Wpisy z tagiem: jabłka

czwartek, 05 maja 2016

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_5_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_6_of_1

Na blogu jest już przepis na koktajl jabłkowo- szpinakowy, a dziś równie smaczny koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem. Jest dosyć gęsty, ale bardzo pożywny i smaczny. Najlepszy jest po upływie około 15 minut od przygotowania, gdy smak młodego jęczmienia zostaje zneutralizowany. 

Najczęściej robię go na drugie śniadanie lub po treningu. Wtedy od razu po powrocie do domu miksuję składniki, lecę pod prysznic i dopiero zabieram się za picie koktajlu. 

 

 

Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i młodym jęczmieniem

Składniki:

500- 600 ml wody niegazowanej

2 duże soczyste jabłka

100 g młodych listków szpinaku

1 banan

2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego

1 łyżka młodego jęczmienia

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy na mniejsze (tj. ok. 1,5-2 cm) kawałki. Szpinak płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.

Do pojemnika blendera wrzucamy jabłko, szpinak oraz obranego ze skórki banana.Wlewamy połowę wody, miksujemy dokładnie. Dodajemy resztę wody, syrop z mniszka lekarskiego i młody jęczmień i jeszcze chwilę miksujemy. 

Podajemy po upływie około 15 minut od przygotowania, dzięki czemu "trawiasty" smak młodego jęczmienia zostanie zneutralizowany. 

 koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_4_of_1

koktajl_jablkowy_ze_szpinakiem_i_mlodym_jeczmieniem_9_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

sobota, 27 lutego 2016

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_4_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_9_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_14_of_1

Gdy kilka dni temu dziewczyny podrzuciły pomysł, aby przygotować chleb na sodzie z jabłkami i rodzynkami w ramach weekendowego wypiekania na śniadanie od razu odezwały się głosy zachwytu, Ja widząc listę składników, a w zasadzie sodę, której nie znoszę, nie byłam tak entuzjastycznie nastawiona. Postanowiłam jednak spróbować co mi wyjdzie, trochę zmodyfikowałam składniki i zajadałam ze smakiem. Chleb przygotowałam z podwójnej ilości składników, choć sody dałam porcję przeznaczoną na malutki bochenek. I dobrze, że nie więcej, bo już ją było odrobinę czuć. Na szczęście sporo jabłka i cynamonu oraz rozmaryn i rodzynki zrobiły swoje. Chleb fantastycznie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W zasadzie mogłabym go jeść na deser, bo jest słodkawy i broni się, posmarowany tylko odrobiną masła.

Mąki wyszło mi o 100 g więcej niż w przepisie u Every Cake You Bake, ale Ona bazowała na recepturze od Oatgasm i tu już zdecydowanie bliżej mi wagowo. 

 

 Chleb na sodzie z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

600 g mąki pszennej typ 750 (w oryginale 250 g)

0,5 litra maślanki (w oryginale 250 ml)

duża garść rodzynek jumbo (w oryginale była 1/3 szklanki, więc na podójną porcję powinnam dać 2/3, ale zmniejszyłam ilość)

250 g słodkich twardych jabłek (w oryginale 1 małe)

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

1 płaska łyżeczka cynamonu (w oryginale 1/4 łyżeczki)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra- dół). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. 

Mąkę przesiewamy do miski robota. Dodajemy sodę, cynamon, sól i rozmaryn. Mieszamy hakiem przez 10 sekund. Ciągle miksując, partiami wlewamy maślankę. Mieszamy początkowo na 1-2 prędkości robota, a gdy już dodamy cały płyn, zwiększamy nieco obroty i wyrabiamy około 2 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Siekamy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i rodzynki. Zagniatamy na obsypanej mąką stolnicy do dobrego połączenia składników.

Formujemy okrągły bochenek, który oprószamy od spodu odrobną mąki. 

Kładziemy na blachę, nacinamy ostrym nożem na krzyż na grubość mniej więcej 1cm i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. 

Na blachę kładziemy także kokilkę wypełnioną wodą. Pieczemy chleb około 70-75 minut (robiąc z połowy składników trzymajcie około 40-45 minut). Gdy skórka ładnie się przyrumieni, wyciągamy chleb na kratkę i studzimy.
chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_2_of_1

chleb_na_sodzie_z_jablkami_i_rodzynkami_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną w wypiekaniu wzięli udział: Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie, Aneta czyli Piekielna Kuchnia Anety, Nina z bloga Gotuj Sam, Justyna, Ewa, Patison w kuchni, Lidia, Monika Z Chaty Na Końcu Wsi, Iza czyli Smaczna Pyza, Gosia z bloga Trawka Cytrynowa, Kasia, Joanna z bloga Piekę bo lubię, Justyna z Gotowanie i pieczenie- I love it, Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie, Laura z Cafe Babilon, Joanna z Grunt to przepis, Ewa z bloga W mojej kuchni,  Ewa w kuchni oraz Edyta z Pasji Smaku

środa, 27 stycznia 2016

racuchy_drozdzowe_z_jablkami_8_of_1

racuchy_drozdzowe_z_jablkami_10_of_1

Na blogu jest już jeden przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Dziś pora na waniliowe racuchy drożdżowe, które robią u nas furorę. Ja dodaję do nich jabłka, ale spokojnie możecie je również zrobić bez jabłek i smażyć ciasto od razu po pierwszym wyrastaniu. Zamiast jabłek możecie też użyć pokrojonych w drobną kostkę bananów.

Racuchy funkcjonują u mnie tylko drożdżowe (poza tymi z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej). Placki bez drożdży to po prostu placki, a nie racuchy. A racuchy są dobre na ciepło, ale i na zimno. Można je spokojnie zapakować do śniadaniówki i spakować dziecku do szkoły, albo sobie do pracy. 

 

 

Waniliowe racuchy drożdżowe z jabłkami 

 

Składniki:

500-600 g jabłek (waga po obraniu)

300 g mąki pszennej tortowej

350 ml mleka 2 %

20 g świeżych drożdży

2 jajka

1 łyżeczka cukru

ziarenka z 1 laski wanilii

olej do smażenia

cukier puder

sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.

Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni.

Drożdże kruszymy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki oraz cukier. Zalewamy 100 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Do pozostałej mąki wsypujemy szczyptę soli. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, zaczyn drożdżowy, jajko oraz pozostałe mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do wyrośniętego ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże racuchy. Ściągamy na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi, aby odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.

Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno.

 racuchy_drozdzowe_z_jablkami_2_of_1

racuchy_drozdzowe_z_jablkami_4_of_11

racuchy_drozdzowe_z_jablkami_13_of_1

racuchy_drozdzowe_z_jablkami_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 26 stycznia 2016

rustykalne_paczki_z_jablkami_12_of_1

rustykalne_paczki_z_jablkami_5_of_1

Mniej więcej 2 tygodnie temu siedziałam sobie w domu i nic nie robiłam. Rzadko mi się to zdarza, więc mózg od razu postanowił się uaktywnić i dał mi znać, że chce coś słodkiego. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam, były pączki pomarańczowe, które wykombinowałam w ubiegłym roku. Od razu naszła mnie jednak też ochota na jabłka i po chwili zadecydowałam, że zrobię po prostu pączki z jabłkami, na bazie przepisu na pączki pomarańczowe. 

Ponieważ było późno, postanowiłam jednak poczekać do następnego dnia. Pączki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Puszyste, delikatne, wilgotne, z lekkim różanym posmakiem. Do ciasta dodałam domowy ekstrakt różany, a pączki obsypałam różanym cukrem pudrem. Zdecydowanie warto było latem zbierać płatki róż. 

 

 Rustykalne pączki z jabłkami

 

Składniki:

300 g mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania stolnicy

200 g twardych słodkich jabłek

80 ml mleka 2 %

65-70 g masła 82 %

20 g świeżych drożdży

4 łyżki domowego ekstraktu różanego

2 łyżki domowego cukru różanego

3 źółtka jaj

1 całe jajko

1,5 litru oleju do smażenia

150 g smalcu

cukier puder różany

surowe ziemniaki

 

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito. 

Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni (nie więcej). Dodajemy 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut.

Całe jajko i żółtka jaj ubijamy na najwyższych obrotach z łyżką cukru. Jajka powinny być mocno ubite, ale nie sztywne.

Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy. Miksujemy na niewielkich obrotach robotem z hakiem, dodając ubite jajka, ekstrakt różany oraz wystudzone masło. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w drobną kostkę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, wyłączamy robota i dodajemy jabłka. Energicznie zagniatamy ciasto rękoma do chwili aż owoce dobrze się z nim połączą. 

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu mniej więcej na godzinę. 

Gdy masa co najmniej podwoi swoją objętość, zagniatamy ją chwilę na lekko oprószonej mąką stolnicy. Odrywamy kawałki ciasta, z których formujemy okrągłe lub owalne pączki i układamy je na blaszce posmarowanej odrobiną oleju. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przykrywamy ścierką i wkładamy do wyrośnięcia do piekarnika z włączoną lampką na około 30-45 minut.

W szerokim garnku dobrze nagrzewamy olej ze smalcem. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Do gorącego oleju wrzucamy 2-3 cienie plasterki, aby wyrównać temperaturę.

Wrzucamy po 3-4 pączki i pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze pod przykrywką z obu stron na rumiano. Gdy ziemniaki się przyrumienią, wyciągamy je, a na ich miejsce, wrzucamy świeże plastry.

Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu oprószamy różanym cukrem pudrem. 

 rustykalne_paczki_z_jablkami_2_of_1

rustykalne_paczki_z_jablkami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 08 stycznia 2016

szarlotka_sypana_7_of_1

szarlotka_sypana_12_of_1

Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotki. Jest szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka Siostry Anastazji, tarta z jabłkami na kruchym spodzie czy dietetyczna szarlotka. Brakowało jednak przepisu na tę najprostszą szarlotkę sypaną, która gości u nas często, ale zawsze znika w tempie ekspresowym, więc jakoś nie było okazji, aby zrobić jej zdjęcia. 

Szarlotka sypana jest fantastyczna. Robi się ją bardzo szybko, pełna jest jabłek i ma cudowny maślany smak. 

 

 

Szarlotka sypana- najlepsza

 

Składniki:

1,5 kg słodkich jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

170 g kaszy manny

150 g cukru trzcinowego

150 g mąki pszennej

150 masła

1 czubata łyżka cynamonu (najlepiej świeżo mielonego)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

 

Przygotowanie:

Masło wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon.

W misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części (powinniśmy otrzymać mniej więcej 3 szklanki o pojemności 250 ml każda).

Spód kwadratowej formy o boku 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozsypujemy równomiernie 1 porcję suchych składników. Na niej rozkładamy połowę jabłek. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy drugą porcją suchych składników, na które rozkładamy resztę jabłek. Posypujemy ostatnią porcją suchych składników.

Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy. Rozkładamy równomiernie. 

Pieczemy około 50-55 minut. 

Podczas pieczenia masło się stopi, przepłynie przez wszystkie warstwy, jednocześnie je spajając. Trochę masła wypłynie jednak z formy, więc wyciągając ciasto z piekarnika pamiętajcie, aby od razu wytrzeć spód foremki. Do przygotowania ciasta używajcie wyłącznie foremek z odpinanym bokiem, aby nadmiar masła mógł swobodnie wypłynąć.

 szarlotka_sypana_15_of_1

szarlotka_sypana_10_of_1

szarlotka_sypana_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 
1 , 2 , 3 , 4
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi