cytrusy_1_of_1

Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy owoce w środku do całkowitego wystudzenia. Następnie układamy je na ciepłych kaloryferach, wyłożonych nieprzywieralnym papierem i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Plasterki limonki, cytryny czy mandarynki będą się suszyć trochę krócej, niż pomarańcze oraz grapefruity. 

Zanurzanie plasterków owoców w cukrze sprawia, że lekko się one błyszczą i wyglądają o wiele bardziej apetycznie, niż ususzone bez cukru. Sposób ten jednak sprawdza się tylko podczas suszenia w piekarniku, gdyż w początkowej fazie suszenia owoce puszczają bardzo dużo soku. 

Niektórzy polecają spryskać suszone cytrusy lakierem do włosów, ale do mnie ten sposób zupełnie nie przemawia, gdyż "zabija" ich piękny aromat.

Suszone plasterki cytrusów możemy wykorzystać do przygotowania świeczników- wystarczy połączyć je w szklankach lub koszyczkach z mieszanką orzechów i laskami cynamonu i wsadzić do środka świeczkę lub podgrzewacz. 

suszone_cytrusy_na_choink_11_of_1
suszone_cytrusy_na_choink_13_of_1

Świetnie prezentują się również powieszone na oknie- same lub w towarzystwie innych świątecznych dekoracji.

suszone_cytrusy_na_choink_14_of_1
suszone_cytrusy_na_choink_8_of_1

Są również doskonałym materiałem wyjściowym do przygotowania wieńca na Boże Narodzenie. I dlatego zapraszam Was już jutro do podejrzenia, jaki wieniec ja przygotowałam w tym roku. 

Jeśli zaś macie dostęp do ekologicznych i nielakierowanych cytrusów, możecie je ususzyć i zimą dodawać do herbaty i cieszyć się wydobywającym z nich aromatem.

 

 

Pozdrawiam,

Bernadetta

 
1 , 2
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi